ZETApress

hírportál

Védőháló a Malévnek

A Kormány minden forgatókönyvre felkészült. A Kormány hatékony és gyors intézkedésekkel készül a Malév Zrt. mindennapos, üzemszerű működésének esetleges leállásakor fellépő, a légi utasforgalomban előálló helyzet kezelésére ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztálya.

Megteszi a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a légitársaság utasai minden körülmények között biztonságban legyenek. Az utazásukat egy elkerülhetetlennek bizonyuló leállás napján és az azt követő három napban megkezdő, vagy visszaúton folytató utasok számára nyújtandó közvetlen segítség költségeit fedező forrásokat biztosította.

A Malév Zrt. esetleges leállása miatt a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtéren, vagy külföldön rekedő utasoknak való természetbeni segítségnyújtás anyagi forrásait a Kormány kétmilliárd forint elkülönítésével garantálja. Segítségnyújtás azon utasok számára lesz biztosítható, akik érvényes menetjegyüket a Malév Zrt. leállási napját megelőzően vásárolták meg, és akiknek a Malév-járatra szóló menetjegye a leállás napján vagy az azt követő három naptári napon belül biztosít jogot az utazásra.

Továbbá azoknak, akik a Malév leállásának napján vagy azt megelőzően a célállomásra már elutaztak és a visszaútra érvényes Malév-járatokra szóló menetjeggyel rendelkeznek. A jogosultak célállomásra való eljutásáról egy esetleges leálláskor is a Malév gondoskodik a meglévő menetjegyek más járatokra történő átfoglalásával, vagy más közlekedési módok igénybe vételének biztosításával.

A kormányrendelet szerint ezen felül az érintettek meghatározott köre számára a Malév Zrt. hatályos utazási szerződése szerinti feltételek alapján ellátásként a várakozási idővel arányosan étkezés és frissítő lesz biztosítható a kormányrendelet szerint. Ha az utas egy vagy több éjszakás ott tartózkodásra kényszerül, szállodai elhelyezéséről, a szálláshely és a repülőtér közötti közlekedtetéséről is gondoskodik a légitársaság. Az ellátásokon kívül az utazásukban akadályozott ügyfelek számára díjmentesen lehetővé kell tenni két telefonhívást, telex, faxüzenet, vagy e-mail küldését.

A Kormány a légitársaság jelenlegi kiélezett helyzetében minden szükséges feltételt biztosítani kíván ahhoz, hogy egy esetleges leálláskor elsődleges feladatként az úton lévő utasok célba juttatását elősegíthesse. Az intézkedésről a legrosszabb forgatókönyvre való felkészülés jegyében, a szükségessé váló segítség mielőbbi hozzáférhetősége érdekében született döntés. A Kormány a Malév stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítése mellett ezzel a lépéssel is védőhálót biztosít a légitársaság utasai számára.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Bíróságon a Malév | ZETApress

Szóljon hozzá!