ZETApress

hírportál

Új szakaszban a NET-program

Heteken belül megkötheti az első adásvételi és bérleti szerződéseit a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. A törvényi feltételeknek megfelelő ingatlanok a hitelt nyújtó pénzügyi intézmény közvetítésével kerülhetnek be a programba ? tudtuk meg Ternyák Edit szóvivőtől.

A NET program ez év január elsejétől működik. A hitelezők a törvény szabta határidőknek megfelelően márciusban megkezdték azoknak az ingatlanoknak a felajánlását, amelyeket még januárban jelöltek ki kényszer-értékesítésre, és amelyek minden egyéb törvényi feltételnek megfelelnek. A hitelezők által eddig felajánlott ingatlanokat a NET az állam javára megvásárolja. A Kormány és a Bankszövetség megállapodásának megfelelő törvénymódosítást követően a felajánlott ingatlanok száma jelentősen megnőhet.

A törvényi határidők szabta ütemezés szerint a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. az első adásvételi- és bérleti szerződéseket várhatóan április végén, május elején megköti. Ez idő alatt az érintettek lakhatása nincsen veszélyben, mert a hitelező a végrehajtási eljárást felfüggeszti. A hitelező pénzügyi intézmények a második negyedévre vonatkozóan április 15-én, vasárnapig határozzák meg a kényszer-értékesítésre szánt ingatlanok körét.

A hitelező pénzügyi intézmény a már felmondott szerződés fedezetéül szolgáló ingatlant kényszer-értékesítésre jelölheti. A döntésről a hitelező levélben értesíti a hiteladóst, illetve a zálogkötelezettet. A kényszer-értékesítésre kijelölt ingatlanok közül azok kerülhetnek be a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. által működtetett programba, amelyeknél egyszerre teljesül az ingatlanra, a hitelszerződésre, valamint a szociális rászorultságra vonatkozó összes törvényi feltétel, és az adásvételhez a hitelező hozzájárul. A feltételek meglétét a kijelölt bankfiókokban a hitelező vizsgálja meg.

A NET programhoz mind a deviza, mind a forint alapú jelzálogkölcsön-szerződéssel rendelkező hiteladósok csatlakozhatnak, függetlenül attól, hogy a kölcsön lakásvásárlásra irányult vagy éppen szabad felhasználású volt. A NET program a Kormány Otthonvédelmi Akciótervén belül a leginkább rászorult hiteladósokon kíván segíteni. A program a három szereplő ? a hiteladós, a hitelező, valamint a Magyar Állam ? közös teherviselésén alapul. Ennek keretében a Magyar Állam megvásárolja a felajánlott ingatlant, a hitelező pedig elengedi a hiteladós fennmaradó tartozását, aki bérlőként otthonában maradhat.

Szóljon hozzá!