ZETApress

hírportál

MKBanki diplomások

Az idén diplomát szerzettekkel együtt tizennyolcra emelkedett azok száma, akik MKB ösztöndíj segítségével jutottak felsőfokú képesítéshez vagy szakmához ? tudtuk meg az MKB Bank és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat közös ösztöndíjprogramjának tanévnyitó eseményén az MKB Bank Váci utcai Székházának Tükörtermében.

Az ünnepségen részt vett Dr. Simák Pál, az MKB Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója, Dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke és a meghívott MKB-ösztöndíjas gyermekek. A Bank 1997 óta működteti a tehetséges, ám nehéz anyagi körülmények között élő gyermekek és fiatalok tanulmányait elősegítő kezdeményezését, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal (NGYSZ) közösen. Ez idő alatt már tizennyolcan fejezték be sikeresen felsőfokú tanulmányaikat a bank társadalmi felelősségvállalási tevékenységének alappillérét jelentő MKB ösztöndíj révén. Az ő sorsukat egy 2009-ben létrehozott klub formájában követi nyomon a bank, amelynek az összes egykori diák a tagja, aki a bank támogatásával végezte el tanulmányait.

Az MKB ösztöndíjra mindazon tanulók pályázhatnak, akik az általános iskola 1. és 2. osztályát befejezték, tanulmányi átlaguk 4,5 fölött van, és családjukban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 46 ezer forintot. A jó tanulmányi eredmény megőrzése esetén a Bank egészen az egyetemi-főiskolai diploma megszerzéséig folyósítja az ösztöndíjat. A kezdeményezés 1997-ben indult útjára, ma már 100 diák kap havonta fejenként 16 ezer forinttámogatást. Azok, akik nem tudják teljesíteni a 4,5-ös tanulmányi átlagot, két figyelmeztetést követően elveszítik az ösztöndíjukat. A 2012-ben így kiesett tanulók, illetve a három végzett hallgató helyére a Bank ismét pályázatot hirdetett meg.

A kiírásra közel 150 érvényes pályázat érkezett be az NGYSZ-hez. Az elnökség végső döntésében a hátrányos helyzet, a kiváló tanulmányi eredmény mellett a családi háttér, a különórák száma, valamint a különböző versenyeken elért helyezések is szerepet játszottak az új ösztöndíjasok kiválasztásában. Az ösztöndíjasok oklevél-átadására ünnepélyes keretek között került ma sor.

Az MKB Bank volt ösztöndíjas diákjainak sorsát is nyomon követi; tavaly két pályakezdő fiataltól ? egy balerinától és egy fizikustól ?, idén három végzett diáktól búcsúzott ajándékkal. 2009-ben a Bank a végzett ösztöndíjasai számára létrehozta a Végzett Diákok Klubját, melynek mára már 18 tagja van.Az idei tanévben száz, kiemelkedő szellemi képességű, de szociálisan hátrányos helyzetű gyermek és fiatal jogosult az MKB ösztöndíjra. Közülük minden negyedik valamelyik felsőfokú oktatási intézmény hallgatója. A végzettek, valamint a programból az elvártnál alacsonyabb tanulmányi átlag miatt kiesők helyét pályázat útján töltik be. Az ebben az évben megüresedett pozíciókra 150 érvényes pályázat érkezett az NGYSZ-be. Az elnökség a hátrányos helyzet és a kiváló tanulmányi eredmény mellett a családi hátteret, a különórák számát, továbbá a különböző versenyeken elért eredményeket is figyelembe vette a mérlegelésnél és az új ösztöndíjasok kiválasztásánál.

Karácsonyi Gyermekgála

December 23-án, vasárnap délelőtt 16. alkalommal szervezi meg a Gyermekmentő Szolgálat az Operaházban az MKB Karácsonyi Gyermekgálát, amelynek programja a sok gyermek számára maradandó élményt nyújtó, kedves, karácsonyi hangulatot idéző Diótörő mesebalett. Immár hagyomány, hogy az MKB Bank 1200 nehéz anyagi körülmények között élő gyermeket hív meg vidéki városokból és a fővárosból a budapesti Operaházba. Az előadással, az ajándékokkal és a karácsonyi finomságokkal a Bank szebbé, gazdagabbá és felejthetetlenné igyekszik tenni a karácsonyt ? a kezdetek óta több mint 18 ezer gyermek számára.

Szóljon hozzá!