ZETApress

hírportál

Újabb végzősök az ösztöndíj programban

Az idén már négy végzőse van a tizenegyedik esztendeje futó MKB Bank Ösztöndíj programnak. A bank és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat együttműködése révén a mostani tanévnek is havi 16 ezer forintos támogatással vágott neki száz tehetséges, de nehéz anyagi körülmények között élő gyermek és fiatal.

A társadalmi felelősségvállalással összefüggő tevékenysége alapkövének tekinti, ezért kiemelten nagy figyelmet fordít a tehetséges, de szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek támogatására az MKB Bank. A fiatalok érdekében tett erőfeszítésekben kiemelt partnerének számító Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal karöltve a bank egészen felsőfokú tanulmányaik befejezéséig támogatja anyagilag az arra érdemes diákokat. Az MKB Bank Ösztöndíj program révén 100 diák kap havonta 16 ezer forintos anyagi támogatást tanulmányai folytatásához, akiknek harmada jelenleg valamelyik felsőfokú oktatási intézmény hallgatója.

Nagy megtiszteltetés számunkra a hozzájárulás ahhoz, hogy az ösztöndíjban részesülő fiatalok megvalósítsák legmerészebb szakmai vágyaikat, egyértelműen tehetségüknek és szorgalmuknak köszönhetően ? hangsúlyozta délelőtt az MKB Bank elnök-vezérigazgatója. Erdei Tamás emléklapot adott át az idei végzősöknek, akik között orvos, balett-táncos és közgazdász is akad.

Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének elnöke arról beszélt: példaértékű, hogy az ösztöndíj mellett az MKB Bank egyéb kezdeményezésekkel, így tanszer- és étkeztetési támogatással, továbbá kulturális programok szervezésével is segít a rászoruló gyerekeknek.

Néhány szó az előzményekről

Az MKB Bank társadalmi felelősségvállalásának meghatározó és tradicionális eleme a rászorultak felkarolása. Ennek jegyében bankunk aktív támogatója a Magyar Vöröskeresztnek, valamint az UNICEF magyarországi hídfőállásának. Ez irányú tevékenységünk célkeresztjében azonban a kiemelkedően tehetséges, ám szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek támogatása áll, alapvetően tanulmányaik elvégzését elősegítendő, akár a felsőfokú képesítés megszerzéséig.

A fiatalok érdekében tett erőfeszítésekben a bank hagyományos partnere a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) Magyar Egyesülete. Az MKB Bank felkérésére valamennyi program előkészítését, szervezését, lebonyolítását az NGYSZ Magyar Egyesülete végzi immár tizenegyedik éve, szorosan és sikeresen együttműködve a bankkal.

A kooperáció négy tradicionális támogatási programot foglal magában: MKB Bank Ösztöndíj, egyszeri tanszertámogatás, gyermekétkeztetési támogatás, karácsonyi Gyermekgála. Ezeket olyan új és egyedi kezdeményezések színesítik, mint az idén első alkalommal megrendezett gyereknapi rendezvény az MKB Bank által támogatott Szépművészeti Múzeumban, vagy az ingyenes olvasójegyek biztosítása a szintén a bank támogatottjai közé tartozó Országos Széchenyi Könyvtárba.

Az MKB Bank az ösztöndíjat 1997-ben alapítottá azzal a céllal, hogy támogassa a tehetséges és kiváló tanulmányi átlagot elérő, ám szociálisan hátrányos helyzetű gyermekeket. Az NGYSZ Magyar Egyesületének bevonásával minden évben pályázatot hirdet mindazon tanulóknak, akik az általános iskola 1. és 2. osztályát befejezték, tanulmányi átlaguk 4,5 fölött van, és családjukban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 35 ezer forint/hó/fő összeget. A jó tanulmányi eredmény megőrzése esetén az MKB Bank egészen az egyetemi-főiskolai diploma megszerzéséig folyósítja az ösztöndíjat. A több mint egy évtizedes kezdeményezése indulásakor 20 gyermek kapott ösztöndíjat, majd ez a szám ? évről-évre bővülve ? elérte a százat. Jelenleg 100 diák kap havonta 16 ezer forintot tanulmányai elősegítésére. A bank minden tanév kezdetén oklevéllel jutalmazza azokat a gyermekéket, akik elnyerték az ösztöndíjat.

Az MKB Ösztöndíjprogramjának első végzős diákja tíz éven keresztül kapta az ösztöndíjat, majd közgazdászként egy szállítmányozással foglalkozó nagyvállalat kontrolling osztályán helyezkedett el. Az idei végzősök között akad orvos, balett táncos és közgazdász is.

Egyszeri tanszertámogatás azon diákok részére jár, akik az MKB Bank felhívására értékelhető pályázatot nyújtottak be, de mégsem nyerték el valamilyen oknál fogva az ösztöndíjat, a bank egyszeri, jelenleg 16 ezer forintos tanszertámogatást nyújt.

Gyermekétkeztetési támogatást az NGYSZ már megalakulásakor, 1990-ben útnak indította bölcsődés korú, óvodás és iskolás gyermekek részére, amelyhez az MKB Bank 1997-ben csatlakozott. Magyarországon számos szülő kerül olyan helyzetbe, hogy gyermekét reggeli vagy uzsonna nélkül kénytelen elengedni az iskolába. Az NGYSZ és az MKB Bank számára fontos a rászoruló gyermekek testi, szellemi fejlődésének segítése étkeztetésük támogatásán keresztül.

A támogatás elnyerésére minden 18. életévét be nem töltött, Magyarországon élő gyermek, illetve az őt képviselő szülő vagy intézmény (bölcsőde, óvoda, iskola) pályázhat. A kérelmek elbírálásánál fő szempont a rászorultság. Ennek objektív megítélése céljából az iskolától, óvodától kérünk javaslatot, véleményt, a munkáltatótól jövedelemigazolást. Amennyiben a fentiek alapján a Bank által megbízott NGYSZ elnöksége odaítéli a támogatást, úgy az intézménynek utalják a gyermekétkeztetés költségét.

Az MKB Karácsonyi Gyermekgálát december 21-én vasárnap délelőtt 11. alkalommal szervezi meg az NGYSZ, amelynek programja a sok gyermek számára maradandó élményt jelentő, kedves karácsonyi hangulatot idéző Csajkovszkij mese-balett, a Diótörő.

Immár hagyomány, hogy az MKB Bank 1200 nehéz anyagi körülmények k,özött élő gyermeket hív meg vidéki városokból és a fővárosból a budapesti Operaházba, ahol az előadással, a gyermekek megvendégelésével és ajándékokkal teszi szebbé, gazdagabbá és felejthetetlenné a karácsonyukat.

Az MKB Bank és az NGYSZ közös célja, hogy a rászoruló gyermekeket, fiatalokat felkarolja, segítse, biztosítva számukra a tanulás, a testi-lelki fejlődés lehetőségét. Az együttműködésnek nem titkolt célja, hogy a közös törekvések mind szélesebb körben találnak követőkre és támogatókra.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Kiosztották az MKB-ösztöndíjakat | ZETApress

Szóljon hozzá!