ZETApress

hírportál

Bejöttek a pályázatok

A 2011. évi jubileumi, XX. Magyar Innovációs Nagydíjat az a Magyarországon bejegyzett vállalat, illetve társaság kapja, amely az adott év legnagyobb jelentőségű, nagy hasznot hozó innovációját valósította meg ? tudatta Garay Tóth János kommunikációs igazgató.

A tudósokból, elismert gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottság elnöke a mindenkori hivatalban levő ? a gazdaságért, ill. az innovációs területért felelős ? miniszter. Az évente egyszer kiadásra kerülő Innovációs Nagydíj (bronz kisplasztika és pénzjutalom) az elmúlt időszakban a gazdasági élet egyik legjelentősebb elismerésévé vált. A nagy nyilvánosság mellett bonyolított díjátadásnak méltó rangot adott kezdettől fogva az is, hogy az egyes szakminisztériumok is alapítottak innovációs díjakat, amelyek átadása ugyanezen program keretében történik.

A február 8-i határidőig 31 jelentkezés érkezett a jubileumi, XX. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázatra. A zsűri ülésre március legelején kerül sor. A bírálóbizottság elnöke Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Minden jelentkezést két-két zsűritag ? indokolt esetben szakértők bevonásával ? részletesen is tanulmányoz, és a következő szempontok szerint értékeli: 2011-ben elért többleteredmény vagy többletárbevétel és más műszaki, gazdasági előnyök; eredetiség, újszerűség és társadalmi hasznosság.

Ezt követően a zsűri, a formai és tartalmi szempontokat alaposan mérlegelve, a referáló két zsűritag javaslata alapján egyszerű, többségi döntéssel, kiválasztja az adott évben innovációs eredményt elért jelentkezőket, továbbá javaslatot tesznek azokra, melyeket a legsikeresebbnek tartanak. A legjobb innovációkat a zsűri, további mérlegelés után, titkos szavazással (pontozás) rangsorolja a fent említett három értékelési szempont szerint. Az ünnepélyes díjátadásra március legvégén kerül sor az Országházban. A díjátadáson további hét innovációs díjat adnak át az illetékes miniszterek, illetve intézményvezetők.

Szóljon hozzá!