ZETApress

hírportál

Vedd kezedbe a jövőd!

Először lesz Lányok Napja a magyar Siemensnél. Az Európában több mint tíz éves múltra visszatekintő Lányok Napját április 26-án, csütörtökön rendezik meg először Magyarországon a Nők a Tudományban Egyesület szervezésében ? tudtuk meg délelőtt a BMGE Bertalan Lajos utcai D épületében.

Ezen a napon a Siemens Zrt. ? több más ipari-technológiai vállalattal együtt ? megnyitja kapuit a középiskolás lányok előtt, hogy pályaválasztás előtt megismerhessék a különböző műszaki pályákat. A kutatás-fejlesztés és a műszaki-informatikai terület adja a jövő munkahelyeit, a műszaki képzésben azonban jelenleg a tíz százalékot sem éri el a nők aránya.

A Lányok Napja a pályaválasztás előtt álló fiatal lányok ? a középiskolák 10-11. évfolyama ? érdeklődését szeretné felkelteni a műszaki kutatások, a mérnöki karrier és az olyan, nem hagyományosan női szakmák iránt, amelyek felé a lányok nem mernek vagy nem akarnak elindulni a megszokások, a társadalmi és családi elvárások, minták miatt. Az akció célja megmutatni a fiatal lányoknak, hogy a kutatás-fejlesztésben, a mérnöki pályán, az informatika területén nőként is lehet érvényesülni.

A Lányok Napján a fiatal látogatók betekintést nyerhetnek a Siemens Zrt. négy szektorának ? Energia, Egészségügy, Ipar, Infrastruktúra és Városok ? sokoldalú világába, közelebbről megismerhetik a természettudományi, műszaki, kereskedelmi és kreatív munkaköröket, ami segítséget nyújt későbbi pályaválasztásukhoz. A nap folyamán a lányok meglátogatják a vállalat Késmárk utcai telephelyét, a turbinalapát-gyárat is.

Fejlődésünk záloga a motivált és képzett munkaerő ? mondta Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója a Lányok Napja kezdeményezéshez való csatlakozás alkalmából. ? Örömmel nyitjuk meg kapuinkat Magyarországon is, hogy megmutassuk, milyen izgalmas feladatok várnak nálunk a fiatalokra, különösen a természettudományok és a technológia területén.

A Siemens AG az európai Lányok Napja kezdeményezés első évétől, 2001-től kezdve részt vesz az akcióban, és évente több mint kétezer látogatót fogad. Társadalmi felelősségvállalása keretében a vállalat nemzetközi programjaival támogatja a jövő potenciális munkavállalóit, döntéshozóit és alkotóit ? tudtuk meg Dr. Groó Dórától, a Nők a Tudományban Egyesület elnökétől és Dr. Stépán Gábortól, az MTA Műszaki Tudományok Osztályának elnökétől.

Siemens ? több mint 120 éve Magyarországon

A Siemens magyarországi jelenléte az első budapesti villamos-vonal megépítésével, 1887-ben kezdődött. Az első hazai Siemens vállalat (Siemens & Halske Budapest) 1890-ben történt megalapítása óta ? a II. Világháborút követő kényszerszünettől eltekintve ? a Siemens vezető szerepet játszik az ország modernizációjában, az infrastruktúra fejlesztésében. A Siemens AG általános magyarországi képviseletét a budapesti székhelyű Siemens Zrt. látja el a következő négy szektorban: Ipar, Infrastruktúra és városok, Energia és Egészségügy.

Kereskedelmi és szolgáltató profilja magában foglalja a Siemens termékek, rendszerek és technológiai megoldások hazai értékesítését, valamint a kapcsolódó szolgáltatásokat, mint a tanácsadás, tervezés, enginering, telepítés, üzembe állítás, műszaki üzemeltetés, szerviz. A Siemens Zrt., valamint a csoporthoz tartozó termelő, szolgáltató és kereskedelmi tevékenységet végző további Siemens leányvállalatok a 2011. szeptember 30-cal zárult üzleti évben együttesen több mint kétezer munkatársat foglalkoztattak, és 93,6 milliárd forintos összforgalommal járultak hozzá az ország gazdaságához.

Szóljon hozzá!