ZETApress

hírportál

Állami részvényvásárlás

A nemzeti vagyont gyarapítja a Rába többségi tulajdonrésze. Sikerrel zárult a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által november 11-én a Rába Járműipari Holding Nyrt. részvényeinek 815 forint/részvényáron való megvásárlására tett nyilvános ajánlattételi eljárás.

A részvénytulajdonosok hétfőn 15 óráig fogadhatták el az MNV vételi ajánlatát. A Magyar Állam 73,84 százalékos tulajdonrészt szerzett a társaságban ? tudtuk meg a délutáni sajtótájékoztatón az NFM Fő utcai tárgyalótermében, ahol a legfrissebb fejleményekről Fónagy János parlamenti államtitkár és Polacsek Csaba, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. társasági portfolióért felelős főigazgatója számolt be a fejleményekről.

A tulajdonszerzést az állami vagyon gyarapításának szándéka és az állami vagyongazdálkodás hatékonyságának növelése indokolja. A Kormány célja, hogy a társaság által eddig elért eredményekre és a megkezdett programokra támaszkodva erősítse, támogassa a Rába működését új piacok szerzésében, a fejlesztésekben, a munkahelyek megtartásában és bővítésében.

A Magyar Állam a vételi időszakot megelőzően összesen 16,15 százaléknyi tulajdoni hányaddal bírt a társaságban. A részvények 10,85 százalékával a második legnagyobb tulajdonosnak a malajziai DRB-Hicom számított, amely előzetesen kötelezettséget vállalt arra, hogy a vételi ajánlat keretében értékesíti részvényeit. Az MNV összességében 73,84 százalékos tulajdonrészt szerzett meg, amely 76,97 százalékos szavazati arányt biztosít a járműipari cégben. A többségi tulajdoni hányaddal a Magyar Állam a nemzeti vagyont egy stratégiai fontosságú iparágban gyarapítja.

Az MNV és leányvállalatai, valamint a Rába és leányvállalatai összesített, 2010. évre vonatkozó árbevételi adatai alapján a tranzakció engedélyezésére a magyar, az osztrák és a német versenyhatóságok rendelkeznek hatáskörrel. Ha három, vagy annál több tagállam versenyhatósága is rendelkezik hatáskörrel, kérelmezhető az ügy áttétele az Európai Bizottsághoz annak érdekében, hogy a versenyhatósági engedélyt az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatóság adja meg az EU egész területére kiterjedően.

A vagyonkezelő előzetesen kezdeményezte az Európai Bizottság erre vonatkozó eljárását. A szervezet a beérkezett kérelmet haladéktalanul továbbítja a tagállamok számára, akik 15 munkanapon belül reagálhatnak. Kifogások hiányában az EB 25 munkanapon belül dönt, amit újabb 15 munkanapon belül lehet megfellebbezni. Ha minden simán megy, várhatóan 2-4 hónap alatt születik meg a végső döntés. Az MNV legkésőbb a verseny-felügyeleti engedély megadását követő öt munkanapon belül átutalja a részvények ellenértékét az ajánlatot elfogadó részvényesek számára.

Többen kérdezték, hogy marad-e a vállalat a Budapesti Értéktőzsdén, vagy zrt-vé alakul, de erről még nem született döntés. Arra sem kaptunk választ, hogy marad-e az autóbusz-gyártás, vagy másra állnak majd át. Arról sem esett még szó, hogy mi lesz a sorsa a Rába értékes ingatlanainak, eladják-e őket, vagy a vállalat tulajdonában maradnak? ? Nem az értékes ingatlanok megszerzése, hanem a nemzeti ipar fellendítése volt a cél a tranzakcióval ? tudtuk meg a minisztériumban.

Szóljon hozzá!