ZETApress

hírportál

Nekik két kerékkel több van

Szokatlan bringás csapat kerekezett át Újbuda utcáin tegnap délután azért, hogy a Telekom TeleBike rendszerén keresztül népszerűsítse a környezeti terhelés-mentes alternatív közlekedést. A Magyar Tudósok körútjáról indultak, s a Kopaszi gát Hajó 01-re érkeztek.

Az Európai Unió országaiban a közösségi közlekedési rendszerek, intézmények, munkahelyek, lakóházak szolgálják a kerékpározókat, a tagállamok polgárai közül már ma is nagyon sokan indulnak munkába biciklivel, így járulva hozzá a környezetbarát, fenntartható közlekedéshez. Magyarországon a hazai lakosság szemléletváltását tükrözve szintén évről-évre nő a kerékpárral közlekedők száma, hiszen a kerékpár alacsony helyigényű, relatív kis szerviz igényű közlekedési eszköz és rövidtávon a leggyorsabb, mert nem kell számolni a közlekedési dugókkal, a parkolóhely keresésre fordított idővel.

A Telekom TeleBike rendszere ? melyet május óta működtet a vállalat az irodaházaik közötti közlekedés kiváltására ? bár még csak tesztidőszakos, egyértelmű sikernek örvend. Ezen a sikeren örömmel osztozott egy ?spontán? tiszteletkörrel hétfő délután a vállalat vezetői és munkatársai körében Görög Zita, Odett és Puskás Peti, akik maguk is bringabarátok. Hasonlóan gondolkodnak a bicikli előnyeiről és ismertségük okán nemhogy nem bújnak sötétített szélvédő mögé, hanem életvitelük természetes része a városi kerékpározás és szívesen vállalnak szerepet az alternatív közlekedés népszerűsítésében.

Édesanyaként nagyon fontosnak tartom, hogy ahol csak tudok, tegyek a környezetünk védelméért, a gyermekeim számára élhető jövőéért ? mondta Görög Zita. Puskás Peti már akkor biciklivel járta a várost, amikor még jóval kevesebben közlekedtek két keréken: Mobilabb vagyok biciklivel, arról nem is beszélve, hogy napközben a városban ez a leggyorsabb közlekedési eszköz. Odett szerint pedig nincs az az alkalom, ahova ne lehetne két keréken érkezni: Pár praktikus szempontot természetesen figyelembe kell venni, de bármilyen öltözék kompatibilis tud lenni a bringázással, akár a magas-sarkú is ? mondta a fiatal énekesnő.

A Fenntarthatósági Média Klub képviseletében ült a nyeregbe Váczi Gergő, akinek a kerékpározás extrém formája sem idegen: Kipróbáltam már a kifejezetten a belvárosra jellemző akadályokkal nehezített gyorsasági bringázást is, persze az egy egészen másik műfaj. Hétköznapokon a bicikli a városi közlekedés legjobb alternatívája ? mondta.

A kerékpározás előnyeinek felismerésével és azzal a ténnyel, hogy a fővárosban dolgozó telekomosok 10%-a minimum alkalmanként kétkerekű járművel jár otthonról a munkába, a Telekom májusban elindította a TeleBike szolgáltatást a vállalat dolgozói számára. Jelenleg négy budai Telekom-irodaház közötti közlekedésre 40 kerékpár áll a rendelkezésükre és az első két hónapban több mint hétszázan, a lehetőséghez hozzáférők 20 százaléka utazott CO2 mentesen a munkamegbeszélésekre.

Már az előzetes felmérések után is erősen hittünk a TeleBike sikerében. Most, másfél hónappal az indulás után a kerékpárok óriási népszerűségére és a kollégák visszajelzéseire alapozva több kerékpár, több helyszín és így még több munkatárs bevonásán, valamint a szolgáltatás mögött álló rendszer további fejlesztésén is gondolkodunk majd ? mondta el Pataki Róbert, a Telekom üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettese.

Szóljon hozzá!