ZETApress

hírportál

Gépcserét a háztartásokban

A régi háztartási gépek cseréjének állami ösztönzésében rejlő lehetőségeket hangsúlyozza a CECED Magyarország Egyesülés. Magyarország számára a Nemzeti Energiahatékonysági Cselekvési Terv évi 5,97 PJ, azaz egymillió 658 ezer 333,3 MWh energiafogyasztás-csökkentést ír elő, mely egymillió 542 ezer 250 tonna széndioxidkibocsátás-csökkentésnek felel meg ? tudtuk meg a délelőtti, Merlin színházbeli sajtótájékoztatón.

A CECED Magyarország Egyesülés, a magyarországi háztartásigép-gyártó és -forgalmazó vállalatok érdekképviseleti szervezete kiszámolta, hogy a magyarországi háztartásokban található régi, energiafaló készülékek cseréjével mekkora energiamegtakarítást és széndioxidkibocsátás-csökkenést érhetnénk el.

Ha ma Magyarországon az összes, kevésbé korszerű készüléket lecserélnék a vásárlók a legkorszerűbb, energiatakarékos készülékekre, akkor elméletileg összesen egymillió 847 ezer 637 tonna kibocsátáscsökkentést lehetne elérni, ami a Magyarország által teljesítendő évi egymillió 542 ezer 250 tonna kibocsátáscsökkentés függvényében annak 120%-a ? jelentette be Mészáros Fanni, a CECED Magyarország cégvezetője a Merlin Színházban tartott sajtótájékoztatón. ? Ha figyelembe vesszük a háztartási készülékek teljes életciklusának környezetterhelését és abból indulunk ki, hogy a 7-8 évnél fiatalabb készülékeket még nem feltétlenül éri meg lecserélni, akkor a 8 évnél idősebb készülékek cseréje esetén egymillió 663 ezer 450 tonna kibocsátáscsökkentést lehetne elérni ? tette hozzá.

Természetesen ez a szám egy elméleti potenciált tükröz, s az elemzéssel azt szeretnénk bemutatni, hogy a régi gépek cseréje által valóban jelentős megtakarításokat érhetünk el egészen a háztartások szintjétől az állami szintig ? fejezte be mondandóját. Ezért a CECED Magyarország a régi háztartási gépek cseréjének állami ösztönzésében rejlő lehetőségeket hangsúlyozza, hiszen ez az eszköz már több európai országban is (pl. Hollandiában, Olaszországban és Spanyolországban) sikerrel járult hozzá a környezetvédelmi és energiahatékonysági célkitűzések eléréséhez.

Itthon is sikerre számíthat egy ilyen törekvés akkor, amikor mind a vásárlók, mind a gyártók és forgalmazók, mind a kereskedők nehéz helyzetben vannak. Ezzel a megoldással mindenki nyerhet: a gyártók és a kereskedők azért, mert az előrehozott vásárlásokkal javulhatnak a piaci trendek, s ezzel megtérülhet a befektetett költségek egy része. A vásárlók azért, mert kedvezménnyel juthatnak hozzá korszerű gépekhez, amelyek használatával csökken a villanyszámlájuk is.

Az állam is nyerhet. Egyrészt azért, mert ez a program a környezettudatos szemléletre nevelés mellett az energiahatékonysági célkitűzések eléréséhez is egy hatékony eszköz, másrészt pedig azért, mert most, a gazdasági válság idején különösen időszerű lehet egy olyan támogatási forma, mely a hosszútávú környezetvédelmi előnyök mellett rövidtávú, válságenyhítő hatással is bír minden érintett szereplőnél: ha kevesebb energiát használunk, csökken az ország energiafüggése, s a program gazdaság-élénkítő hatása kedvező hatással lehet Magyarország versenyképességére és a munkahelyek megőrzésére is. Ráadásul, az állami költségvetés számára nyereséges is lehet a ?befektetés? az új gépek vásárlásával képződő plusz forgalmi adó bevételének köszönhetően.

A sajtótájékoztatón részt vettek az érintett minisztériumok képviselői is. Szerdahelyi György, a KHEM osztályvezetője kijelentette, hogy a CECED Magyarország által végzett számítások alapján tett javaslat megfelel a Nemzeti Energiahatékonysági Cselekvési Tervben megfogalmazott alapelveknek és a konstrukció hatékony eszköz lehet az állam számára.

Dióssy László, a KVVM szakállamtitkára elmondta, mindannyiunk számára fontos a káros anyagok kibocsátásának csökkentése, a klíma és a légkör védelme. Az emberek maguk is tehetnek annak érdekében, hogy lassítsák a klímaváltozást: a minisztérium egyik tanulmánya szerint akár 7-8%-kal csökkenthető az üvegházhatású gázok kibocsátása a lakosság hatékonyabb energiafelhasználásával. A CECED Magyarország Egyesülés a minisztériumokat szakmai támogatásáról és együttműködéséről biztosította, s ennek keretében felajánlotta a tanulmányt a minisztériumok saját elemzéseihez.

Szóljon hozzá!