ZETApress

hírportál

Új telephely Nagytarcsán

Nagytarcsára indultunk tegnap délután a REGŐ Kft. Bécsi úti központja elől a Protruck Kft. telephelyének ünnepélyes megnyitójára. A buszon összeszokott csapat utazott. A Magyar Borok Útja Rallye-n az elmúlt években rendszeresen találkoztunk.

A Protruck Kft. hivatalosan 2003-tól látja el a ZF magyarországi képviseletét, de munkatársainak tapasztalata a ZF termékekkel kapcsolatban több évtizedre nyúlik vissza. Tavaly július elseje óta a Protruck Kft. új vevőszolgálati és képviseleti szerződét kötött a ZF Friedrichshafen AG-vel, és az önállóan működő gyáraival, amely új feladatokat, nagyobb felelősséget jelent a cég munkatársai számára ? tudtuk meg házigazdánktól, Czakó Lászlótól a helyszíni bemutatón.

Minden esetben kiegészült az eddigi vevőszolgálati jellegű kontraktus egy olyan szakasszal, amely elsősorban komplett főegységek képviseletét, kereskedelmét jelenti járműgyártók, ún. első-beépítők számára. Emellett fontos feladattá vált az importból Magyarországra került ZF főegységet tartalmazó járművek üzemeltetőinek támogatása, tanácsokkal történő ellátása. Ez a tanácsadói tevékenység egyre nagyobb fontossággal bír, hiszen napjainkban az üzemanyagok megnövekedett ára folyamatos költségcsökkentésre, hatékonyság-növelésre sarkallja a jármű-üzemeltetőket, és ebben a főegységeknek sok esetben kiemelt jelentősége van.

A ZF által követett stratégia szerint vagy saját tulajdonú vállalkozásokon keresztül, vagy független vállalkozások által működteti az egyes országokban a képviseleteket, szervizeket. Ezen a két konstrukción kívül más lehetőség nincs. Ma világszerte a független cégek vannak többségben.

Az új szerződést további jelentős változások is kísérik

A legfontosabb változás ? amelyre a cég már évek óta készül ? egy új telephely kialakítása. Habár a Protruck eddig is rendelkezett telephellyel, amit bérelt, de cég ezt már kinőtte, mind raktárterület, mind javító és adminisztrációs felületek szempontjából. Az új szerződésekkel megnövekedett feladatmennyiség ellátásához mindenképpen bővíteni kellett a hátteret, amit -talán logikusan- most egy saját tulajdonú objektummal old meg.

Az új telephely olyan területen épült, amely frissen kapcsolódott be az ország autópálya-hálózatába. Az M0-ás körgyűrű keleti szektora mentén a még épülő M31-es út csomópontja közelében lehet megtalálni a cég új épületeit, amelyek a körgyűrűről is jól látszanak. Az M0-ás 55-ös (Nagytarcsa-Rákosliget) csomópontjától mindössze 200 méterre található telephely nincs messze a cég régi műhelyétől, így a meglévő ügyfélkör számára is könnyen elérhető, de fontos szempont volt a kiválasztásnál, hogy könnyen megközelíthető és jól látható területen kell kialakítani az új bázist. Az 1150m2 alapterületű csarnok és a 450m2 alapterületű iroda és szociális épület hatezer m2-es telken épült. A berendezés és a technika döntő része újonnan került beszerzésre, és a feladatok kiszélesedésével a raktárkészlet is kibővült, de további bővülésre is számítani kell.

Új arculat készült a vállalkozás számára, elkészül egy új weboldal, új tartalommal, és a közeljövő tervei között szerepel a weboldal olyan továbbfejlesztése, amely az online rendelésfelvételt célozza és új felületet biztosít a cég megközelítéséhez.

