ZETApress

hírportál

Vietnamiak a Műegyetemen

A Magyarország és Vietnam között létrejött megállapodás értelmében 38 vietnami egyetemi oktató továbbképzése kezdődött délelőtt a BME Természettudományi Kar Nukleáris Technikai Intézetében ? tudtuk meg reggel az Egry József utcai A-épület földszinti Konferenciatermében.

A megnyitó ünnepségen beszédet mondott Dr. Aszódi Attila tudományos rektor-helyettes, az intézet igazgatója, Dr. Péceli Gábor, a BME rektora, Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma-és energiaügyért felelős államtitkára és Ngo Duy Ngo, a Vietnami Szocialista Köztársaság nagykövete. A rektor úr elmondta, hogy egyetemi tanulmányai idején is számos vietnami diák tanult a Műegyetemen, s szavait magam is megerősíthetem. 1971-ben kezdtem tanulmányaimat a BME Gépészmérnöki Karán, ahol sok vietnami évfolyamtársam volt. Az Irinyi József utcai Münnich Ferenc Kollégiumban ? amit a rendszerváltoztatás óta Kármán Tódor Kollégiumnak hívnak ? szintén sok vietnami fiatal lakott. A delegáció egyik tagja arról szólt a megnyitón, hogy tíz éve utazott haza itteni tanulmányait követően.

A vietnami oktatók a hathetes tanfolyam első három hetét töltik majd az újbudai intézetben. Egyetemi előadásokat hallgatnak meg az atomenergia biztonságos felhasználásáról, és részt vesznek laborgyakorlaton a BME Oktatóreaktorában. Ittlétük számonkéréssel zárul, majd Paksra utaznak, s további háromhetes képzésükre a Paksi Atomerőműben kerül sor. Ezután újabb vizsga következik, de tanulmányi versenyre nem kerül sor közöttük.

A megnyitón jelen volt az Atom Antinak becézett Kovács Antal, 1992-es barcelonai olimpiai cselgáncsbajnokunk, ezért megkérdeztem, hogy külföldi vendégeinknek lesz-e sportolási lehetőségük a sok tanulás mellett? (A BME-n most készült el új sportcsarnokuk és Pakson is komoly sportélet folyik.) Aszódi igazgató úr elmondta, hogy nappal nagyon feszített program szerint tanulnak a vietnami oktatók, de reméli, hogy a hosszú utazás és időeltolódás fáradalmait kipihenve néhány nap múlva már esténkét a testmozgásra is szánnak időt.

A hathetes nukleáris képzésre a tervezett negyven helyett csak 38 vietnami oktató érkezett, mivel ketten nem kaptak közülük vízumot. Delegáció-vezetőjük ezt nem érti ? hiszen az ottani kormány választotta ki mindegyiküket ?, ezért Külügyminisztériumunk segítségét kérte. Reméli, hogy a mai hiányzók is mielőbb csatlakozhatnak társaikhoz! Ngo Duy Ngo, Vietnam nagykövete örülne, ha a mostani együttműködés nemcsak az első atomerőművi blokkjuk megépítéséig, hanem üzemeltetése alatt is folytatódna. Országa két atomreaktor megépítéséről döntött, az első létesítésének kezdetét 2014-re, üzembe helyezését 2020-ra tervezik, melyet mostani vendégeinknek, s majdani tanítványaiknak kell beüzemelniük.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Kommandósok a Műegyetemen | ZETApress
  2. Paksi diplomaosztó | ZETApress

Szóljon hozzá!