ZETApress

hírportál

Együttműködés a MOM-ban

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) között létrejövő együttműködési keretmegállapodás aláírása történt meg délelőtt a Hegyvidéken, a Csörsz utcai MOM Kulturális Központ I. emeleti Kupolatermében.

Az NFM és a NIH együttműködésének célja, hogy az energetika területén a magyar kutatás-fejlesztési és innovációs eredmények minél szélesebb körben hasznosításra kerüljenek, összhangban az Új Széchenyi Tervben foglaltakkal. A keretmegállapodás abból a szempontból is különösen fontos és előremutató lépés, hogy az Európa 2020 Stratégia keretében az Európai Unió 2020-ra a megújuló energiaforrások részarányának (az EU végső energiafelhasználásán belül) 20%-ra növelését és a teljes energiafelhasználás 20%-os mérséklését, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátásának (az 1990-es bázisévhez képest) 20%-kal történő csökkentését irányozza elő.

Az európai célok és a magyar gazdaságpolitika prioritásai között lévő zöld- és tudás alapú gazdaság területeire vonatkozóan egyetértés van abban, hogy az innovációban és az energiatechnológiákban rejlő potenciál kiaknázásával új növekedési források biztosíthatóak a magyar gazdaságnak. A sajtóesemény tájékoztatást nyújtott arról, hogy az együttműködési keretmegállapodás miként kívánja előmozdítani, illetve kiaknázni a szinergiákban rejlő többletlehetőségeket, elősegítve a vezető innovációs technológiák alkalmazását, valamint a kiemelkedő magyar kutatás-fejlesztési és innovációs projektek megvalósulását, hazai és külföldi piacra juttatását.

A rendezvényen felszólalt házigazdaként Dr. Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere, valamint aláíróként Kovács Pál, az NFM klíma- és energiaügyért felelős államtitkára és Dr. Mészáros György, a NIH elnöke. A helyszín egyben számos hazai, a kutatás-fejlesztés és innováció területén élenjáró energetikai cég bemutatóinak is helyt adott. Olyan magyar fejlesztésű technológiák megismerésére és megtekintésére nyílt mód a rendezvényen, mint a tetőgerincbe épített és függőlegesen modulárisan bővíthető szélgenerátorok, hőszivattyúk, a hulladékhő- hasznosítás módozatai, energiatakarékos világítási módszerek, napkollektorok vagy éppen a pelletgyártó gép.

Pokorni Zoltán (Fidesz) polgármester kifejtette: örülnek annak, hogy a megállapodás létrejött, s büszkék arra, hogy helyszínéül a Hegyvidék művelődési házát választották, ami szerinte nem véletlen. ? Az az önképünk a Hegyvidékről, hogy nemcsak zöld, lakható, hanem élenjár a környezettudatos gondolkodásban ? mondta. A polgármester azzal büszkélkedett, hogy a kerületben valósult meg Magyarország első kommunális szennyvíz hőforrású hőszivattyús hűtési-fűtési rendszere, amely a MOM Kulturális Központot is ellátja hővel, ennek köszönhetően jóval olcsóbb a ház üzemeltetése. Pokorni Zoltán figyelmeztetett, hogy vége a hitelből épülő világnak, új korszakra kell berendezkedni, és a takarékosság az egyik legfontosabb szempont. ? Magyarországnak, amíg nem lódul meg az európai gazdaság felvevő piaca, arra kell koncentrálnia, hogy minél kevesebbet költsön energiára. Éppen ezért az energia-hatékony technológiák fejlesztésének kulcsszerepe van ? mondta a polgármester.

Kovács Pál államtitkár hangsúlyozta: az energetika kitörési pont lehet a magyar gazdaság számára. A megállapodás a tudományos eredmények, kifejlesztett termékek minél gyorsabb piaci bevezetését célozza. Mint elmondta, az energiastratégiához kapcsolódó cselekvési tervek elkészítése ősszel befejeződik, ezt követően társadalmi vitára bocsátják őket, és valamennyi életbe lép az év vége előtt. Kovács Pál hozzátette: a keretmegállapodás abból a szempontból is különösen fontos és előremutató lépés, hogy az Európa 2020 Stratégia keretében az Európai Unió 2020-ra a megújuló energiaforrások arányának 20 százalékra növelését irányozza elő.

Mészáros György elnök kiemelte, hogy a kutatás-fejlesztés és az innováció a gazdasági növekedés legfontosabb forrásai közé tartozik, piaci körülmények között, állami támogatás nélkül azonban nem élnek meg. ? Az egyik húzóágazat az energetika, az új termékek fejlesztése azonban hosszas kutatómunkát igényel és jelentős költségekkel jár, ezért sem vonulhat ki az állam e területről ? szögezte le. A NIH elnöke beszélt arról is: a hivatal egyrészt politikai szinten, a stratégiaalkotásban, másrészt a szolgáltatásnyújtásban, illetve ? külkapcsolati hálója segítségével ? a partner-, forráskeresésben lehet a kis- és középvállalkozások segítségére.

Szóljon hozzá!