ZETApress

hírportál

Válságról az Akadémián

Demján Sándor és a KAVOSZ Zrt. meghívására Magyarországra érkezett az Amerikai Egyesült Államok gazdasági és politikai életének egyik legkiemelkedőbb alakja, Richard T. McCormack nagykövet úr, aki számos találkozón vesz részt a vezető politikusokkal és gazdasági szereplőkkel.

A látogatás alkalmából délelőtt a KAVOSZ Zrt. sajtó-nyilvános Gazdasági fórumot rendezett az MTA Dísztermében, melynek keretében McCormack nagykövet úr A globális gazdasági válság tanulságai: a válság okai és következményei címmel előadást tartott. A gazdasági fórumon felszólalt Demján Sándor, a VOSZ ügyvezető elnöke, Parragh László az MKIK elnöke, Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója, valamint Németh Tamás, az MTA főtitkára is.

Június elején fejeződött be a KAVOSZ Zrt. 19 állomásos rendezvénysorozata, melynek helyszínein másfél hónap alatt, közel 1500 vállalkozó fordult meg, ami lehetőséget adott a közvetlen tapasztalatgyűjtésre a vállalkozások helyzetével, kilátásaival kapcsolatban. A Széchenyi Kártya Program közel 300 irodájában évente 20-25 ezer vállalkozó fordul meg, akiknek visszajelzéseit folyamatosan gyűjti és elemzi a KAVOSZ Zrt., hogy az igényeiknek minél megfelelőbb termékek kifejlesztésével nyújthasson hatékony segítséget a pénzügyi és finanszírozási problémáik megoldására. Számos vállalkozó jelezte, hogy a globális gazdasági válság hatásai miatt már csak külső segítséggel oldhatók meg a gondjaik. Ez tette szükségessé a válság okainak és következményeinek elemzését, egy nemzetközileg elismert szaktekintély részvételével, gazdasági fórum keretében.

Az eleve tőkehiányos vállalkozások az elmúlt években a válság hatására teljesen kivéreztek, nem csak a piaci lehetőségeik szűkültek be, de a hitelezési lehetőségek is. Figyelembe véve, hogy közel hárommillió ember megélhetését biztosítja a kkv szektor, a helyzet minél hatékonyabb megoldást igényel. Ebben a helyzetben nem elegendő a piaci mechanizmusokra támaszkodni, hanem fontos, hogy az állam is egyértelműen, és határozottan fellépjen a kkv-szektor érdekében. Az biztató, hogy a hazai gazdaságpolitika kommunikációjának fókuszában a kkv-szektor fejlesztése áll, de a konkrét intézkedéseknek is alá kell támasztaniuk a kormányzati szándékot.

A túlélés és a kreatív gondolkodás a legfontosabb a vállalkozások számára, valamint a pályázati lehetőségek minél nagyobb mértékű kihasználása. Ehhez persze a kormányzatnak kell jelentős segítséget biztosítania számukra, azzal, hogy a mai, nehezen hozzáférhető és túlbonyolított pályázatok helyett kiharcolja, hogy az unió egyszerűsítse az adminisztrációs terheket, és olyan célokat is finanszírozzon, ami valóban forrást jelent a vállalkozások számára.

A Széchenyi Kártya Program az elmúlt 10 év során bebizonyította, hogy szükség van a vállalkozások igényeinek megfelelően kialakított programokra, de fontos az elemeinek további fejlesztése, és újabb termékek kialakítása is. Mára a Széchenyi Kártya Program keretin belül kihelyezett hitelek összege meghaladta az ezermilliárd forintot, de akár további három-négyezer-milliárd forint kihelyezése is indokolt lenne.