Eddig jobbára tehergépjárművek és autóbuszok ZF egységeivel foglalkozott a cég, nemrég mezőgazdasági és építőipari járművek egységeinek ellátása is bekerült a tevékenységi körbe. A következő lépés a személyautók ZF főegységeinek javítása lesz, amelynek alkatrészellátása már ma is megoldott a Protruck-nál. A cél a konszern által gyártott teljes vertikum lefedése, ehhez természetesen új eszközök és új tudás is kell. A szerviz berendezéseinek nagyobb része gyári fejlesztésű, vagy egy erre szakosodott gyártó és a ZF együttműködéséből származó kisszériás termék, amelyet 20-30 éves használatra terveztek. Ezen berendezések beszerzése jelentősen növeli a beruházás költségeit, de elengedhetetlenül szükséges a használatuk a minőségi munkavégzésnél.

Végeredményként olyan tudást és technológiai, tapasztalati hátteret kell kiépíteni, hogy ha egy magyar ügyfélnek bármely ZF egységgel problémája akad, akkor ne kelljen továbbküldeni, hanem egy helyen lehessen biztosítani mindenki számára a problémája megoldását. Minden tevékenység-bővítést komoly felkészülés előzött és előz meg, amely új technológia bevezetését, begyakorlását jelenti új javítási ismeretekkel és új alkatrészek raktáron tartásával. Ennek megfelelően kellett bővíteni a létszámot a közelmúlt tíz főjéről a mai 16 főre, amelyből heten szerelők, négyen pedig ügyfélszolgálati és alkatrész-kereskedelmi feladatokat látnak el.

A cég a közeljövőben 20-22 főre tervezi bővíteni a létszámot, bár különösen ebben a szakmában nehéz megfelelő munkaerőt találni, mert az autószerelő szakmán belül a Protruck területe talán a legbonyolultabb és a legnagyobb felkészültséget igényli. Itt mindenkinek mindenhez értenie kell, beleértve a legújabb technológiákat is, és figyelembe kell venni, hogy ma már a sebességváltóknak is a számítógép a lelke. Habár az egyes sebességváltók, az egyes kormányművek és futóművek alapvetően nagyon hasonlóak, de mivel más-más feladatra más-más kivitel készül, rendkívül magas a különböző kivitelek száma.

A cég igyekszik rugalmasan reagálni az ügyfelek igényeire, akár az előre meghatározott munkaidőn, nyitvatartási időn kívül is rendelkezésre áll a szerviz-autó, amellyel az ügyfél telephelyére is ki lehet vonulni a szükséges javítások elvégzésére. Többször jelentkezik hétvégi javításra irányuló igény, hiszen a munkagépek ilyenkor egyébként is üzemen kívül vannak, a javítás így nem hátráltatja a megrendelő munkáját.

Habár a Protruck tevékenységének nagy részét a javítások és az alkatrész-ellátás jelenti, a cég felújítással is foglalkozik. A javítás azt jelenti, hogy a főegységet a cég munkatársai szétszerelik, és szigorúan új alkatrészekkel helyettesítik a cserére megérett darabokat. Azok a darabok, amelyek nagy biztonsággal képesek továbbműködni, és nem lesznek a megjavított főegység gyenge pontjai, maradhatnak. Ezen elvek alapján a Protruck az általa javított főegységekre az újjal azonos garanciát vállal.

A felújítás másik kategória, egyrészt H-engedélyköteles és inkább a felújított egységek kereskedelmét jelenti, hiszen az üzemeltető nem a sajátját kapja vissza. A tapasztalat szerint az üzemeltetők inkább a saját főegységeik javítását kérik, mert általában ez jelenti az olcsóbb megoldást. Amennyiben a javítás olyan méretű lenne, hogy szinte mindent cserélni kellene, a cég inkább a gyári felújított egységet javasolja.

Az első beépítéses kereskedelem új tevékenység a Protruck-nál. Ez egy speciális terület, hiszen kisszámú, ám jól definiált szükségletű ügyfél számára kell rendelkezésre állni a nagyon különleges termékkörrel. Ennek alapja a magyar járműgyártókkal már meglévő jó kapcsolat. Így a kereskedő a jármű tervezésébe már a koncepció kialakításánál bekapcsolódik, hiszen a főegységek geometriai és egyéb tulajdonságai meghatározók lehetnek a végtermék szempontjából. A feladat része a kivitel legapróbb részletekbe menő pontos meghatározása, beépítéséhez a segítségnyújtás, esetleges egyeztetés gyári specialistákkal. Majd a gyártásról és az időben pontos leszállításról kell gondoskodni.

