ZETApress

hírportál

MGYOSZ-fórum a Gundelben

A nemzetgazdasági miniszter által októberben bejelentett kiigazító csomagoktól várt egyenlegjavulás kétharmadával lehet számolni Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke szerint ? derült ki délelőtt a Gundel étteremben, az MGYOSZ által szervezett A magyar gazdaság reményei és esélyei című csúcstalálkozón.

A rendezvény témái: A magyar gazdaság reményei és esélyei. Recesszióra vagy növekedésre van nagyobb esély? Sikerül-e a kormánynak beindítani a növekedést? Milyen mozgásteret enged ehhez a költségvetés? ? Kovács Árpád a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) által szervezett fórumon kifejtette: a nemzetgazdasági miniszter által októberben bejelentett két, összesen közel 765 milliárd forintos kiigazító csomagnak azt a részét, amely a kiadásokra vonatkozik, érti a külföld, értik a nemzetközi szervezetek.

A bevételeket növelő részeket már kevésbé, így a bürokrácia csökkentéséből várt további 30 milliárd forintot, vagy a közszférában történő hatékonyabb bérszabályozásból származó többletbevételt ? tette hozzá. Hangsúlyozta: a költségvetés stabilitása nélkül nincs növekedés, s felhívta a figyelmet arra, hogy ha jövőre a GDP arányos államháztartási hiány nem 2,2 százalék lesz, hanem 2,9 százalék, akkor a különbözetet meg kell finanszírozni.

A KT elnöke a hétfői előadásában is rögzítette: az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) azért kell megállapodni, mert az a piaci kamatnál 3-4 százalékponttal olcsóbb finanszírozást, több százmilliárd forintos kamatkülönbözet jelent. A jövő évi költségvetés finanszírozásával kapcsolatos bizonytalanságot megszüntetné az EU/IMF- megállapodás, mivel az a költségvetést terhelő összesen közel 6,4 ezer milliárd forintos kötelezettség meghaladja a kormány rendelkezésére álló forint és devizaszámlán lévő összeget ? figyelmeztetett az előadó.

Mivel egy sikeres, négymilliárd euró, vagy annak megfelelő dollár devizakötvény kibocsátásnak kicsi a valószínűsége, ezért a finanszírozás akkor lehet problémamentes, ha a tervezett költségvetési hiányt tartja a kormány és továbbra is sikeresek forintkötvény kibocsátások ? mondta Kovács Árpád. A költségvetési politikában létfontosságú a kiszámíthatóság, s ebből a szempontból, a magyar költségvetés fegyelmezett, a kiadási oldalt a tervezettnek megfelelően tartja a kormány, nincs elszaladás ? jelezte a KT elnöke, aki szerint megállítható a magyar gazdaság lefelé menő spirálja.

Az MGYOSZ támogatja a kormányt abban, hogy az államháztartási hiányt a GDP három százaléka alá szorítsa, ugyanakkor nem ért egyet azokkal a lépésekkel, amelyek a növekedést gátolják, így a bankadó fenntartásával, illetve a tranzakciós illeték mértékének felemelésével ? mondta az előadást megelőző bevezetőjében Futó Péter. Az MGYOSZ elnöke szerint a magyar gazdaság szempontjából most a két legfontosabb ügy: a túlzott deficit-eljárás alóli kikerülés és az EU/IMF-megállapodás létrehozása. Emellett a kormánynak békét kell kötnie a bankokkal ? tette hozzá Futó Péter.

Szóljon hozzá!