ZETApress

hírportál

Igazságosabb közteherviselés szeptembertől

Igazságosabbá válik a teherviselés a szolidaritási adó és a kamatadó bevezetésével, valamint emelkedik a középső áfa-kulcs. Többek között ezek azok a változások, amelyek az Új Egyensúly program részeként szeptemberben lépnek életbe, tudtuk meg a Kormányszóvivői Irodától. Az Új Egyensúly program arra szolgál, hogy – a másfél évtizede halogatott reformok elindításával együtt – megalapozza az Új Magyarország Fejlesztési Terv végrehajtását, s így a magyar emberek a lehető legtöbbet és hosszú távon is profitáljanak az Európai Uniótól 2007. és 2013. között lehívható forrásokból.

Az Új Egyensúly program olcsóbb, kisebb, de hatékonyabb államot teremt, és igazságosabb, szolidárisabb társadalmat. Az állam működési költségeinek lefaragása önmagában nem elegendő ahhoz, hogy a tartós egyensúlyt meg lehessen teremteni, ezért a Magyarország jövőjét megalapozó program terheiben közösen kell osztozni. A program több felelősséget kér a tehetősektől, és nem borítja fel a társadalmi egyensúlyt: nem vesz el a nyugdíjakból, sem a rászorultaknak és a gyermekeknek járó támogatásokból.

Kiegyenlíteni a különbségeket

Az igazságosabb közteherviselést szolgálja a szeptember 1-jétől fizetendő 4 százalékos vállalkozói különadó (szolidaritási adó), valamint a kamatadó bevezetése. Ez utóbbi célja, hogy ne csak a munkabérből élők vállaljanak részt a közös terhekből, hanem azok is, akik tőkejövedelmet szereznek.

A fogyasztáshoz kapcsolódik a középső áfakulcs 15 százalékról 20 százalékra történő emelése, vagyis az fizet többet ebből az adónemből, aki többet fogyaszt. A kormány ugyanakkor tisztában van azzal, hogy az áfa-emelést jobban megérzik a kisebb keresetűek, hiszen jövedelmük nagyobb hányadát érintik a rezsivel, létfenntartással kapcsolatos költségek. Az ő terheiket enyhíti a szociális gázár- és távhő-támogatás.

Az áfa-kulcsok egységesítése miatt a földgázdíjak áfakulcsa is 15-ről 20 százalékra emelkedik. Ennek a terhe azonban nem jelenik meg automatikusan a gáz árában: az áfa-kulcs változásával párhuzamosan az általános gázár-kompenzáció is változik, így az évi 1500 köbméternél kevesebbet fogyasztóknál csekély mértékben még csökken is a gáz köbméterenkénti ára.

Az évi 1500 és 3000 köbméter között fogyasztóknak csak minimális mértékben kell többet fizetnie a gázért. Az áfa-emelkedés hatása teljes mértékben csak az évi 3000 köbméternél többet fogyasztóknál jelenik meg. A kormány azonban azokra a rászoruló családokra is gondolt, akik élethelyzetükből adódóan fogyasztanak 3000 köbméternél többet, ezért augusztus 1-jétől – 5000 köbméteres fogyasztásig – szociális gázár-támogatással segíti őket.

Szóljon hozzá!