ZETApress

hírportál

Mérsékelt energia-áremelés

Nem haladja meg az infláció szintjét az energiaárak januári változása. A fogyasztók zavartalan ellátása az indokolt költségek növekedése és az áfa-kulcs változása nyomán szükségessé vált árrendezésekkel biztosítható a villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatásban, valamint a távhőszolgáltatásban a jövő évben.

A lakosság teherviselő képességét is figyelembe véve 2012. január elsejével legfeljebb 4,2 százalékkal emelkednek a végfelhasználói árak. A sokak számára nehezen kigazdálkodható terhet jelentő rezsiköltségek az elmúlt években gyors ütemben növekvő részt tettek ki a magyar családok, háztartások kiadásaiból ? tudatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztálya.

A Kormány a szociális biztonság erősítése céljából állami ármeghatározást vezetett be a lakossági gáz-, villamos energia- és távhőszolgáltatásban. Az intézkedések nyomán 2010. áprilisa óta a földgáz és a villamos energia egyetemes szolgáltatási végfogyasztói árak mindössze egy-egy alkalommal emelkedtek. A táv-hő árát a Kormány 2011. március 31-e óta változatlan szinten tartotta.

Az elmúlt időszakban bekövetkezett változások ? egyebek mellett a földgáz világpiaci árának alakulása, a forintárfolyam mozgásai ? következtében az ellátás biztonsága a továbbiakban nem lenne szavatolható a jelenlegi végfogyasztói árszint mellett. A lakosság teherviselő képességének teljes körű figyelembe vétele mellett a rendszer további működését, a fogyasztók zavartalan téli ellátását biztosítani képes árrendezés indokolt 2012. január elsejétől.

A villamos energia egyetemes szolgáltatásban alkalmazott nettó végfelhasználói árak szolgáltatóikként különböző (-1 és +2,7 százalék közötti) mértékben változnak, országos átlagban 1,2 százalékkal növekednek. Az áfa-kulcs változás hatását is figyelembe véve a bruttó végfelhasználói villamos energia árak 0,6-4,2 százalék közötti mértékben ? országos átlagban 2,7 százalékkal ? emelkednek.

A földgáz esetében az egyes díjak ? az indokolt költségek változásával összhangban ? 2,6 százalékos mértékben növekednek, ami az áfa-kulcs módosítás hatását is figyelembe véve mintegy 4,2 százalékos áremelkedést jelent. A távhőszolgáltatás ? 2011. március 31-e óta változatlan szinten tartott ? árai az indokolt költségek növekedése nyomán szintén 4,2 százalékkal emelkednek. Az árváltozás a villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatók, valamint a táv-hőszolgáltatók esetében sem haladja meg az infláció várható szintjét.

Szóljon hozzá!