Különleges járművek és szerszámgépek számára is szállítanak főegységeket, ez a terület speciális ismereteket kíván. Talán az első-beépítéses kereskedelemhez áll legközelebb az importálni szándékozott járművek specifikálásában történő segítségnyújtás, hiszen a képviselet tudja legjobban, hogy az egyes termékek melyik választható kivitele alkalmas leginkább a magyar viszonyokra.

A ZF termékeiről

Elsősorban a járműiparban ismertek, olyan területeken is megtalálhatók, mint a vízi- vasúti- vagy a légi közlekedés, de elsősorban a szárazföldi közlekedésben, a személyautókban, a buszokban, tehergépjárművekben, építőipari és mezőgazdasági járművekben találkozhatunk velük. Ezek a termékek általában nagy sorozatban készülő kipróbált főegységek. A Zeppelin gróf által alapított ZF Friedrichshafen AG németországi központú alapítványi tulajdonban lévő részvénytársaság, amely beszállítóként főként a hajtáslánc elemeire specializálódott. Világszerte számos országban vannak ZF gyárak, Magyarországon például Egerben, ahol személyautók kormányai készülnek, valamint Egerbe koncentrálódik a ZF öt- és hatfokozatú manuális váltóinak gyártása buszok és teherautók számára.

A központ, Friedrichshafen gyártja a haszonjárművek automata és automatizált sebességváltóit, de a nehéz-teherautók 16 fokozatú manuális váltóit is, míg a futóművek és az építőipari-, mezőgazdasági járművek speciális váltói Passauban készülnek. Saarbrückenben személyautók manuális és automata váltóit gyártják, Schwäbisch-Gmündben a haszonjárművek kormányzásának elemeit. Folytathatnánk a sort a fejlesztőközpontokkal, a járműgyártók közelébe települt speciális termékeket gyártó üzemekkel, ahol a hajtáslánc-specialista ZF hatvanezer munkatársa dolgozik világszerte.

Nem csak száraz adatokat hallottunk az új csarnokban, hanem a finom falatok mellett remek műsornak is tapsolhattunk. Fellépett Molnár Andrea és Katus Attila, énekelt a Glória Együttes, táncolt a President. Ugyanaz a produkció ment, mint február 14-én este a Citadella étteremben a páros teniszgála díjkiosztóján, de most Magony Szilvi helyett Sándor Orsi konferált. A helyi népi együttes is bemutatkozott. A nyolc hölgy és a hét úr korát meghazudtoló frissességgel ropta a táncot a színpadon.

4 hozzászólás

  1. Érdeklődöm, hogy a Ford C-Max automata sebességváltóját Önök készítik-e, vagy forgalmazzák-e? Szükségem lenne egyre, mert elromlott!

  2. Tisztelt Cím! Érdeklődéssel olvastam bemutatkozásukat, és mint nagytarcsai lakos nagyon örülök, hogy a mi kis településünk környékét választották telephelyül. Remélem nem veszik tolakodásnak, ha bemutatkozom, és felajánlok Önöknek egy szolgáltatást, amire elképzelhető, hogy szükségük lehet! Négyesi Lászlóné vagyok, és amit ajánlanék a következő: Nagytarcsa, Tompa utca 19/1. szám alatt lévő igényesen kialakított ingatlan 6-8 embernek napidíj ellenében kiadó.

    Minden rendelkezésre áll, ami egy kemény munkát végzett embernek a pihenését szolgálja, hogy másnap frissen dolgozhasson, és ne utazással töltse a pihenőidőt. Amennyiben ajánlatom felkeltette érdeklődésüket, a negyesikata@digikabel.hu e-mailcímen, vagy a +36-30-472-1910 mobilszámon elérhető vagyok bővebb információért. Befejezésül annyit, hogy a most induló szolgáltatás (2012.03.01-től) csak maximum 10 fő befogadására alkalmas. Tisztelettel: Négyesi Lászlóné

Visszajelzések

  1. ZETApress » XIII. REGŐ-MAFC Teniszkupa