ZETApress

hírportál

Megfigyelik a bankokat

A PSZÁF megerősített fogyasztóvédelmi jogkörében felügyeli majd a banki magatartáskódex betartását. A kormány szerdai ülésén fogadta el azt a kormányrendeletet, amely szeptember elsejével teljes fogyasztóvédelmi hatósági jogkört biztosít a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF). A rendelet célja, hogy a jövőben a PSZÁF járjon el minden olyan esetben, amikor valamelyik felügyelete alá tartozó szervezet megsért bármilyen fogyasztóvédelmi szabályt.

A kormányfő és a hazai bankok vezetői között lezajlott múlt pénteki egyeztetés eredményeként a PSZÁF, a bankok képviseletében eljáró Bankszövetség és a kormány a Gazdasági Versenyhivatal bevonásával közösen dolgoz ki egy magatartáskódexet. A kódex többek között tartalmazni fogja a szerződésmódosítások feltételeit, a bankok tájékoztatási feladatait és tisztázza, hogyan kell eljárni, ha az ügyfél nem fizet.

A banki magatartáskódex betartását a bankok, szövetkezeti hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások esetében a PSZÁF hatósági jogkörben ellenőrzi, a kódex megsértése esetén pedig akár kétmilliárd forintig terjedő bírságot szabhat ki.

A pénteki tárgyaláson a bankok képviselői vállalták, hogy szeptember végéig nem kezdeményeznek az ügyfelek számára kedvezőtlen egyoldalú szerződésmódosítást. Amennyiben a gazdasági környezet változása miatt erre mégis szükség van, a változtatási igényt indoklással együtt véleményezésre benyújtják a PSZÁF-nak. A Felügyelet a véleményét közzéteszi a honlapján a nyilvánosság számára. A bankoknak az ügyfél számára kedvező szerződésmódosításra természetesen ezt követően is lehetőségük lesz.

A kormány a múlt pénteki tárgyaláson egyúttal ígéretet tett arra, hogy kezdeményezi az augusztus elsején hatályba lépő, a szerződések egyoldalú szigorítását tiltó törvény módosítását, az ugyanis az eredeti célok fenntartása mellett több ponton is javításra szorul ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!