ZETApress

hírportál

I. ütem Ferencvárosban

József Attila arcaLendületben Ferencváros városrehabilitációja. Az Új Széchenyi Terv keretében Ferencváros kétmilliárd 810 millió 068 ezer 607 forintos támogatásáról döntött a kormány a közelmúltban. Az erről szóló támogatási szerződést Lázár János, Miniszterelnökséget vezető államtitkár jelenlétében ma írta alá Bozzay Péter, a Pro Régió Ügynökség, mint közreműködő szervezet ügyvezetője és Bácskai János, Ferencváros polgármestere.

A IX. kerületben a gazdasági válság ellenére új lendületet kap a városrehabilitáció. A befektetői kedv csökkenése ellenére a kormány és az Európai Unió támogatásának köszönhetően folytatódik a kerület modernizálása. Ferencváros védjegyévé vált a városrehabilitáció, hiszen az elmúlt két évtizedben több lakóház újult meg Ferencvárosban, mint az összes kerületben együttesen.

A szociális célú városrehabilitáció alapvető célja a fővárosi kerületek, városok leromlott vagy leszakadó városrészeinek leromlását okozó folyamatok megállítása és megfordítása több eszköz együttes, integrált alkalmazása során. Problémát jelentenek a méltatlan állapotú, komfort néllüli lakásokkal épített hagyományos beépítésű városrészek, így jellemzően Középső-Ferencváros egyes részei, amelyek integrált fejlesztése szükséges a leszakadás megállításához és a társadalmi integráció elősegítéséhez.

A városmegújítással javul az épített környezet minősége, a helyi hátrányos helyzetű lakosság életminősége, esély kínálkozik a társadalmi helyzet javítására. A József Attila Terv I. üteme: 106 lakás, öt bérház, két utcaszakasz, 583 millió 447 ezer-ötszáz forint szociális felzárkóztató programokra, helyi munkahelyteremtésre, bűnmegelőzési tanácsadásra, drog-prevencióra, 893 m2 kert létesül a zöldebbé, tisztábbá és biztonságosabbá váló kerületben.

A Szociális városrehabilitáció Ferencvárosban, József Attila terv I. ütem elnevezésű projektre elnyert 2,81 milliárd Ft-os támogatással nem csak a környezet szépül meg, a lakóházak, utcák újulnak meg, hanem az ott élők életkörülményei is javulnak. A védett épületsorban 106 bérlakás a XXI. század igényeinek megfelelően teljesen megújul, közel 900 m2 zöldfelületet alakítanak ki a terv keretében, tovább zöldítve a belső pesti kerületek közül már most is legzöldebb Ferencvárost. Értékőrző módon megújul a műemléki védettségű József Attila emlékhely is, a költő IX. kerületi szülőhelye. Továbbá a Gát utca, Márton utca és Thaly Kálmán utca közötti szakaszon térburkolatos új utcát építenek, rekonstruálják a csapadékvíz-elvezetést, kandeláberekkel a közvilágítást is korszerűsítik és a közbiztonságot és köztisztaságot növelve térfigyelő kamerarendszer kerül kiépítésre.

A támogatás jelentős részét egyebek mellett helyi munkahelyteremtésre, bűnmegelőzési tanácsadásra, drogprevencióra és szociális felzárkóztató programokra fordítják. Lehetőség nyílik iskolai előadások, miniprojektek útján megvalósuló foglalkozások, programok, tájékoztatók és lakóközösségi akciók támogatására is.

Bácskai János polgármester az aláíráson elmondta, hogy a kerület vezetése folytatja a városrehabilitációt, és magasabb sebességbe kapcsolva folytatja az elődök által elkezdett munkát. Az elmúlt két évben átadtak 3 felújított lakóházat, egy sportcsarnokot és 3 orvosi rendelőt. Miközben ? a fővárosi kerületek többségével szemben ? a kerület számos pontján folynak az önkormányzati és magánerős építkezések, az önkormányzat hamarosan átadja az egyik teljesen renovált Márton utcai bérházat, a szintén felújított Börzsöny utcai rendőrőrsöt, a parkosított Csarnok teret, valamint az új, Thaly Kálmán utcai korszerű, 40 férőhelyes Varázskert bölcsődét ? tudtuk meg a polgármestertől, aki hozzátette, hogy már előkészítés alatt áll a József Attila terv II. üteme, amely további négy önkormányzati lakóház rekonstrukcióját és az épülettömbök lélegző tüdejét jelentő közös zöld kialakítását tartalmazza. A fejlesztési projekt ma indult és várhatóan 2015. április 25-én, szombaton fejeződik be. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Szóljon hozzá!