ZETApress

hírportál

Ozone Zöld-díj a Larusban

A budapesti Larus Étterem és Rendezvényközpontban tegnap megtartott Magyar Fenntarthatósági Csúcs-konferencia záróeseményeként került átadásra az Ozone Zöld-díj 2012, amely tavalyhoz viszonyítva kibővült: három kategóriában lehetett versenyezni érte. A korábbi gyakorlattól eltérően nemcsak a vállalatok, hanem a civilek is pályázhattak rá ? tudtuk meg Szunyogh Ildikótól.

A Klímatanács szakértőiből álló zsűri alapos mérlegelések és körültekintő megfontolások után döntött a díjakról. Ez a döntés különösen a nagyvállalatok kategóriájában volt nehéz. Dr. Tóth László, a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karának professzora díjátadóként elmondta, hogy bár neki személy szerint vérzett a szíve a szoros versenyben alul maradt Opel és Mazda vállalatokért, akik kitűnő, energiatakarékos motorokkal felszerelt tetszetős kisautókat fejlesztettek ki. A díj odaítélésében ez alkalommal az volt a döntő szempont, melyik pályázó hat nagyobb tömegekre. Így lehetett a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. a nyertes, aki főleg a rövid szállítási útvonalú termékek forgalmazásával és a szavatosságukat vesztett áruinak a biogáz üzemekbe történő juttatásával vált méltóvá erre a kitüntetésre, amelyet a legkisebb ökológiai lábnyomot hagyók kaphatnak meg.

A kis- és középvállalatok kategóriájának népes mezőnyéből a Felelős Gasztrohős Hálózat került ki győztesként. Ők olyan étteremhálózatot alakítottak ki, ahol az éttermeket előzetesen négy szempont szerinti szigorú ökológiai vizsgálatnak vetik alá. Ezek a következők: hulladék és higiénia, kínálat és beszerzés, energia- és vízhatékonyság, továbbá társadalmi feladatvállalás. Az ő esetükben a zsűri elsősorban a használt sütőolaj, illetve sütőanyag összegyűjtését és leadását, valamint a zöld sarkok kialakítását és ennek társadalmi hasznosságát méltatta.

Az újoncnak számító civil kategóriában a kreativitásnak tulajdonítottak nagy jelentőséget. Így lehetett Horváth Attila pályázata a nyertes, aki saját háztartásában csak a szükséges mértékben alkalmazza a megvilágítást, és azt is kizárólag energiatakarékos izzókkal. Pályázatában nemcsak azt mutatta ki, hogy ezáltal energiaszükséglete csupán egy ötöde a hagyományosnak, hanem arra is rámutatott, hogy ezáltal az energiatermelésben is a szükséges szénmennyiség egy ötöde kerül csak felhasználásra, és ennek következtében a káros-anyagkibocsátás is csak egyötödnyi terhelést jelent a környezet számára. Ebben a kategóriában 20 pályázó volt. Nemcsak energiatakarékosság és hulladékhasznosítás volt a témájuk, hanem rezsicsökkentő berendezés barkácsolása is. Minden civil pályázó részesült abban az elismerésben, hogy név szerint említették, és jutalmul egy-egy ajándékcsomagot vehetett át.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Ozone Zöld-díj az Arénában | ZETApress

Szóljon hozzá!