ZETApress

hírportál

Lezárult első forduló

Lezárult a 18. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató verseny első fordulója. A versenyt ? az előző évekhez hasonlóan ? idén is a Magyar Innovációs Szövetség rendezi; az rendezvény főtámogatói az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Duna Televízió és a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal.

A 15 és 20 év közötti korosztály számára meghirdetett verseny az Európai Unió országaiban minden évben megrendezett Contest for Young Scientists (Ifjú Tudósok Versenye) című versenysorozatnak is része. Idén az első fordulóra 104 fiataltól összesen 86 pályázat érkezett. A pályázatok közül 39 irányul tudományos kutatásra, tanulmányra, 47 eszköz, eljárás kifejlesztésére. A pályázók közül 71 gimnazista, 20 szakközépiskolás, 9 egyetemi vagy főiskolai hallgató, négyen pedig egyéb iskola hallgatói. A lakóhely szerinti megoszlás alapján a legtöbben ? 34-en ? a határon túlról pályáztak.

A bírálóbizottság prof. Dr. Ormos Pál, az MTA Biológiai Kutató Központ Biofizikai Intézet igazgatója vezetésével két szempont, a tudományos vagy műszaki cél, illetve színvonal, illetve a kidolgozhatóság szempontjából értékelte a beadott témajavaslatokat.

A zsűri a végleges döntést, részletes értékelést követően, testületileg hozta meg; 47 pályázatot fogadott el, illetve javasolta azok részletes kidolgozását a május 4-én záruló második fordulóra. A verseny nyertesét a zsűri május végi ülésén választja ki. Ekkor nemcsak a két- és félmillió forint összegű ösztöndíj szétosztásáról döntenek, hanem kiválasztják azt a három pályázatot is, amelyek képviselhetik Magyarországot szeptember 11-e és 16-a között az európai döntőn, Párizsban.

A zsűri január 23-i döntése után Dr. Pakucs János, a szervezőbizottság elnöke kihangsúyozta, hogy bár a pályázatok száma a tavalyi évhez képest növekedett, még mindig kisebb az érdeklődés, mint néhány évvel ezelőtt. Ez nem azt jelenti, hogy jelenleg kevesebb a tehetséges fiatal, hanem egyértelműen arra utal, hogy a tanárok és a fiatalok érdeklődése jelentősen csökkent a műszaki és természettudományok iránt.

A zsűriben az NKTH elnöke is képviseltette magát. Csopaki Gyula, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal elnöke elmondta: a Hivatal évek óta fontosnak tartja és kiemelten támogatja a rendezvényt. Az Ifjúsági Innovációs Verseny ugyanis nem csak lehetőséget ad a fiataloknak a megmérettetésre, de az innováció, a tudományos kutatás népszerűsítésével a magyar kutatói közösség utánpótlás-képzéséhez is hozzájárul. A versenyen győztes fiatalok nemegyszer nemzetközi szinten is kiemelkedő, sokszor nagyon komoly hasznosítási lehetőségekkel bíró eredményei különösen indokolttá teszik a rendezvény támogatását. A verseny, illetve a verseny eredményeit övező nyilvánosság az innovációs szemlélet széles körű megismertetésében és népszerűsítésében is nagy segítséget jelent.

A Magyar Innovációs Szövetség kiemelt feladatának tekinti a tehetséggondozást, a műszaki és természettudományi pályák népszerűsítését. Az érdeklődés felkeltése és a színvonal megtartása érdekében indította be ? többek között ? a T.H.E. programját is.

Szóljon hozzá!