ZETApress

hírportál

Az ULX bejelentése

Magyarország vezető vállalatai a nyílt forráskódra voksolnak. A T-Mobile/Magyar Telekom, a CIB Bank és a Takinfo Kft mind a Red Hat nyílt forráskódú megoldásait használják IT infrastruktúrájuk több kritikus területén ? tudtuk meg az V. Vállalati Nyílt Forráskódú Konferencián.

Az ULX Nyílt Forráskódú Tanácsadó és Disztribúciós Kft. ma bejelentette, hogy három jelentős vállalati ügyfele, a Magyar Telekom mobilkommunikációs márkája, a T-Mobile; a CIB Bank Zrt. és a Takarékszövetkezeti Informatikai Kft. (továbbiakban Takinfo Kft.) mind a Red Hat nyílt forráskódú megoldásait használják IT infrastruktúrájuk több kritikus területén. Ezzel kapcsolatos tapasztalataikat az V. Vállalati Nyílt Forráskódú Konferencián osztják meg először a nagyközönséggel. A Red Hatet Magyarországon képviselő ULX szorosan támogatta a fenti vállalatokat az implementációs projektjeik során megoldástervezési, tanácsadási és szakoktatási partnerként, valamint folyamatos együttműködést biztosít a zökkenőmentes üzemeltetéshez.

Magyar Telekom ? T-Mobile

A T-Mobile a Magyar Telekom mobil szolgáltatásainak márkája. A Magyar Telekom Magyarország vezető távközlési szolgáltatója, amely a vezetékes és mobiltávközlési, adatátviteli és értéknövelt, valamint informatikai és rendszerintegrációs szolgáltatások széles körét nyújtja. A T-Mobile, Magyarország vezető mobilszolgáltatója folyamatosan bővíti Red Hat Enterprise Linux-on futó szervereinek számát, amelyek a mobil hálózat felügyeletét megvalósító nagy rendelkezésre állású klaszterek és adatbázisszerverek zökkenőmentes működését biztosítják a Red Hat Cluster Suite segítségével.

Jelenleg 110-120 szerverünk fut Red Hat Enterprise Linuxon, amikre UNIX és Microsoft Windows-ról tértünk át az évek során ? mondta Verdó István, a Magyar Telekom Vezeték nélküli hálózati technológia terület osztályvezetője. ? A nyílt forráskódú megoldásokkal nagymértékben lecsökkentettük az adatközpontok menedzselésének költségét és összetettségét, valamint elértük azt, hogy rendszereink sokkal robusztusabbá váltak, miközben hatékonyságunk is folyamatosan növekszik. ? További információt honlapjukon találhatunk.

CIB Bank

A CIB Bank a SOA filozófia alapján működteti és tervezi IT infrastruktúrájának egy jelentős szeletét, amely évek óta dinamikusan fejlődik. A bank úgy döntött, hogy csaknem 40 éles kiszolgálást végző szerverén átáll a nyílt forráskódú Red Hat Enterprise Linux 5.2 operációs rendszerére, amit szokványos (commodity) x86 hardverre telepítenek. Az átállás befejeztével körülbelül 20 szerver JBoss Enterprise Application Platformot futtat majd, amelyek működését JBoss Operations Network segítségével felügyelik. Ez az alkalmazás-szerver farm már most olyan kritikus szolgáltatások működésében is szerepet kap, mint a pénztári tranzakciók, a CIB Internet Bank, vagy például a call centeres ügyfélkiszolgálás, a CIB24.

Eddigi tapasztalataink nagyon jónak mondhatók ? mondta Veres Gábor, a CIB Bank middleware rendszerek fejlesztés és üzemeltetés vezetője. ? A Red Haten futó platformjaink nagyon stabilak, emellett megalapozottan számítunk jelentős költségcsökkenésre a technológiaváltás következtében. A vállalati nyílt forráskódú előfizetési modellnek köszönhetően jóval kevesebbet kell kiadnunk zárt szoftverre. Azt tapasztaljuk, hogy az új rendszereink sokkal jobban szabhatók az adott feladatokra és fontos, hogy gyakorlatilag minden futó kódot magunk is tanulmányozni tudunk. ? További információt honlapjukon találhatunk.

Takarékszövetkezeti Informatikai Kft. ? TAKINFO

A Takinfo Kft-nél a Takarékszövetkezeti Integráció ? a magyarországi vidéki bankhálózat jelentős részeként ? integrációs központi IT szolgáltatójának pénzügyi kritikus alkalmazásai futnak több mint 70 Red Hat Enterprise Linux kiszolgálón. A RHEL szerverek jelentős száma miatt a Takinfo a Red Hat Satellite Szervereket is alkalmazza, amin keresztül központilag tudja elérni és alkalmazni a legaktuálisabb szoftverfrissítéseket. A cég már 2002 óta ? ahol lehetőség nyílik ? folyamatosan a Linux és nyílt szabvány-alapú megoldásokra szabványosít, amely felváltotta a heterogén Novell Netware, TRUE64, és SUSE Linux architektúrákat.

Több mint 70 szerverünk fut most már Red Hat Enterprise Linuxon, ezek kiszolgálják a teljes Takarékszövetkezeti Integráció klíring adatforgalmát, és jelentős számú Hitelintézetnél a főbb banki rendszereket is ? mondta Pechár György, a Rendszergazda és operátorok csoport csoportvezetője, a Takinfo Kft.-től. ? A legfontosabb alkalmazásainkat a Red Hat Enterprise Linux támogatja, legyen szó akár a számlavezető rendszereinkről, a Hitelintézetek internetbanki és home banking szolgáltatásairól, a devizarendszerükről vagy a címtár szolgáltatásról.

Rendkívül örülünk, hogy Magyarországon is egyre több vállalatot támogathatunk nyílt forráskódú törekvéseikben és ennek eredményeképp pozitív példát tudunk felmutatni a vállalati szintű nyílt forráskód terjedéséről, különböző ipari ágazatokban mint például a banki szektor vagy a távközés ? nyilatkozta Szentiványi Gábor, az ULX ügyvezető igazgatója. ? Ezeknek a nagy presztízsű vállalatoknak az IT architektúra implementációi azt bizonyítják, hogy a Red Hat nyílt forráskódú megoldásai ipari szektortól függetlenül nyújtják a rugalmasságot és a költségcsökkentést, amelyek nem elhanyagolhatóak a jelenlegi gazdasági helyzetben. ? További információt itt olvashatunk.

Az ULX

A Nyílt Forráskódú Tanácsadó és Disztribúciós Kft. Magyarország vezető vállalati nyílt forráskódú megoldásszállítója. Dr. Szentiványi Gábor vezetésével 2000-től a világ vezető nyílt forráskódú márkáit felkarolva végez professzionális, szabványos vállalati platformokra építkezve kereskedelmi, integrációs, támogatási, tanácsadási, audit és oktatási tevékenységet magyarországi és regionális vállalati ügyfeleinek, valamint egyre növekvő mértékben a közszféra szereplőinek. Az ULX 2003 óta látja el a Red Hat, a világ vezető nyílt forráskódú megoldásokat nyújtó vállalata képviseletét, mind kereskedelmi mind szolgáltatási területeken. További információk honlapjukon találhatók.

Szóljon hozzá!