ZETApress

hírportál

Közösen az éghajlatváltozás ellen

Az éghajlatváltozás elsődleges oka az óriási mértékű szén-dioxid kibocsátás, melynek több mint egyharmadát a lakossági energiafelhasználás okozza! A Külügyminisztérium szakmai támogatásával, és az Európai Bizottság pénzügyi forrásaiból megvalósuló Kapcsold k(i) kampány arra hívja fel a figyelmet, hogy mindennapi szokásaink apró változtatásával megállíthatjuk az éghajlatváltozást. Ehhez szemléletváltásra, összefogásra, a civil szervezetekkel és helyi közösségekkel való együttműködésre van szükség.

A hazánkban elfogyasztott energia 38 százalékát a lakosság használja fel, ennek is több mint kétharmadát az épületek fűtéséhez és a melegvíz előállításához. A kampány keretében a főváros és 10 vidéki város forgalmas pontjain Kapcsold k(i) figurák adnak energiatakarékossági tippeket az állampolgároknak. A négy hetes kampány az ország lakosságát személyes találkozások, rendezvények, tájékoztató anyagok, és az internet segítségével szeretné mozgósítani. (A kampány részletes ismertetése a csatolt háttéranyagban található.)

Elindult a Kapcsold k(i) kampány

A Kapcsold k(i) kampánnyal fel szeretnénk hívni a magyar lakosság figyelmét, hogy a környezet védelme nagyrészt tudatosság kérdése. Tudatos energiafelhasználással, nagyobb odafigyeléssel minden egyes háztartásban csökkenthető a pazarló energiafogyasztás, ráadásul hosszú távon jelentős összegeket takaríthatunk meg ? ismertette a kampány üzenetét Gyárfásné dr. Fekete Judit, a Külügyminisztérium főosztályvezető-helyettese. ? Az éghajlatváltozás elleni küzdelem az Európai Bizottság és egyben a magyarországi EU-kommunikáció egyik legfontosabb prioritása. A kampányt szoros együttműködésben indítottuk el a többi érintett tárcával és a Bizottsággal. Célunk, hogy a lakosságot is összefogásra ösztönözzük, és a kampány üzenetének továbbítására, valamint az éghajlatváltozás elleni küzdelembe bevonjuk a civil szervezeteket és a helyi közösségeket is ? tette hozzá.

Az EU tagállamai 2008 decemberében fogadták el az ún. klíma-csomagot, amelyben vállalták, hogy 2020-ra 20 százalékkal ? szélesebb körű nemzetközi megállapodás esetén 30 százalékkal ? csökkentik széndioxid kibocsátásukat, hogy 20 százalékkal mérséklik energiafogyasztásukat, valamint, hogy 2020-ra az EU energiafogyasztásának legalább 20 százalékát a megújuló energiaforrások teszik majd ki.

Kapcsold k(i) kampány

A Kapcsold k(i) országos éghajlatváltozás elleni kampány budapesti és vidéki helyszíneken szervezett Zöld Infónapokon és gerilla akciók keretében játékos formában tájékoztatja a lakosságot az energia-megtakarításról. A Zöld Infónapok keretében az érdeklődők kipróbálhatnak egy energia-kerékpárt, amely szemlélteti, hogy saját izomerőnkkel milyen háztartási gépet tudnánk működtetni. Egy lakás makett pedig segít felfedezni egy helység energiapazarló pontjait.

A gerilla akciók keretében Kapcsold k(i) jelmezbe öltözött figura ad személyes tájékoztatást a járókelőknek az energia-takarékosság jelentőségéről. A játékos kedvűek a ezen a honlapon az online játékot is kipróbálhatják, amelyben meg kell találni egy lakás azon pontjait, ahol kis odafigyeléssel megszüntethető az energiapazarlás.

Szóljon hozzá!