ZETApress

hírportál

Gázár- és távhőtámogatás jövőre

December 31-éig kell postára adni a jövő évi gázár- illetve távhőtámogatás igényléseket, hogy a 2009-es támogatás első összege már a januári számlában megjelenjen. A ?09-es gázár- és távhőtámogatás folyósításához valamennyi támogatott fogyasztónak új igénylést kell benyújtani. A Robin Hood adó bevezetésével január 1-jétől nem változik sem a támogatásra jogosultak köre, sem a támogatás mértéke, így várhatóan jövőre is a háztartások 60 százaléka részesül majd támogatásban ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

A támogatási jogosultságok ? csakúgy mint tavaly ? idén is az év végéig érvényesek. Jövőre így azoknak is új igénylést kell benyújtani, akik idén kaptak gázár-, illetve távhőtámogatást. Már a januári számlában megjelenik a támogatás azoknak, akik december 31-ig postára adják az igénylést. Visszamenőleg azok is megkapják a januári kompenzációt, akik csak januárban adják fel az igénylésüket, utána azonban csak a benyújtást követő hónaptól jár a támogatás.

A 2009-es igénylőlapot a Magyar Államkincstár decemberben postán jutatta el azoknak, akik idén is részesültek a támogatásban. Akik idén nem kértek támogatást, az igénylőlapot a Kincstár ügyfélszolgálati irodáiban szerezhetik be, vagy a Magyar Államkincstár, illetve a Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapjáról tölthetik le elektronikus formában.

A kormány tavaly azért vezette be a szociális alapú támogatási rendszert, hogy az adófizetők pénzéből azok kapjanak a fűtésszámla kifizetéséhez segítséget, akik arra valóban rászorulnak. A szociális alapon járó gáz- és távhőtámogatással ? valamint a szociális támogatásban nem részesülő fogyasztóknak október 1-jétől alanyi jogon járó távhődíj-juttatással ? közel 2,2 millió háztartás kap segítséget a fűtésszámlák kifizetéséhez. Az októbertől érvényes támogatási rendszer jogosultsági feltételei és a támogatás összege január 1-jétől sem változik.

Szóljon hozzá!