ZETApress

hírportál

Ünnepel a légi irányítás

Átadták a HungaroControl új légiforgalmi irányító központjának épületét. Jövő februártól élesben üzemel az ANS III. A szerződést 2011. március 1-jén írták alá, az alapkőletétel március 28-án, a bokrétaünnep szeptember 1-jén történt, s 2012. július 16-án már a használatbavételi engedélyt is megkapták.

A XVIII. kerületi Igló utcában délelőtt adták át a HungaroControl új légiforgalmi irányító központjának épületét, amivel újabb fontos állomásához érkezett a magyar légiforgalmi szolgálat összesen 13 milliárd forintos beruházási programja. A szoftverek telepítése, a beköltözés és a sikeres próbaüzem után 2013 februárjától a magyar irányítók már az új, csúcstechnológiával felszerelt légi navigációs központból irányítják a légtér forgalmát.

A HungaroControl Zrt. ANS III elnevezésű, komplex fejlesztési programja keretében egy új, csúcstechnológiával felszerelt légiforgalmi irányító központot létesít Budapesten. A beruházás célja a magyar légiforgalmi irányítás versenyképességének megőrzése, kapacitásainak bővítése, technológiai versenyelőnyének fenntartása. A 13 milliárd forintból megvalósuló, közel tízezer négyzetméter alapterületű, háromszintes légi navigációs központ kivitelezéséhez az Európai Unió hatmillió euró értékű támogatást nyújtott a Transzeurópai Hálózatfejlesztési Terv (TEN-T) keretében, a források több mint 85 százalékát a költségvetési támogatásban nem részesülő HungaroControl önerőből finanszírozza.

Az épületátadáson Dr. Vöiner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár kiemelte: az ANS III program megvalósulása hosszabb távra biztosíthatja, hogy a HungaroControl a térség és Európa egyik legpontosabb, leghatékonyabb és legmegbízhatóbb szolgáltatója maradjon. Megjelent, de nem beszélt Győri Gyula, a Nemzeti Közlekedési Hatóság tegnap bemutatott új elnöke is.

Ughy Attila kerületi polgármester elmondta, hogy az új irányító központ megépítésével a HungaroControl hosszú távon fejezte ki elköteleződését a XVIII. kerület mellett. Kis játékkal kezdte beszédét: okos-telefonjára letöltött programja segítségével bemutatta, merre járnak a hazai légtérben a repülők. Ezzel is a civil kontroll érvényesül a repülésben.

Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója elmondta: az új épület felépítésén túl korszerűsítik kommunikációs eszközeiket és folytatják világszínvonalú irányító és tájékoztató szoftverük, a MATIAS fejlesztését. A szükséges rendszerek (pl. ún. harmadik feles tájékoztató rendszerek, LAN radar, meteorológiai szerverek stb.) áttelepítése folyamatos, a tervek szerint ősszel megkezdődik a tesztüzem. A munkálatokkal párhuzamosan folyik a repülésbiztonsági tanulmányok elkészítése és a légügyi hatósági engedélyeztetés előkészítése. 2013 februárjától a HungaroControl szakemberei az új légi navigációs központból irányítják majd a repülőgépeket.

A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. világszínvonalú technológiája, élenjáró fejlesztései és szolgáltatásai révén a nemzetközi légiforgalmi irányítás egyik legpontosabb, leghatékonyabb és legmegbízhatóbb szolgáltatója, az Egységes Európai Égbolt keretében zajló uniós integráció aktív regionális kezdeményezője, együttműködő partnere.

Az EuroControl statisztikái és előrejelzései szerint Európa felett évente csaknem tízmillió járat közlekedik, ám ez a szám a következő 20 évben akár meg is duplázódhat. Az elmúlt évben a HungaroControl több olyan jelentős beruházást indított el, amelyek légi navigációs szolgáltatásainak fejlesztését célozzák, garantálják a növekvő légi forgalom biztonságos kezelését, és egyben elősegítik a küszöbön álló uniós integráció sikerét.

Hagyományos légiforgalmi irányító szolgáltatásainak, műszaki-technológiai háttérének továbbfejlesztése mellett a HungaroControl egyik stratégiai célkitűzése, hogy az elkövetkező két- három évben partnereivel közösen egy regionális, közép-európai légi navigációs tudásközpontot hozzon létre. Az új irányító központ átadása lehetővé teszi, hogy a HungaroControl egy helyre ? a felszabaduló épületbe ? telepítse innovációs vállalkozásait.

A tudásközpont kialakítását a légi navigációt támogató kutatás-fejlesztés, szimuláció és képzés iránti növekvő nemzetközi piaci kereslet alapozza meg, amelyet részben éppen az európai integráció és a funkcionális légtérblokkok létrehozása generál. Valamennyi beruházásával a HungaroControl célja, hogy a hét közép-európai országot tömörítő regionális együttműködés, a közép-európai funkcionális légtérblokk (FAB CE) kiváló szolgáltatásokat nyújtson és a legmagasabb műszaki-technológiai színvonalon működjön.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Ünnep Ferihegyen | ZETApress

Szóljon hozzá!