ZETApress

hírportál

Megnevezték a vasárnapi felelősöket

Nem győződött meg az OKI-nak küldött e-mail elolvasásáról az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese, ezért az OMSZ-ot felügyelő Persányi Miklós miniszter fegyelmit kezdeményez ellene. Ez minden, amit egy köztisztviselővel szemben tehet, tudtuk meg Szilvásy György kancelláriaminisztertől a ma délutáni sajtótájékoztatón. Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a meteorológusok közötti szerződés kimondja, hogy az elektronikus úton elküldött leveleket telefonon és faxon is meg kell erősíteni, s ez most nem történt meg. Talán ez is okozhatta a Duna-parti tragédiát.

Nyitrai Béla tűzoltó alezredes, katasztrófavédelmi ügyeletvezető sem járt jobban. Tatár Attila főigazgató felmentette a munkavégzés alól, mivel csak éjjel fél 12-kor olvasta el azt a 19 óra 39 perckor hozzá küldött elektronikus levelet, melyben 80-90 kilométer/órás szelet jeleztek. A főigazgató Bodnár Sándor és Demeter István osztályvezetők felelősségét is vizsgálja az eset kapcsán. Igaz, Lampert Mónika miniszter asszony meg a főigazgatónak, és helyettesének, Mohorai Árpádnak a felelősségét vizsgálja. Nekik az a saruk, hogy nem építettek ki olyan rendszert, melyben az információkat nem csak továbbítaniuk, de értékelniük is lehetne. Az OMSZ-nál sem jó az információáramoltatás, mert nekik meg a katasztrófavédelmieken kívül másokat is kellene ilyenkor értesíteni. Emiatt majd Dunkel Zoltán elnöknek kell a szőnyeg szélén állni a KVVM-ben.

A katasztrófavédelem napközben is kapott figyelmeztetést ? s nem riasztást! ? az OMSZ-tól, s ezt az illetékes megyéknek továbbították is. Ezért mondták le több helyen is a tűzijátékot. Igaz, ott nem zsúfolódtak össze másfél millióan, azokra a helyszínekre nem érkeztek az ország távoli szegleteiből is meg külföldről is az emberek, így ott kevesebb várakozót kellett hazaküldeni.

A politikai felelősök helyett a szakmaiakat keresték

Nem úszta meg Bodor Tibor, a MEH főosztályvezetője sem a vasárnapi vihart. Mivel nem kellő alapossággal kötötte meg a szerződést a tűzijátékot szervező Nexus Kft-vel, vezetői megbízatását visszavonták. Fő hiányossága az volt az okiratnak, hogy a szélsőséges időjárási viszonyokra nem tért ki a katasztrófavédelmi terv, s az OMSZ-szal való kötelező együttműködés is hiányzott belőle.

A Balatoni Vizirendészet 20 óra 40-kor értesítette dunai kollégáit a 80-90 kilométer/órás szélről, de ez még nem veszélyeztette volna a bemutatót. A BRFK-hoz 20/46-ra jutott el jelzésük, s kérdésükre ekkor az OMSZ már 100 kilométer/órás szelet prognosztizált. Még ez is biztonságos lett volna az esemény megtartására, mert egy tömegrendezvényen csak 120-as szélnél kell a vihar által okozott károkról is gondolkozni. Sajnos végül ekkora orkán zúdult a fővárosra, tehát ez az előjelzés is helytelennek bizonyult.

A pirotechnikusok helyesen jártak el, mert mindhárom helyen megszakították a tűzijátékot. Rövid konzultáció után újra indították, mert technikailag biztonságosnak tartották. A tömegkatasztrófa nem is miattuk következett be, hanem az orkánerejű széltől és a kialakult pánikhangulattól. A kórházban ápolt hetvennél több sérültből még kettő van életveszélyben, sokakat holnap már hazaengednek. Négy személyt sajnos hiába várnak vasárnap óta otthon, s a Dunába esett román férfi sem került még elő a habokból. A külföldi sérültek zöme már hazautazott, s a hét végére mindannyian otthon lehetnek.

A miniszterelnök a tragikus estét családjával Balatonöszödön töltötte. A politikai felelősségről őt kell majd megkérdezni, de mint a szóvivő asszony elmondta, egyelőre a miniszterek cseréje nincs napirenden. Azért nem kért hatperces megszólalási lehetőséget a közszolgálati televízióban ? mint tette nemrég a megszorító csomag parlamenti végszavazása előtt ?, mert katasztrófahelyzetben nem a kormányfőnek, hanem a szakmai munkát végzőknek kell szerepelni a képernyőkön. Az emberek ilyenkor inkább azokra kíváncsiak.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Lezárult a vizsgálat, ne felejtse el!
  2. ZETApress » Válasz az ombudsmannak

Szóljon hozzá!