ZETApress

hírportál

Világszínvonal Csípőteleken

Csányi Attila, a Csípőteleki Tehenészeti Telep vezérigazgatója hívott meg az ünnepélyes átadásra. A méreteiben is lenyűgöző csípőteleki Bonafarmra nyolc újságíró kollégával együtt, egy kisbusszal érkeztünk ? tudtuk meg Dr. Szalontai Évától.

Csípőteleken 1979-ben kezdődött meg a nagyüzemi tejtermelés, ami 2007-ben egy újabb korszerű telep tervezésével folytatódott. A tehenészeti telep beruházási értéke: három- és félmilliárd forint volt. A kivitelezés 2010-ben kezdődött, teljes kapacitással idén augusztustól működik.

Csípőteleken Kelet-Közép-Európa legnagyobb és legkorszerűbb tehenészeti telepe október 9-én, kedden került átadásra. Engem is lenyűgözött az itt látható magas színvonalú technológia. Amerikában, Iowa államban, a kukorica hazájában láttam ehhez hasonlót. A telepen 2500 tejelő tehén és 130 vemhes üsző számára van hely. A tehenek optimális hőérzetét istállóként 140 db ventilátor és az etető út felett elhelyezett zuhanyfejek biztosítják.

A takarmány kiszolgálást egy 45 m3-es takarmánykiosztó kocsival végzik, amely közel 18 tonna kapacitású. Magyarországon ez a legnagyobb. A fejőház 72 állásos, körforgós, carousel technológiát alkalmaz. Az állatok fejése az előkészítéssel, az utókezeléssel együtt egy 8-9 perces kör megtétele alatt történik. Valamennyi technológia számítógép vezérelt. A telepen 58 fő dolgozik. Ők kezelik a számítógépet is.

Óh, SOLE MiZo!

A tehenek fülében chip van. Ennek segítségével minden egyes tehénről tejtermelési diagnosztika végezhető. Naponta 8 óránként, 3 alkalommal történik a fejés. A csíramentes tej 3-4 Celsius fokos. A megtermelt tejet a SOLE MiZo Zrt. szegedi üzemébe szállítják. A csípőteleki tej a MiZo tejes dobozokba kerül.

Magyarország és Európa egyik legmodernebb tehenészeti telepét ? amely kiváló minőségű tejet termel alacsony termelési költség mellett ? Orbán Viktor miniszterelnök adta át. Az ünnepséget Éder Tamás igazgató nyitotta meg, majd Csányi Attila vezérigazgató és Ádám János, a Bóly Zrt. vezetője mondott beköszöntőt. Filmet is láttunk a Bonafarm csoport szarvasmarha állományának fejlesztéséről, amit a Bóly Zrt. készített.

Dr. Csányi Sándor, a Bonafarm cégcsoport tulajdonosa, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy Ázsiában a következő évtizedekben emberek százmilliói lépnek a gazdagodás útjára és jelentkeznek fogyasztóként az élelmiszerpiacon. Ez nagy kihívás, nagy lehetőség a magyar mezőgazdaság számára is. A versenyben csak a legkorszerűbb fejlesztések révén lehet érvényesülni.

Orbán Viktor miniszterelnök mindenkinek gratulált, akinek szerepe volt az új tehenészeti telep létrehozásában, majd elmondta, hogy a kormány elhatározta a magyar mezőgazdaság talpra állítását. Hiszen Európa legjobb adottságú földjét örököltük mi magyarok és a magyar emberek génjeiben ott van a föld szeretete. Az agráriumnak jövője van egy olyan világban, ahol hétmilliárd embert kell jóllakatni. A szaktudásra alapozott munka eredményezheti azt, hogy eredményes, minőségi élet legyen vidéken. Hosszú küzdelemmel sikerült megakadályozni a magyar föld elkótyavetyélését és ezért kijelenthető, ma a birtokosai és nem turistái vagyunk a saját hazánknak.

Szóljon hozzá!