ZETApress

hírportál

Innováció a válság ellenszere

A debreceni helyszínt követően Veszprém volt a második helyszíne az Innovációs Dialógus című rendezvénysorozatnak, amelyet a Kutatás-fejlesztésért Felelős Tárca Nélküli Miniszter Hivatala kezdeményezett a kis- és középvállalkozások innovációs tevékenységének ösztönzésére.

Molnár Károly tárca nélküli miniszter előadásában hangsúlyt kapott az az igény, hogy a Kormány és az Unió által rendelkezésre bocsátott források felhasználása nagyobb részt ne a Közép- Magyarországi régióban összpontosuljon. ? A kis- és középvállalkozások számára a jövőt, a fennmaradást az innováció jelentheti. A mostani kutatások eredményei a válságot követő gazdasági helyzetben komoly előnyhöz juttathatják a vállalkozásokat! ? fogalmazott a miniszter.

A dialóguson részt vevő kis? és középvállalkozások vezetői kiemelték az együttműködés kultúrájának elterjesztését, a vidéken élő feltalálók információhoz juttatásának szükségességét, a vállalkozások közötti kapcsolatteremtés elősegítését, valamint a pályázati rendszerek láncolatának szükségességét, hogy a termék valóban sikeresen jusson el az ötlettől a piacig.

Az eseményen a helyi vállalkozókon kívül a hazai kutatás-fejlesztés irányítási rendszerének vezető személyiségei és a tudományos élet képviselői is részt vettek. Rédey Ákos, a veszprémi Pannon Egyetem rektora, mint a rendezvény házigazdája arról beszélt, hogy szükséges lehet az egyetemeket innováció vezérelt pályára állítani. A fiatal generáció képzésére és a természettudományi pálya népszerűsítésének fontosságára is utalt hozzászólásában. Kovács Tamás, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető-igazgatója az innováció válságban betöltött kulcs-szerepét emelte ki.

A dialógus négy fő vitatémája: a vállalatok és az innováció kapcsolata, a felsőoktatás szerepe a K+F ösztönzésében, a kutatók részvétele a gazdaság teljesítményének ösztönzésében, valamint a regionális innováció kérdésköre volt. A dialógus következő állomása április 9-én Győrött lesz ? tudatta a Kutatás-fejlesztésért Felelős Tárca Nélküli Miniszter Hivatalának Kommunikációja.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Újabb dialógus Győrött

Szóljon hozzá!