ZETApress

hírportál

Napkollektor Újbudán

Befejeződött az egyik legjelentősebb ZBR-beruházás Újbudán ? láttuk délelőtt a Bartók Béla út 127-131. számú épület tetején. A lakóépületek energia-hatékony felújítása nem csak a jelentős fűtési energia megtakarítás miatt jelentős, hanem azért is, mert jelenleg ez az egyik leghatékonyabbnak tartott klímavédelmi eszköz is.

Kevesen tudják, hogy az épületekhez kapcsolódó kibocsátások adják jelenleg Magyarország teljes széndioxid-kibocsátásának 30%-át. A Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) Klímabarát Otthon Panel Alprogramja keretében a közelmúltban Újbudán megvalósult építési beruházásnak köszönhetően (egy 180 lakásos felújított társasházban) évente 341 ezer 750 kg-mal kevesebb szén-dioxid jut a légkörbe.

Az épület-felújításokra hazánkban a Klímabarát Otthon Program először vezetett be speciális klímavédelmi elemet, szigorú széndioxidkibocsátás-számítással. A klímavédelmi cél teljesülésére ? azaz a kibocsátás-csökkentés mérésére és monitorozására ? a szaktárca megbízásából a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszékén dolgoztak ki egy összetett és hiteles módszertant.

A Klímabarát Otthon Panel Alprogram az iparosított technológiával létesített lakóépületek energiahatékonysági felújítását támogatja. Pályázatot nyújthattak be rá társasházak és lakásszövetkezetek saját tulajdonú épületeik, valamint a helyi önkormányzatok saját tulajdonú bérházaik széndioxidkibocsátás-csökkentést és energia-megtakarítást eredményező felújítására.

Több tízezer panellakás felújításával jelentősen csökkenhet hazánk széndioxid-kibocsátása: számítások szerint energiahatékonysági felújítással lakásonként évi 1-1,2 tonna kibocsátás-csökkentés érhető el ? összehasonlításként 1 tonna széndioxid elnyeléséhez hozzávetőleg egy tölgyfa teljes élettartalma szükséges. A felújításokkal egy-egy panelház energiaköltségeinek akár 40-50 százaléka is megtakarítható, lakásonként a felújítások fajtájától függően akár havi 10-15 ezer forinttal csökkenhetnek a közüzemi számlák terhei.

A Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) Klímabarát Otthon Panel Alprogram K-36-09-585 számú pályázata keretében megvalósult építési beruházás december 12-én befejeződött. A XI. kerületi 180 lakásos társasház felújítása során alig több mint 3 hónap alatt a következő munkálatokat végezték el a kivitelezők: a teljes homlokzat hőszigetelése, a pincefödém hőszigetelése, a lapos-tető födém hő- és vízszigetelése, a nyílászárók cseréje a lakásokban és a közös területeken és napkollektoros használati melegvíz-előállító (HMV) rendszer létesítése. Ezzel az épület energetikai besorolása E osztályból A osztályba került.

A beruházás teljes összege 260 millió forint, amiből az állami támogatás 83 millió 188 ezer 643 forint (33,33 %) továbbá 49 millió 913 ezer 186 forint klímabónusz (20%), vagyis összesen 133 millió 101 ezer 829 forint volt. Ezen felül a társasház Újbuda Önkormányzatától további 25 millió 523 ezer 505 forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. Így összességében a teljes kivitelezési költség 61%-a vissza nem térítendő támogatásból valósult meg.

A kivitelező kiválasztásánál a Társasház figyelembe vette, hogy olyan vállalkozást válasszon, amelynek terméke rendelkezik Kiváló Építési Termék és Magyar Termék Nagydíj elismeréssel, illetve ÉMV tanúsítással. Így esett a választás az energetikai épület-felújítások terén az elmúlt években jelentős tapasztalatra szert tevő Ablakcentrum Kft-re ? a cég volt az építkezés generál kivitelezője, az ablakok gyártója, beépítője. A kft. eddig több mint 17 ezer 500 panellakást újított fel.

A hőszigetelő rendszer a magyar Poli-farbe Kft. terméke, ami ugyancsak rendelkezik KIVÉT-oklevéllel, illetve Magyar Termék Nagydíjjal. A napkollektoros rendszer tervezője, kivitelezője a SolarTradeCo Kft. Ezzel a beruházással a felújított épület megszépült, és várható energia-felhasználása kevesebb, mint a fele lesz az előző évekhez képest. Üvegházhatást csökkentő tényező, hogy a felújítással évente 341 ezer 750 kg-mal kevesebb széndioxid jut a légkörbe.

Szóljon hozzá!