ZETApress

hírportál

Tokaji a Hungaroringen

Formula?1-es tokaji borok és hungaricum élelmiszerek voltak az autós hétvégén a Hungaroringen. A 27. Formula?1 ENI Magyar Nagydíjon világklasszis ételekkel és a hozzájuk illő tokaji borokkal ismerkedhettek meg Mogyoródon a Hungaroring látogatói ? tudtuk meg Nagy Ákostól.

A Tokaj Kereskedőház Zrt. és a Hungaroring Sport Zrt. tavaly indult együttműködésének célja a hazai borok népszerűsítése mellett a két állami tulajdonú cégben lévő szinergiák és eddig rejtett potenciálok kiaknázása. Tavaly nagy megtiszteltetés érte a Tokaj Kereskedőházat, a világ egyik legnagyobb utazó cirkuszának, a Formula?1-nek a magyarországi állomásán, a Hungaroringen mutathatta meg az ország egyik hagyományokban gazdag értékét, a tokaji bort.

A Formula One Paddock ClubTM-ban a legjobb tételeikből adtak ízelítőt, ami óriási sikert aratott a versenyzők, üzletemberek és sportdiplomaták körében egyaránt. Egy ilyen verseny, amit a világ számtalan országában nézők milliói követnek figyelemmel, mind a pincészet, mind pedig Magyarország számára kiváló imázsépítő lehetőség. Ilyenkor meg lehet ? s meg is kell! ? mutatni hagyományainkat, kiváló gasztronómiánkat.

Az idei Formula?1 ENI Magyar Nagydíjra ismét meghívták Tokaj-hegyalja legnagyobb pincészetét, hogy legyen a hungaricum élelmiszerekből álló gasztronómiai bemutató egyik vezéregyénisége. A Tokaj Kereskedőház modern technológiával átitatott tokaji borai olyan izgalmas harapnivalók kísérői voltak, mint a mangalica sonka és szalámi, a téli szalámi, vagy a hagyományosan jó párnak bizonyuló libamáj.

A borok és ételek önmagukban is jó minőségűek, de párban tudnak igazán kiemelkedően bizonyítani, megmutatni országnak-világnak, hogy Magyarországnak komoly értékei vannak. A bemutató arra is kiváló lehetőséget adott, hogy a néha már az elunásig erőltetett libamáj-tokaji aszú sztereotípiát feloldják, s megmutassák, hogy a száraz tokaji borok is a magyaros ízek kiváló kísérői. Egy érlelt, füstölt mangalica sonka például remek párt alkot a Tokaj Kereskedőház száraz, hordós furmintjával, a Grand Selection Barrique Furmint 2011-es évjáratával, vagy a késői szüretelésű Késői Arany 2010-es évjárata milyen fantasztikus harmóniát alkot egy kiváló minőségű érlelt mangalica sonkával.

Azért, mert régóta bevált recept a libamáj és az aszú párosítása, persze nem kell nélkülözni ? a pincészet ritkaság számba menő, tisztán sárgamuskotályból készített Premium Selection 2006-os 6 puttonyos aszúja ismét bizonyíthatja, hogy Tokaj nagy édes borai mennyire jól passzolnak a libamájhoz. Ez a felkérés és lehetőség újabb kapukat nyitott meg a Tokaj Kereskedőház és a tokaji borok előtt a minőségi gasztronómiában. A széles stílusválaszték, az egyre emelkedő minőség a tokaji borokat arra predesztinálja, hogy még nagyobb szerepet vállaljanak az újjáéledő hazai gasztronómiában.

Szóljon hozzá!