ZETApress

hírportál

Cégér a jó bornak!

Jó bornak is kell a cégér! ? vallják a reklámszakemberek, ezért hirdették meg a Jó bornak tervezz cégért! ? pályázatot. Tegnap este hirdették ki a továbbjutó grafikusok és a programhoz csatlakozó fiatal borászok névsorát a Budai Várban, a Magyar Borok Házában. Fotóink Lantai József felvételei.

A Fórum Hungaricum és a Hybridart Management Cégér ? Jó bornak tervezz címkét! ? pályázatának Szentháromság téri sajtótájékoztatóján bemutatták azt a tíz grafikust, akiknek a pályázat első fordulójában készült címketerveit a neves borászokból, gasztronómusokból és grafikus művészekből álló szakmai zsűri a legjobbnak találta, és akik így továbbjutva, a második fordulóban elkészíthetik egy-egy fiatal, hazai borász borának címketervét. A nyertes cégér megalkotója egymillió forintos díjazásban részesül.

A zsűritagok: Balla Dóra grafikusművész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem adjunktusa, Fabricius Gábor, a Republic of Art ügyvezetője, Figula Mihály borász, Ipacs Géza grafikus, Lelkes László, a Magyar Képzőművészeti Egyetem adjunktusa, valamint Toronyi Zsuzsa és Horkay András, a CEWI alapítói mondták el a lényeget. A Cégér pályázat célja a design és a bor találkozási pontján a fiatal, tehetséges grafikusok és borászok egymásra találásának elősegítése, valamint a magyar borászok vizuális megjelenésének, termékeik eladhatóságának javítása. A borászokkal való együttműködés egyúttal kiváló lehetőség a pályakezdő grafikusok bemutatkozására, szakmai portfóliójuk bővítésére ? fogalmazott Erdélyi Szabolcs, a projektet gondozó Hybridart kreatív vezetője.

A pályázók első körben Figula Mihály Hét Hektár borához készíthettek címketerveket. Az ígéretes díjazásnak és az izgalmas kihívásnak köszönhetően több, mint kétszáz nívós grafikai pályázat érkezett a szervezőkhöz. A pályázatokat ismert és elismert szakemberek értékelték. Ács Zoltán, Auth Attila, Balla Dóra, Benkő Zoltán, Fabricius Gábor, Figula Mihály, Ipacs Géza, Lelkes László, Németh Ágnes, Rókusfalvy Pál, Tálos Attila és Tiffán Zsolt voltak a zsűritagok. Az értékelésnél figyelembe vették a pályaművek grafikai minőségét, a bor, mint termékkategória megértését vizuális oldalról, az ötlet és a címke vizuális világának eredetiségét, a termék pozicionálását, illetve azt, hogy mennyire sikerült a pályázóknak megragadni a bor, mint termék lényegét.

Az első körből továbbjutott grafikusokhoz a projekt ezen fázisában csatlakoznak azok a borászok, akiket a CEWI borszakértői szakmai borkóstolók eredményei alapján választottak ki arra törekedve, hogy személyük által minél több hazai borvidék képviseltethesse magát a projektben. A borászok részvételükkel nemcsak rendhagyó, művészi igényességű cégérhez juthatnak, de felfrissíthetik márka arculatukat, vagy akár megtehetik a kezdő lépéseket borászatuk új, egységes márkaképének kialakítására is. Jelentkezésükkel vállalták, hogy egy-egy grafikussal együttműködnek a címketervezési időszakban, megismertetik őt a boraikkal, a termőterülettel és biztosítják számára a tervezéshez szükséges információkat.

Az elkészült címketervek a borokkal együtt október 26-a és november 7-e között az Erzsébet téri Akvárium Klubban gasztronómiai napok és kiállítás keretében mutatkoznak be a hazai közönségnek. Jövő év tavaszától nemzetközi kiállítások és borkóstoló rendezvények keretében a Berlinben, Rómában, és Párizsban működő Magyar Kulturális Intézetekben a külföldi nagyközönségnek mutatják be a kiállítási anyagot a szervezők.

A grafikus-borász párokat sorsolással döntötték el a sajtótájékoztató helyszínén. A következő párosok dolgoznak majd együtt: Bogányi Gergely és Csetvei Krisztina ? Csetvei Pince, Gilányi Nóra és Ludányi Balázs ? Centurio Borház, Győri Zsolt és Molnár Tibor ? Vincellér-ház, Jósé Simon és ifjabb Heimann Zoltán ? Heimann Családi Birtok, Kiss Miklós és Juhász Tibor ? Pastor Pince, Kiss Zsombor és Borbély Tamás ? Borbély Családi Pincészet, Kovács Attila és Hagymási Tamás ? Hagymási Pincészet, Szendeff Lőrinc és Ungváry Krisztián ? Vayi Borászat, Szőke Gergely és Bock Valér ? Bock Pince Panzió Étterem, Nagy Dániel és Orbán Péter (Hidden Characters) és Hernyák Tamás ? Hernyák Birtok.

Szóljon hozzá!