ZETApress

hírportál

Idén is a félezerben

Idén is a világ legjobb ötszáz egyeteme között van a Szegedi Tudományegyetem. Itthon számos területen előrelépett, míg a nemzetközi felsőoktatási rangsorban továbbra is tartja pozícióját. A shanghai-i Jiao Tong University által évente elkészített nemzetközi rangsor idén is a világ legjobb 500 egyeteme közé sorolta a szegedi intézményt ? tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

Továbbra is mindössze két magyar felsőoktatási intézmény kapott helyet az egyik legismertebb nemzetközi felsőoktatási rangsorban. A shanghai-i Jiao Tong University Felsőoktatásért Intézete idei felmérésében a Szegedi Tudományegyetem ? megtartva tavalyi pozícióját ? a 303-401. helyen áll, ami azt jelenti, hogy az intézményt a világ 300-400 legjobb egyeteme között tartják számon. Az európai felsőoktatást tekintve az Egyetem még előkelőbb helyezést ért el, hiszen az európai 125-168-as listán szerepel.

Az eredmény azért is kiemelkedő, mert a rangsor készítői kimondottan az oktatási és oktatói minőséget, valamint az egyetemek kutatási teljesítményét veszik alapul. Az oktatási minőséget a Nobel- és Fields-díjas tudósokkal mérik, míg az oktatói minőséget a nemzetközileg is nagy presztízsű folyóiratokban megjelent publikálások és az idézettség jelenti.

A Szegedi Tudományegyetem nemzetközi elismeréséhez ráadásul nemrégiben hazai sikerek is párosultak, hiszen egy meghatározó hetilap felsőoktatási rangsora szerint az Egyetem számos területen előrelépett a tavalyi eredményeihez képest. A rangsor alapján ? mely hét képzést vizsgált a felsőoktatási palettáról hat szempont szerint ? az SZTE a második legjobb képzést nyújtja hallgatói számára az országban a jogász-, közgazdász-, és kommunikációs képzés tekintetében, míg az informatikusképzést vizsgáló listán 17 intézmény közül az SZTE a harmadik helyet szerezte meg.

Gazdasági környezet és vállalati stratégiák

A jelenlegi nemzetközi gazdasági helyzetben különösen érdekesek lehetnek annak a konferenciának az előadásai, melyet október 30-án és 31-én, csütörtök-pénteken tartanak Szegeden Gazdasági környezet és vállalati stratégiák témakörben.

Az MTA Ipar- és Vállalatgazdasági Bizottsága, az NFGM, az SZTE Gazdaságtudományi Kara és az MTA Szegedi Területi Bizottsága közös rendezésében egyebek között a gazdasági előrejelzésekről, a versenyképes környezetről, a vállalati pénzügyekről, a regionális fejlődésről, az iparszerkezeti változásokról, a kutatás-fejlesztésről, innovációról valamint a kis- és középvállalkozásokról is szó lesz.

Szóljon hozzá!