ZETApress

hírportál

Elindult az Innovációs Dialógus

Debrecen az első helyszíne annak a rendezvény-sorozatnak, amely lehetőséget biztosít a hazai kutatás-fejlesztésben és innovációban érdekelt szereplőknek, hogy megismerjék a nemrég elkészült Innovatív Magyarország Programot, és ennek kapcsán véleményüket, terveiket, az innovációs rendszer irányítására tett javaslataikat megosszák egymással. Minden rendezvényen részt vesz Molnár Károly Kutatás-fejlesztésért Felelős Tárca Nélküli Miniszter és Kolber István kutatás-fejlesztési államtitkár, valamint az innovációban érintett hazai intézmények és szervezetek vezetői ? tudatta Sajtóirodájuk.

A mai első, a Debreceni Egyetem épületében tartott rendezvényt Fésüs László, az egyetem rektora nyitotta meg, majd Gazda László, az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke köszöntötte a résztvevőket. Ezt követően Molnár Károly miniszter mutatta be az Innovatív Magyarország Programot, amelynek célja, hogy Magyarország olyan országgá váljon, ahol a gazdaság hajtómotorja a tudás és az innováció, és a vállalatok a globális piacon versenyképes termékekkel, szolgáltatásokkal jelennek meg.

A miniszter elmondta: kiemelt feladataként kezeli a hazai kutatás ? fejlesztéssel kapcsolatos szemlélet megváltoztatását, elsősorban azáltal, hogy a felnövekvő generációban tudatosítják az innováció jelentőségét, és a tudományos életpálya választására ösztönzik őket. A jelenlegi gazdasági helyzetből való kitörést szintén a hazai vállalati innovációs tevékenység erősítésében látja, amelyet a kutatás-fejlesztés hatékony támogatási rendszerének kialakításával kíván ösztönözni. E téren komoly előrelépésnek számít a 2009-2010-es évekre szóló Kutatás-fejlesztési és innovációs forrástérkép összeállítása, amelyet nemrég tettek minden érdekelt számára elérhetővé a miniszteri hivatal honlapján.

Kolber István kutatás-fejlesztési államtitkár előadásában elsősorban a régiók innovációban betöltött szerepét, és ezen belül az Észak-alföldi régió innovációs rendszerének sajátosságait ismertette. Az államtitkár beszédében kiemelte, hogy ez a régió, ahol a vállalkozások ötöde végez kutatás-fejlesztési tevékenységet, termeli meg Magyarország GDP-jének 10%-át. Debrecen, mint regionális tudásközpont, valódi tudásbázissá vált olyan ágazatokban, mint az egészségipar, agráripar, és informatika; a stratégiai célok eléréséhez azonban szükséges a helyi humán erőforrások további fejlesztése.

Az előadásokat követően négy témakörben indult meg a párbeszéd a résztvevők között: a kis- és középes méretű vállalkozások innovációs tevékenységének ösztönzése, a hazai kutatások kiemelt területeinek meghatározása, a társadalom és a tudomány kapcsolatának élénkítése, valamint a K+F területén lévő regionális különbségek felszámolása jelentették a dialógus alapkérdéseit.

A fórumon a helyi vállalkozók a következő témákról kezdeményeztek párbeszédet: a KKV-k pályázati anyagainak interakítvabb kezelése, jogorvoslati lehetőség, a fiatal generáció ösztönzése a természettudományos pályák felé, a szemléletváltás a társadalomban az innováció felértékelődésére, valamint az innováció hasznának felismerése a vállalkozások életét befolyásoló gazdasági fellendülése érdekében. A dialógus következő állomása április 2-án, csütörtökön Veszprémben lesz.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Innováció a válság ellenszere

Szóljon hozzá!