ZETApress

hírportál

Ipoly-hídavatás

Elkészült a Szécsény-Pösténypuszta és Pető közötti Ipoly-híd. Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár az átadáson elmondott köszöntőbeszédében kifejtette: a Katalin-híd hivatalos forgalomba helyezésével 68 év után kelhetnek át a határfolyón Pösténypusztánál újból kerülő nélkül a helyiek és átutazók.

Az államtitkár utalt rá, hogy a tavaly októberben a szomszédos Rárósnál szintén egy régóta hiányzó összeköttetés megteremtését ünnepelhették az Ipoly mentén élők. A közel 76 méter hosszú híd és az összesen több mint két kilométernyi kapcsolódó útszakaszok (Szécsény?Ipolytarnóc összekötő út és Bušince?Kiarov közötti út) teljes kivitelezési költsége mintegy hárommillió euró volt.

Az Új Széchenyi Terv forrásaiból az eddig megépített kettő mellett másik két átkelő előkészítése van folyamatban. A folytatást az Ipoly Pest-megyei szakaszán Ipolydamásd és Helemba, Vámosmikola és Ipolypásztó között tervezik a felek ? tette hozzá Völner Pál. A két beruházás esetében jelenleg a tervek készítése és a hatósági engedélyezés zajlik.

A múlt század első évtizedeiben még 47 híd kötötte össze a keskeny Ipoly folyó két partját. A Budapest ? Kassa régi 2. számú útvonal több helyen keresztezte az Ipoly folyót, többek között Pösténypuszta ? Pető körzetében is. 1894-ben a régi, de rendkívül jó kihasználtságú faszerkezetű hidat acélhíddal helyettesítették. 1944-ben felrobbantották a híd jobb oldali részét, évtizedekre elvágva egymástól a folyó két oldalán élőket.

A híd a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a Besztercebányai Önkormányzati Kerület együttműködésében épült meg. A kivitelezési munkákat a PM Konzorcium (vezető tag: Porr Építési Kft. tag: MCE Nyíregyháza Acélszerkezet-gyártó Kft.) végezte. A beruházás az Új Széchenyi Terv részeként a Magyarország ? Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Az Ipoly-hidak Újjáépítéséért Polgári Társulás alapítójának és egykori elnökének emlékére Katalin-hídnak keresztelt átkelő által biztosított összeköttetés hozzájárul az Ipoly Nógrád megyei szakasza mentén élők mobilitásához. A híd forgalomba helyezése jelentős helyi társadalmi igényt elégít ki, általa az utazási idő lényegesen csökken ? tudatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztálya.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Újabb hidak Szlovákiába | ZETApress

Szóljon hozzá!