ZETApress

hírportál

Bemutatták az új elnököt

Egyszerűbb ügyintézés, csökkenő adminisztratív terhek ? tudtuk meg délelőtt a Nemzeti Közlekedési Hatóság új elnökének bemutatkozó sajtótájékoztatóján. Győri Gyula augusztus 13-án kapta meg kinevezését Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési minisztertől.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium dinamikusabb működést, a hatósági feladatok gyorsabb és hatékonyabb ellátását, a tárcát érintő uniós projektek hatósági engedélyezésének felgyorsítását várja el a Nemzeti Közlekedési Hatóság új vezetésétől és biztosítja a feladat ellátásához szükséges feltételeket ? mondta Schváb Zoltán, az NFM közlekedésért felelős helyettes államtitkára a sajtótájékoztatón.

Az NKH új vezetése komoly feladatot kapott ? folytatta. ? Az állampolgárok számára érzékelhető módon egyszerűsíteni kell a gépjárművek forgalomba helyezését, a műszaki vizsgát, a forgalmi engedélyek, a rendszámtáblák és a jogosítványok kiadását. Ennek érdekében a közlekedési hatóság részéről sokkal aktívabb, a végrehajtást tekintve kezdeményezőbb fellépés szükséges. Tovább már nem tűr halasztást a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program részeként a lakossági ügyfelekre háruló adminisztratív terhek csökkentése, a jogszabályok nyelvezetének közérthetőbbé tétele érdekében elfogadott Egyszerűsítési Program közlekedési elemeinek végrehajtása.

Schváb Zoltán rámutatott: Új stratégia megfogalmazására van szükség, amely biztosítja a közlekedési ágazat és a szolgáltatások korszerű, eredményes működésének és fejlődésének elősegítését a nemzeti érdekek mentén, a jogszerűség és a szakszerűség alapjain. A hatóság a közlekedők és a közlekedési szolgáltatók érdekeinek védelme mellett felügyeli a tisztességes piaci versenyt és valamennyi közlekedő jogkövető magatartását.

Győri Gyula vezetői ars poétikáját összefoglalva elmondta, hogy az ésszerűséget, a nemzeti érdeket és a jogszerűséget helyezi tevékenységének középpontjába. Tiszta, világos és mindenki számára érthető irányvonalat képvisel, amelyben fontos szerepe van a rendnek és a fegyelemnek. Hangsúlyozta: a hatóság az ügyfelek érdekeinek érvényesítésére és a feladatok hatékonyabb végrehajtásra összpontosít, amiből szinte automatikusan következik a folyamatok egyszerűsítése, az átláthatóság, a rövidebb ügyintézési határidő.

Az NKH a közlekedési ágazat mindennapjait meghatározó, korszerű szakmai kompetenciákkal rendelkező hatóság. Kiemelten fontos társadalmi és gazdasági szerepet tölt be. Korszerű közlekedési hatóságként a szükséges technikai háttér és technológiai tudás birtokában, a legmodernebb ügyintézés lehetőségeinek megteremtésével, a közlekedés valamennyi résztvevője számára adaptív és átlátható módon biztosítja a hatósági ügyintézés valamennyi elemét.

A hatóság új elnöke elmondta, hogy elkészült az NKH új szervezeti működési szabályzata, amely sokkal inkább lehetővé teszi az ésszerűség elvének érvényesítését. Erre égető szükség volt, a szervezet előtt álló komoly feladatok a hatóság minden hivatalát jelentősen igénybe veszik majd. Ilyenek például az Út, Vasút és Hajózási Hivatal esetében a Duna Stratégiából eredő teendők, a Duna hajózhatóbbá tétele, a MÁV-val kapcsolatos kérdések, az útépítések és korszerűsítések.

A Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatal számára az e-útdíj bevezetéséhez kapcsolódó ügyek jelentenek majd nagy kihívást. Hasonlóképpen jelentős feladat a gépjármű műszaki vizsgák és a járművezető-képzés rendszerének megújítása, a megyei kormányhivatalokkal való együttműködés. A Légügy esetében a Malév repülési jogainak szétosztása, a katonai területen kialakítandó együttműködési megállapodás és az egymásba érő nemzetközi auditok megoldása vár a hatóságra.

Győri Gula, a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke 1959-ben született Debrecenben. Pályafutását sportolóként ? súlyemelőként ? kezdte, 1972 és1985 között a Debreceni Honvéd, a Debreceni MVSC, illetve a Budapesti Honvéd versenyzője volt 85 kg-os súlycsoportban. Junior Európa-bajnoki V. és junior világbajnoki VI. helyezést ért el. Aktív sportpályafutását követően 1994 és1998 között a Magyar Súlyemelő Szövetség elnöki tanácsadója volt.

Első ? külkereskedelmi ? diplomáját a Debreceni Agrártudományi Egyetemen szerezte, majd a Debreceni Egyetemen előbb szervezőmérnökként, majd légiforgalmi logisztikai menedzserként diplomázott. 1990-től egészen 2011. januárig ? az NKH légügyi elnökhelyettesi, hivatalvezetői kinevezéséig ? vállalkozóként dolgozott, ám munkája mellett aktív közéleti tevékenységet folytatott.

1997-ben lett a Hajdú-Bihar Megyei Baleset-megelőzési Bizottság elnökségi tagja, illetve a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság által alapított Közlekedés Biztonságáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. 1998 és 2011 között Debrecen Megyei Jogú Város önkormányzati képviselőjének választották, így 1999-től 2001-ig a városi sportügyek tanácsnokaként is dolgozott. Feladatai közé tartozott Debrecen város sportintézményeinek és sportszervezeteinek átalakítása, a Debreceni Sportcentrum létrehozása, továbbá a későbbiekben Gyulai Istvánról elnevezett Nemzetközi Atlétikai Edzőközpont fejlesztése.

1999 és 2003 között a DVSC Futballszervező Rt. igazgatósági elnöke volt Debrecen Önkormányzatában a FIDESZ-frakció helyettes vezetői, a Tulajdonosi Bizottság elnöki, valamint az ügyrendi Bizottság alelnöki tisztét töltötte be. Ez idő alatt ? 2002-2006 között ? repülőtér-fejlesztési tanácsnokként is dolgozott. E funkciójából adódóan feledata volt a debreceni repülőtér teljes infrastruktúrájának átalakítása, a volt szovjet katonai funkcióból állandó határnyitású nemzetközi kereskedelmi repülőtérré szervezése.

Az elmúlt évek alatt egyre több repülő szakmai képesítést is szerzett, így egyebek között rendelkezik kereskedelmi és légitársasági pilótajogosítással. Az augusztus 20-i légi parádén éppen egy ejtőernyősöket szállító Li?2-vel láthattuk a Duna felett repülni. A Debreceni Egyetemen meghívott előadóként 2002-től rendszeresen tart előadásokat a repülés, a repülés-fejlesztés és a légi közlekedés témakörében, amelyben több publikációja is megjelent.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Ünnepel a légi irányítás | ZETApress

Szóljon hozzá!