ZETApress

hírportál

Gyorsvonaton bérlettel

Gyorsvonat15 százalékos árcsökkenés 15 vasútvonalon ? így foglalta össze Völner Pál, az NFM infrastruktúráért felelős államtitkára a ma déli sajtótájékoztatón a gyorsvonati pótjegy bevezetéséhez kapcsolódó legújabb intézkedéseket a Fő utcában. A 6 év alatti és 65 év feletti utasok kedvezményes bérletet válthatnak, amely mentesít a pótjegy megvásárlása alól.

A szolgáltatással arányos díjszintek kialakítása érdekében várhatóan júniustól 15 százalékkal csökkennek a tarifák 15 mellékvonalon. Völner Pál emlékeztetett arra, hogy 2002 és 2010 között 140 százalékkal emelkedtek a tarifák a vasúti közlekedésben. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a korábbi kormány terveivel szemben nem tette fizetőssé a díjmentesen utazók számára 2010 márciusában előírt regisztrációs jegyet, nem vetett ki pótdíjat sem, végül meg is szüntette az utasokat terhelő rendszert. A közel 15 százalékos infláció és az utazási kedvezményrendszer jelentős szűkítését szorgalmazó elvárások ellenére az alaptarifa és a kedvezmények mértéke a kormányváltás óta változatlan.

A jármű- és szolgáltatásfejlesztések fenntarthatósága, megtérülése érdekében döntés született a pótjegyes vasúti szolgáltatások körének kiterjesztéséről. A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja egyeztetést kezdeményezett a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal. A megbeszélések eredményeként a tárca több intézkedést is tesz annak érdekében, hogy az utasok ? elsősorban a 65 év felettiek ? terhei csak minimális mértékben növekedjenek. A vasúttársaság a minisztérium utasítására július végéig türelmi időt biztosít utasai számára, a pótjegyeket (melyek a képviselőknek is kötelezőek) augusztusig bírságolás nélkül meg lehet vásárolni a vonatokon is.

A 6 év alatti és 65 év feletti utasok havi 1500 forintért kedvezményes bérletet válthatnak, amellyel külön pótjegy nélkül szállhatnak fel a gyors- és sebesvonatokra. (Az InterCity, EuroCity, EuroNight és RailJet szerelvényekre a bérlet nem érvényes.) A gyorsvonati pótjegy tehát havonta legfeljebb 1500 forintos költséggel jár a gyermekek és idősek számára, akik a személyvonatokat változatlanul díjmentesen vehetik igénybe. A bérlet sok utas számára nemcsak olcsóbb megoldás, hanem az egyszeri vásárlás miatt kevesebb adminisztratív terhet is jelent.

A minisztérium megerősíti azt a vállalást, hogy a vasúttársaság a többletbevételt kizárólag a szolgáltatási színvonal emelésére fordíthatja. A MÁV-START Zrt. idén és jövőre mintegy egymilliárd forintból újít meg közel 300, a távolsági és elővárosi forgalomban közlekedő vasúti kocsit. A személyszállító vasúttársaság a tervek szerint idén nyárig forgalomba állítja a háromszázadik ingyenes WiFi-elérést biztosító kocsiját is. A vállalat 2013 második felében az Új Széchenyi Terv forrásaiból korszerűsített Budapest?Székesfehérvár elővárosi vasútvonalon és a kapcsolódó vonalakon jelentős menetrendi fejlesztést hajt végre.

A tárca a szolgáltatással arányos tarifák szélesebb körű alkalmazása érdekében 15 alacsonyabb műszaki szintet nyújtó vonalon 15 százalékos díjcsökkentést vezet be várhatóan június 1-jétől. A vonalak köréről a MÁV-START bevonásával a közeli hetekben dönt a minisztérium, a változás összesen 100-120 járatot érinthet. Az alaptarifa csökkentésére a rendszerváltás óta nem volt példa a helyközi közösségi közlekedésben. Az intézkedés a lakossági terhek mérséklése mellett közlekedésszakmai szempontból is fontos előrelépés, hiszen a vasút elsőbbségét erősíti a regionális forgalomban is.

Az utazók adminisztratív terheinek további visszaszorítása érdekében az NFM elrendelte, hogy a vasúttársaság minden otthoni jegynyomtatással vásárolt menetjegy árából 3 százalékos üzletpolitikai kedvezményt biztosítson legkésőbb július 1-jétől. A minisztérium a továbbiakban is folyamatosan elemzi a megtett lépések utasforgalmi és bevételi hatásait. Ha a tapasztalatok kedvezőek, a tárca nyitott a kedvezményes jegyárak alkalmazására más vonalakon is.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. 15%-kal olcsóbban 15 vonalon | ZETApress

Szóljon hozzá!