ZETApress

hírportál

Fejlődő Coop Üzletlánc

Eddigi legjelentősebb akvizícióját hajtotta végre ? a Coop csoport tagja ? a kelet-magyarországi Coop Szolnok Zrt. azzal, hogy a Héliker Zrt. részvényeit teljes egészében megvásárolta. A 800 főt foglalkoztató szolnoki társaság a lépéssel a keleti régió egyik legjelentősebb élelmiszerellátójává fejlődik. Jelenlegi 17,5 milliárd forint forgalmát mintegy kilencmilliárd forinttal növelheti meg, hálózatának eladóterét a jelenlegi 24 ezerről, több mint 58 ezer négyzetméterre bővíti, a munkatársak létszáma 1500 főt meghaladó lesz.

Az ügylet részeként a Héliker Invest Zrt. a szolnoki társasághoz átkerülő üzlethelyiségeket 15 éves futamidőre tartós bérletbe adja, ezzel biztosítva a lánc hosszú távú működését. A Coop Szolnok Zrt-től nem áll távol az akvizíció, az elmúlt években a cég tudatosan és rendszerszerűen bővítette piacát. Ennek eredményeként az utóbbi években a szolnoki társasághoz került a Csongrád megyei ÍV Rt, a Pest megyei Opál Rt, a Fejér és Pest megyei REMA 1000 Kft, a kunhegyesi NAGYKUN-KER Zrt, illetve a Tiszafüred COOP Zrt.

Tovább menetel a Coop Szolnok Zrt. Kelet-Magyarországon

Mind ezek mellett a Coop Szolnok több üzletet vásárolt, illetve zöldmezős beruházásban is terjeszkedett. Ennek részeként épült fel Szandaszőlősön egy COOP szupermarket, amelynek az emeletére költözött a COOP Szolnok Kereskedelmi Zrt. központja. Rákócziújfalun és Rákóczifalván szintén zöldmezős beruházásban nyitott egy-egy új COOP bolt is. A cég a Héliker felvásárlása előtt már 45 településen 83 Coop üzlettel, három szakáruházzal, egy C+C szakáruházzal volt jelen, a Héliker akvizícióját követően további 12 új település, 49 élelmiszer üzlettel és három C+C szakáruházzal kapcsolódik az ellátási hálózathoz.

Héliker Zrt.

A hazai tulajdonban lévő Héliker Zrt. 1991-ben alakult, 12 településen, 700 munkatárssal 28 ezer négyzetméter eladótéren 49 ABC áruházat és 6500 négyzetméteren három C+C raktáráruházat működtet. Tavalyi bruttó árbevétele kilencmilliárd forint volt. Települések: Debrecenben 21 ABC , Gyöngyösön hat ABC, Nyíregyházán négy ABC, Hajdúszoboszlón, Szolnokon, Egerben, Hatvanban három-három ABC, Jászberényben két ABC, Berettyóújfalun, Hajdúböszörményben, Egercsehin és Martfűn egy-egy ABC. Szolnokon, Nyíregyházán és Debrecenben pedig egy-egy C+C nagykereskedelmi raktáráruházzal rendelkezik. A Héliker Zrt. tevékenységi területe négy megye.

Coop Szolnok Zrt.

A Coop Szolnok Zrt. jogelődje a Szolnok és Vidéke Általános Fogyasztási Szövetkezet 1946-ban alakult. A Coop Szolnok Zrt. a Coop csoport tagja, üzletei a Tisza Coop Nagykereskedelmi Zrt. régiójához tartoznak. Bolthálózatának alapterülete 44 ezer-négyszáz négyzetméter, ebből eladótér 24 ezer 150 négyzetméter. Tavalyi bruttó árbevétele 17,5 milliárd forint, melyet 800 fős létszámmal bonyolított le. Hat megyében, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád, Békés, Heves, Pest és Fejér megye területén, 45 településen, 83 ABC áruház (szuper COOP 11, maxi COOP 31, COOP 34, mini COOP 7), 3 szakáruház és 1 C+C áruház. A COOP Szolnok Kereskedelmi Zrt. tevékenységi területe hat megye.

Beelőzte a Coop a Tesco-t

Szívesebben értékesítették a debreceni Hélikert a Coop Szolnoknak, mint a Tesconak. A Hélikerre kiírt pályázaton a Coop-csoport meghatározó tagja jobb ajánlatot tett, mint a hipermarket lánc. A Coop Szolnok a Héliker felvásárlásával évente további kilencmilliárd forinttal növelheti forgalmát.

A Héliker Zrt. értékesítési pályázatán a Coop Szolnok Zrt. a Tesco hipermarket láncot győzte le ajánlatával, s ezt követően bérelheti a debreceni székhelyű, elsősorban kényelmi szupermarket hálózatot működtető kiskereskedelmi láncot. A Héliker vezetése a döntést nem csak gazdasági, hanem érzelmi alapon is hozta, ugyanis a tulajdonosok szívesebben értékesítették egy magyar láncnak a társaságot, mint egy multinacionális vállalatnak. Ugyanakkor a Coop Szolnok emellett jó ajánlatot is tett.

A Coop Szolnok a Héliker felvásárlásával a jelenlegi 17,5 milliárd forint forgalmát további kilencmilliárd forinttal növelheti, s 24 ezerről, 58 ezer négyzetméterre nő kiskereskedelmi területe. A Héliker felvásárlásával a Coop Szolnok hat kelet-magyarországi megyében működtet élelmiszer boltokat.

Csepeli Lajos, a Coop Szolnok Zrt elnök-vezérigazgatója elmondta, a cégtől nem áll távol a cégfelvásárlás, tekintettel arra, hogy a korábbi növekedést három kisebb cég magába olvasztásával és két Coop taggal való fúzióval érte el. Ezen túlmenően voltak zöldmezős beruházásai is.

Kotosmann Zoltán, a Héliker Zrt. társtulajdonosa elmondta, a Héliker a szupermarket piacon, a magas hozzáadott értékű kényelmi boltokkal volt jelen, amely az utóbbi időben nem hozta az elvárt fejlődést, tekintettel arra, hogy a fogyasztók az olcsóbb boltokat keresték. Mint mondta, az üzlethálózat előtt két út ált. Vagy teljes egészében átalakítják a stratégiát, vagy megpróbálják értékesíteni a hálózatot. Ez utóbbi mellett döntöttek azzal a kikötéssel, hogy az új vevő teljes egészében átveszi az alkalmazottakat. A Coop Szolnok tette erre vonatkozóan a legkedvezőbb ajánlatot.

Csepeli Lajos leszögezte, hogy a Héliker jelenlegi értékeit megtartva az üzlethálózatot igyekeznek integrálni az anyavállalatba, ugyanakkor a Héliker Zrt. megmarad önálló jogi személyiségű társaságnak. A két fél között létrejött megállapodás szerint az üzleteket a Héliker, az új tulajdonossal 15 évre bérbe veszi a Héliker Inveszt Zrt-től.

Murányi László, a Co-op Hungary Zrt. vezérigazgatója elmondta, az akvizícióval a Coop Szolnok válik az egyik legmeghatározóbb vevőközponttá a csoporton belül. Ezen kívül beszélt arról is, hogy a magyar lánc 2008-ban 500 milliárd forint csoport szintű forgalmat ért el. Jelenleg 700 tagja van a láncnak, s ötezer boltot látnak el. Ebből háromezer tartozik közvetlenül is a Coop franchise rendszeréhez.

Szóljon hozzá!