Richard T. McCormack életrajza

A nagykövet úr 1941. március 6-án született az Egyesült államokbeli (pennsylvaniai) Bradfordban. Egyetemi tanulmányait a Georgetown Egyetemen folytatta, B.A. fokozatát 1963-ban szerezte meg. Ezt követően a University of Fribourg-ban kapott Ph.D. fokozatot 1966-ban. A Peace Corp apparátusában kezdte hivatásos pályafutását. 1968-ban csatlakozott a Philco-Ford vállalathoz. 1969 elején William Scranton volt pennsylvaniai kormányzó Külügyminisztérium által delegált különleges tanácsadója az Intelsat tárgyalásokon. 1969-ben csatlakozott az Amerikai Egyesült Államok elnöke tanácsadói testületéhez (Executive Office of the President of the United States).

Itt a legkülönbözőbb tisztségeket töltötte be. Jelentős mértékben vett részt a Fehér Ház tanácsadói testületének munkájában a nemzetközi gazdaságpolitikai stratégia kimunkálásában. 1971-ben távozott az Executive Office-ból, de tagja maradt a Fehér Ház nemzetközi gazdaságpolitikai tanácsának. 1974-ben pénzügyminisztériumi helyettes államtitkár. Ezt követően a Fehér Ház Különleges Kereskedelmi Képviselője Hivatalának konzultánsa. 1975-77 között az American Enterprise Institute főmunkatársa. 1979-ben lett Jesse Helms szenátor (republikánus, Észak-Karolina) törvényhozási főmunkatársa.

1982-ben Ronald Reagan elnök kinevezte a Külügyminisztérium gazdasági és kereskedelmi ügyekkel foglalkozó helyettes államtitkárává. 1985-ben Reagan elnök az Egyesült Államoknak az Amerikai Államok Szervezete (OAS) mellé akkreditált nagykövetévé nevezte ki. 1989-ben George H. W. Bush elnök gazdasági, üzleti és mezőgazdasági ügyekkel foglalkozó államtitkárrá nevezte ki. 1989. április 14. és 1991. május 3. között töltötte be ezt a pozíciót.

Az 1990-es évek elején a Center for the Study of Presidency főtanácsosa. 2004. és 2006. között a Center for Strategic and International Studies (CSIS) vezető tanácsadója. 2006-tól a Merrill Lynch alelnöke, majd a két pénzügyi óriás összeolvadását követően a Bank of America Merrill Lynch alelnöke. Szaktudását, tapasztalatait 2012 januárjától különböző civil szervezetek részére végzett jószolgálati tanácsadó tevékenység formájában hasznosítja.

A KAVOSZ Zrt.

A Széchenyi Kártya Program koordinálásán és az új termékek fejlesztésén túl a KA-VOSZ Zrt. további szolgáltatásokat is nyújt a hazai kkv-szektor részére. 2010-ben megalakult a KA-VOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt, melynek fő tevékenysége hitel és pénzkölcsön nyújtása a kisvállalati, ezen belül is a mikro-vállalati ügyfélkör számára. Alapvető célja, hogy a lehető legtöbb ? banki módszerekkel nem, vagy nem megfelelően finanszírozott ?, hazai mikro-vállalkozás hitelhez jutási lehetőségein javítson, kedvezményes, Európai Uniós forrású támogatott finanszírozási források biztosításával. A társaság közvetíti az Új Széchenyi Kombinált Mikrohitel Konstrukciót, amely maximum tízmillió forint vissza nem térítendő uniós támogatás, és maximum húszmillió forint kedvezményes kamatozású forinthitel kombinációja.

2012 áprilisától a KA-VOSZ Zrt. által vezetett konzorcium ? melynek további tagjai a VOSZ és az MKIK ? támogatás közvetítőként vesz részt, a Vállalati tanácsadási szolgáltatás támogatása mikro-, kis- és középvállalkozások részére című programban, az Észak-Magyarországi és a Dél-Alföldi régióban. A program keretében a vállalkozások vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el többek között üzleti terv, megvalósíthatósági tanulmány, szervezeti átvilágítás, on-line megjelenés, kockázat elemzés, jogi szaktanácsadás, marketingstratégia, illetve egyéb, a vállalkozás működését elősegítő tanácsadói tevékenységek finanszírozására.

Szóljon hozzá!