ZETApress

hírportál

Mérsékelt tarifaemelés

Csak az áfa-változással indokolható mértékben emelkednek a közösségi közlekedési tarifák. A rendeletben meghatározott díjak átlagosan mintegy 1,6 százalékkal emelkednek 2012. január elsejével ? tudatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztálya.

A jövő évtől nem kell regisztrációs jegyet váltaniuk a közösségi közlekedésben szociálpolitikai alapon díjmentesen utazóknak. A hatályos szabályozásban rögzített helyközi közösségi közlekedési díjtételek az általános forgalmi adót is tartalmazzák. A jegy- és bérletárak, pótdíjak változatlan szinten tartása esetén az áfa-kulcs növekedésével a vasúti és autóbuszos közszolgáltatók nettó bevétele csökkenne. Ennek elkerülése érdekében szükséges a díjtételek kismértékű kiigazítása. A tarifák csak az adóváltozással indokolt mértékben, átlagosan mintegy 1,6 százalékkal emelkednek.

A szociálpolitikai alapon díjmentesen utazókat (pl. 6 év alattiak, 65 év felettiek) 2010. márciustól regisztrációs jegy váltására kötelezték a helyközi közösségi közlekedésben. A regisztrációs jegyre alapozott statisztikák, a díjmentes utazásokkal kapcsolatos felmérések elkészültek, a rendszer további fenntartása ezért nem indokolt. A jegytípus kiadása 2012. január elsejével megszűnik, a szolgáltatók ezzel évi több százmillió forint kiadástól mentesülnek. A pontos utasforgalmi adatfelmérést a középtávon bevezetni tervezett, korszerű e-ticketing rendszer minden egyéb megoldásnál hatékonyabban segítheti majd.

Szóljon hozzá!