ZETApress

hírportál

Nanotechnológiai workshop Miskolcon

Háromoldalú, magyar-izraeli-palesztin tudományos együttműködésről rendeznek háromnapos tanácskozást a héten Miskolcon. A nanotechnológia témakörében létrehozott kutatási projektet a Tel avivi magyarnagykövetség szervezte két jeruzsálemi egyetem, a jeruzsálemi Héber Egyetem és a palesztin Al Quds Egyetem, a miskolci Bay Zoltán Nanotechnológiai Kutatóintézet, illetve más magyar kutatóhelyek képviselőinek részvételével ? tudatta sajtószolgálatuk.

Kiemelkedő eseménynek számít a tudományos, de minden bizonnyal a politikai élet szempontjából is, hogy palesztin és izraeli tudósok együtt vesznek részt egy tudományos projektben. Az esemény mindezeken túl megerősíti a tudomány hídépítő szerepét a konfliktusok rendezésében és a kapcsolatok újjáépítésében.

A rendezvénynek a 2006-ban alakított miskolci BAY-NANO Kutatóintézet ad otthont. A hazai és nemzetközi együttműködésben új nanoszerkezetű anyagok és nanotechnológiák kifejlesztésének céljával alakított Kutatóintézet elsősorban a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karával áll közvetlen szakmai kapcsolatban, de élő szálak fűzik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemhez, a Szegedi Tudomány Egyetemhez és a Semmelweis Egyetemhez is.

A projekt előkészítésében az izraeli magyar nagykövetség működött közre abban, hogy a három intézmény kutatói felvegyék egymással a kapcsolatot. Az előzetes konzultációk során sikerült a nanotechnológia és biokémia határterületein sikerült olyan kutatási témákat találni, amelyek mindhárom intézmény számára érdekesnek és ígéretesnek tűnnek. Fontos szempont az is, hogy az egyes intézmények műszerparkja is jól kiegészíti egymást.

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal a workshop szervezését a Kétoldalú TéT együttműködés 2008-2010 pályázat keretében támogatta. A rendezvényen sor kerül a támogatott nanotechnológiai kutatási projekt további fázisainak megtervezésére, amelynek finanszírozására előreláthatólag közös pályázatot nyújtanak be az EU 7. kutatási keretprogramjához.

Szóljon hozzá!