ZETApress

hírportál

Utazó nagykövetünk a konvergencia programról

Medgyessy Péter volt miniszterelnök és utazó nagykövet az elmúlt héten találkozott Jean-Claude Trichet-vel, az Európai Központi Bank elnökével, Romano Prodival az Olasz Köztársaság miniszterelnökével és Peter Sutherlanddel, a Goldman Sachs és a British Petroleum elnökével. Medgyessy Péter a megbeszéléseken tájékoztatást adott a magyar konvergencia program lényegéről, a megvalósítás ütemezéséről és biztosítékairól adta hírül a Kormányszóvivői Iroda.

Jean-Claude Trichet örömmel nyugtázta, hogy a helyzet megítélésében és a rövid távú stabilizációs programban egyetértés van a kormány, a Magyar Nemzeti Bank, a Konvergencia Tanács valamint az Állami Számvevőszék között. Felhívta a figyelmet a reformok részleteinek gyors és pontos kidolgozására és életbeléptetésére, mert csak azok tudják visszafordíthatatlanná tenni a gazdasági egyensúly javulását és a magyar versenyképesség növelését. Az Európai Központi Bank elnöke külön hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a koalíciós pártok határozottan álljanak ki, és folyamatosan biztosítsák a program végrehajtása során a stabil politikai hátteret. Csak társadalmi stabilitás és erős politikai támogatás mellett lehet a szükséges és mély reformokat megvalósítani.

Kormányfő és bankvezér egyaránt értékeli az erőfeszítést

Romano Prodi üdvözölte a magyar kormány elszántságát és bízik abban, hogy sikeres lesz a program végrehajtása. Az olasz kormányfő kijelentette, hogy személy szerint rá és az olasz kormányra is számíthat Magyarország az európai színtéren. Magyarországot stabil pontnak tartja Európa szívében, ami nagy érték és ezt meg kell őrizni. Az infláció időleges felgyorsulását meg kell fékezni és ehhez véleménye szerint a monetáris politika segítségére van szükség. Ugyanakkor a monetáris politika célkeresztjében nem csak az infláció rövid távú csökkentése, hanem a hosszabb távon fenntartható alacsony infláció legyen, vagyis a fenntartható gazdasági fejlődés sem téveszthető szem elöl.

Peter Sutherland a világ egyik legnagyobb befektetési bankjának nemzetközi elnökével való találkozón Medgyessy Péter a Konvergencia Program ismertetésén túl elmondta, a kormány tisztában van azzal, hogy az ország tőkevonzó képességét veszélyezteti, ha nem viszi keresztül következetesen, a népszerűség átmeneti csökkenése árán is kiigazítási programját. Tudatában van annak is, hogy a nagy állami elosztórendszerek megváltoztatása ambiciózus cél, egész Európa küzd ezzel a problémával. Magyarország azonban hosszú távra lépéselőnyt szerezhet, ha a változtatásokat, a reformokat megvalósítja.

A volt miniszterelnök, utazó nagykövet hangsúlyozta, hogy a kormány nagy hangsúlyt helyez a gyors eredményre ? ezért sem várt például az önkormányzati választásokig és rögtön a parlamenti választások után cselekedni kezdett. Tisztában van azzal, hogy a pénzügyi világ bizalmát visszaszerezni következetességre, időre és türelemre van szükség. A bankelnök válaszában kifejtette, hogy a pénzügyi világ aggodalommal figyelte a magyar helyzetet. A kormány határozottsága és elszántsága azonban bizakodásra ad okot a megígért, elhatározott és remélhetőleg gyorsan megvalósuló intézkedéseket illetően. Kollégái már elemzik a program részleteit.

Szóljon hozzá!