ZETApress

hírportál

Jól járunk a Formulánkkal

Lewis Hamilton, a McLaren brit pilótája nyerte délután a 27. Formula?1 Magyar Nagydíjat a Hungaroringen. A 2008-ban világbajnok szigetországi autóversenyző mögött a Lotus két versenyzője, a finn Kimi Räikkönen és a francia Romain Grosjean végzett a második és a harmadik helyen. Folytatás öt hét múlva a szeptember 2-i Belga Nagydíjon.

Lewis Hamilton ? aki rajt-cél győzelmet aratott a mogyoródi pályán ? idei második, pályafutása 19. futamgyőzelmét szerezte meg. A britet harmadszor intették le elsőként a Magyar GP-n. A Hungaroringen rendezett viadalon a világbajnoki címvédő német Sebastian Vettel csak negyedik lett, a pontversenyben éllovas spanyol Fernando Alonso pedig az ötödik helyen végzett. Luis márkatársa, a március 18-i idénynyitót megnyerő Jenson Butten hatodik lett ? láttuk az m1-en.

Lendületbe hozza Magyarországot a Formula?1 ENI Magyar Nagydíj megrendezése. Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a Hungaroringen megbeszélést folytatott a Formula?1 kereskedelmi jogait igazgató Bernie Ecclestone-nal. A találkozó során a felek megerősítették együttműködési szándékukat ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztálya.

Idén a verseny iránti érdeklődés nagyobb volt, mint az elmúlt években bármikor, rekordmennyiségű látogató érkezett a rendezvényre. Nemzetközi elismerést, egyben gazdasági fejlődést jelent Magyarországnak a Formula?1. A futamnak köszönhetően jelentős mértékben emelkedik a GDP, nő a hazai foglalkoztatás valamint az adó-és járulékbevétel.

A magyarországi futam megrendezésének makrogazdasági hatása egyértelműen pozitív, a turisztikai kis- és középvállalkozások is addicionális bevételekhez juthatnak. A foglalkoztatás közvetlen módon és közvetetten éves szinten is új munkahelyeket teremthet, hiszen a Formula?1 teszi lehetővé a Hungaroring, vagyis a pálya fenntartását, így más rendezvények (például a WTCC) megszervezését.

A Formula?1 ENI Magyar Nagydíj megrendezésének az ország fejlődésére, a hazai gazdaságra gyakorolt pozitív hatása vitathatatlan. A hazai foglalkoztatási mutatók javulása mellett az idelátogató külföldi vendégek betekintést nyerhetnek a hazai sportéletbe, ízelítőt kaphatnak a magyar kultúrából, gasztronómiából és mindazon nevezetességgel megismerkedhetnek, amelyekre Magyarország méltán büszke lehet.

A Formula?1 idején rendre megtelnek a budapesti szállodák és a vendéglátó vállalkozások forgalma jelentősen növekszik. Az évről évre meghatározó hányadban, kifejezetten a Forma 1 miatt visszatérő külföldi vendégek több mint 80 százaléka fizet szállásért, legtöbbjük fővárosi szállodában. Mindössze két nappal számolva ez több mint 9000 vendégéjszakát jelent. Az akkreditált külföldi résztvevők számát figyelembe véve mintegy 150 ezer vendégéjszakát töltenek el szálláshelyeinken.

Az idei év egyik jelentős, egyben aktuális eredménye a Hungaroring Sport Zrt., a MÁV-Start Zrt., a Volán-társaságok, a Budapesti Közlekedési Központ, valamint az Ostermann Formula?1 Kft. összefogása, amely a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kezdeményezésére valósult meg. Ennek keretében a Magyar Nagydíjra látogatók a kedvezményes árú belépők megvásárlása ellenében térítésmentesen vehették igénybe az állami tulajdonú MÁV-Start Zrt. és Volán-társaságok járatait. A sikeres együttműködés eredményeként közel tízezer jegy került értékesítésre.

Magyarország turisztikai vonzerejét és jó hírnevét tovább növeli az a tény, hogy a televízión és az írott sajtón keresztül az idei évben is több millió ember értesült a Nagydíjról. A világ legnézettebb sporteseményei között számon tartott Formula?1 ENI Magyar Nagydíj költségvetési kiadásait a rendezvény által generált adó-és járulékbevételek lényegesen meghaladják, jelentős mértékben hozzájárul Magyarország fejlődéséhez és óriási marketing- és országimázs javító értéket teremt hazánk számára.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Tokaji a Hungaroringen | ZETApress

Szóljon hozzá!