ZETApress

hírportál

Traktorozó fiatalok

Orvos, zenész, ipari formatervező és ingatlanközvetítő városi fiatal is vidéken kalandozik az AGRYA 2012-es Vidék?Kaland Programjában. Holnap reggel 7-kor a Műcsarnok elől indulnak el egy Kecskemét közelében lévő tanyára ? tudtuk meg Myat Kornél programkoordinátortól.

Az idén másodjára megrendezett Vidék?Kaland programban, június 15-től 33 városi fiatal ismerkedhet meg a vidéki élet szépségeivel és nehézségeivel. A 132 pályázóból kiválasztott 35 év alatti fiatalok 5 napot tölthetnek fizikai munkával egy vidéki gazdaságban. Dinnyetermesztő, szőlész-borász, juhtenyésztő és őshonos fajták tartásával foglalkozó gazdaság is megtalálható a fogadó helyszínek között. Mikula Lajos, a programot szervező Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége ? AGRYA elnöke kiemelte, hogy a program célja továbbra is az, hogy a városi és a vidéki életmód közelebb kerüljön egymáshoz, a városban élő fiatalok testközelből tapasztalják meg a gazdaságban dolgozók mindennapjait. A program holnap egy traktoros tréninggel indul.

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége ? AGRYA 2011-ben szervezte meg először a Vidék?Kaland Programot. Az idei évben, a tavalyi 90-nél többet, összesen 132 jelentkezőt hallgattak meg, az AGRYA mellett a Magyar Rádió, valamint a programot támogató OTP Bank és Axiál Kft. szakemberei a kiválasztás során. A jelentkezők elmondták, hogy egyre fontosabbnak érzik azt, hogy megismerjék a mezőgazdaságban élők munkáját, motivációik között a saját gazdaság indítása mellett, a jó minőségű élelmiszert előállító, emberléptékű vidéki gazdaságok életének megismerése szerepelt leggyakrabban.

A Vidék?Kaland program megfogalmazott célja, hogy a városban élő fiatalok számára személyes példákon keresztül mutassa be a mezőgazdaság működését, az élelmiszer előállításban és a társadalomban betöltött szerepét, tájékoztatást adjon az agrár- és vidékfejlesztési támogatások működéséről, indokoltságáról, valamint betekintés engedjen a gazdálkodók, mezőgazdászok napi életébe, a gazdálkodói életformába.

A 33 kiválasztott kalandor június 15-e és augusztus vége között dolgozhat a programba jelentkező fiatal gazdák gazdaságaiban. Tapasztalataikról folyamatosan tájékoztatást adnak a weboldalon található blogon. A program kalandorok számára ingyenes, ellátásukat és a foglalkoztatással kapcsoltban felmerülő járulékokat a fogadó gazdák vállalták magukra.

A gazdák és a kalandorok holnap felkészítő napon vesznek részt. A Kecskemét környéki tanyán a városi fiatalok a gazdák segítségével elsajátíthatják a traktorvezetés és a traktorszerelés alapjait, emellett megszerezhetik a mezőgazdasági munkavégzéshez szükséges alapismereteket, látványos feladatokban is kipróbálhatják magukat, valamint megkapják a kötelező munkavédelmi oktatást, mielőtt a nyár folyamán egy hétre beköltöznek a 20 vidéki gazdaság egyikébe.

Szóljon hozzá!