ZETApress

hírportál

Startup a Corvinban

Megvannak a csütörtöki döntősök! A március 8-i konferencia délelőtti startup versenyébe a 63 jelentkező közül a következő 8 startup jutott be: Basewalk, Dimeboard, Dunascope, Ingrido, Karma, Magyar Czider, Optoforce és a Remagine ? tudtuk meg a Nyugati téri U26-beli sajtótájékoztatón.

Nekik gratulálunk, de a többieket is várják a Corvin moziba a Founders Institute startup ösztönző workshop-jára. Az V. SUU döntőjébe jutott startupok közül a divatos online platformon nyújt website építő szolgáltatást az Ingrido startup. A szolgáltatás képes más kisvállalkozások honlapját egy szerkesztő felület segítségével létrehozni.

Az IT-szektort két látványos megoldás képviseli a versenyen. Egyik Basewalk startup Taskfit megoldása, amely egyszerű munkaerő nyilvántartást és akár a kisvállalkozások részére, a mindennapi működés során használható projektvezető eszköz nyújt. A másik kifinomult IT-megoldás a Karma Platform, amelyet az IT iparágban már számos sikeres üzleti szoftvert szállító Anton Kovach, újonnan alakul startup-ja készít. Anton nem hiába szerzett hírnevet az IT-iparágban, most is valami teljesen progresszív szoftveres alkalmazás eszközzel állt elő. Kíváncsian várjuk a prezentációt ? és reméljük Antonék röviden elmagyarázzák, hogy mi az agilis szoftverfejlesztés?

Nem IT, és nem mobil, hanem hagyományos DIMEBOARD ? a maga valójában! Tavaly a 40 nevezésből csupán 2 pályamű származott a hagyományos iparágból: az egyik a későbbi közönség díjas és azóta kockázati tőkét elnyerő, LAOKOON mozgó szövet, a másik pedig egy eldobható ún. öko-kuka találmány volt. Idén a pályázatok harmada, csaknem 20 startup ilyen, hagyományos iparági platformról indult.

Ez örvendetes, hiszen itthon is mutatja azt a trendet, amely alapján a startup világot immár nem csak a hightech innovációk jelenthetik és nemcsak az unalomig emlegetett mobilos szektor adja. (Egyébként is sok mobilos startup számára sajnos nem ismert az a piaci tény, hogy bizony az applikációt a legnehezebb manapság a kockázati tőke piacon sikerre vinni.) Ezek közül a döntőbe jutott a DIMEBOARD, rugalmas digitális interaktív tábla, valamint az izgalmas robotikai újításokat tartalmazó, 3 dimenziós erőmérő, az OPTOFORCE. Ez az eszköz forradalmasíthatja, ahol immár az érintésre is érzékeny gépek vehetik át az uralmat. A alapelv mindenesetre elgondolkoztató és látványos.

Izgalmasnak ígérkezik, három fiatal lány, Linda, Orsolya és Katalin italgyártó üzemének elképzelése. Persze a Magyar Czider startup alapító gráciái még nem sejtik, hogy hamarosan, ha beindítják ? a londoni út ihletéséből született ? almabor termelését, akár hatalmas palackozó üzemet is kell építeniük, és ehhez rengeteg tőke szükséges? No de ne rohanjunk ennyire előre! Egyelőre nézzük meg majd a döntőbe a prezentációjukat, és ha hoznak az új nedűből, akkor kóstoljuk meg egyből a helyszínen. (Apropó: lányok, lehet majd mintát kóstolni?)

A DUNASCOPE startup nevezését inkább elolvasom a pályaműből: Automatikus ivóvízminőség biztosító berendezés mikrobiológiai szennyezések detektálására. Nos, igen ez szépen hangzik ? csak értsünk valamit majd az előadásból. Szép, szép, de erre sem gondoltam volna, és ha lenne, sem tudnám használni azt a bizonyos holografikus eszközt.

Végül a döntőbe jutott REMARGINE eszközök segítségével csökkenthető az elektromos áramfogyasztásunk ? ugye ez már így kimondva is érdekfeszítőnek tűnik! Mindenesetre a pályázatok elbírálóit, nemcsak az ötlet, hanem az üzleti prezentáció kidolgozottsága is elnyerte. Ebben volt a legszofisztikáltabb exit-stratégia ? ezt ajánljuk másoknak is tanulmányozni, ez általában kimaradt a prezentációkból.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Megvannak a nyertesek | ZETApress

Szóljon hozzá!