ZETApress

hírportál

Fejlesztési tervek és fejlesztési források

Magyarország és Európa leendő ?kertvárosáért? lobbiztak. A Magyar Fejlesztési Bank MFB Napok 2008 címmel összesen nyolc helyszínt érintő regionális rendezvénysorozatának utolsó helyszínén, Hévízen a Balaton Régió fejlesztési terveiről és az ehhez rendelhető forrásokról tárgyaltak vállalkozók, önkormányzati döntéshozók, több mint 250 fő.

Három régió, sok-sok érdek, és még több elképzelés a Balaton jelenét és jövőjét illetően ? foglalta össze a körülményeket jól érzékeltető helyzetet Dr. Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, a régió hosszú távú fejlesztési koncepciójáról (2008-2020) szóló előadásában. ?Most, a Balaton törvény módosításánál és a fejlesztési terv elfogadásánál kell igazán figyelni a térségfejlesztésben érintett szakterületek integrációjára, partnerségi kapcsolatok intézményesítésére, a forrásszerző képességet megsokszorozni ? hangsúlyozta az elnök a jövőképet is felvázoló előadásában, kiemelve a koncepció végcélját megfogalmazó szlogent: Legyen a Balaton Magyarország és Európa kertvárosa!

A Magyar Fejlesztési Bank helyesen döntött, amikor a Balaton térségét érintő fejlesztésekről és azok lehetséges forrásairól külön konferenciát szervezett a regionális rendezvénysorozat keretén belül. Dr. Erős János, az MFB vezérigazgatója előadásában kiemelte: Az együttműködési partnerség nagyon fontos erőforrás nem csak a Balaton Régióban élők számára, hanem a fejlesztési források lehetőségét felvonultató MFB és Bankcsoportja számára is. Az összefogás során az érdekazonosságokat hamarabb felfedezhetjük, mint az eltérő érdekeket ? mondta a vezérigazgató. Kiemelte, hogy mindazokhoz a célokhoz, amelyek a térséget foglalkoztatják, az MFB-nél megvannak a kedvezményes kamatozású és hosszú lejáratú hitelek önkormányzatoknak és vállalkozóknak egyaránt.

Az előző hét statisztikai régióban tartott találkozók az adott régiók sajátosságait, helyi fejlesztési prioritásait állították a középpontba. A budapesti helyszínt követően ért Hévízre a találkozó, ahol a Balaton Régió fejlesztői szélesebb összefüggésekbe ágyazva, a kitörési pontokhoz keresték a forrásokat. Ez a megközelítésmód is visszaigazolta, miért szükséges önálló régióként kezelni a Balatont és környékét.

Hévízre Veszprém, Zala, Somogy és Fejér megyék tóparti és tó közeli vállalkozói és önkormányzati vezetői jöttek el, de voltak, akik az ország más térségeiből, mint beruházni szándékozók érkeztek. Dr. Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke köszöntőjét követően a Balaton Régió hosszú távú fejlesztési koncepciójának aktuális kérdéseiről tartott előadást. Több síkon kell gondolkodni annak, aki ennek a régiónak a fejlesztését tervezi. A Balaton szinte egy nagy kemping, amelyben altáborok vannak. A fejlesztésnek harmonikusnak kell lennie a vendégek érdekét szolgálva, de megfelelő élettér is kell az itt élőknek ? mondta az elnök. Kiemelte, hogy a turisztikai bevétel egyharmadát adó térségnek az ide kerülő fejlesztési források azonos arányát is el kell érnie.

Dr. Erős János, az MFB vezérigazgatója szólt azokról a forráslehetőségekről, amelyek a Balatont érintő megyék, kistérségek, települések önkormányzatait és az ott élő vállalkozókat is érdekelhetik. Hivatkozott a Balaton Fejlesztési Terv azon elemeire is, amelyek a Balaton vonzáskörzetébe tartozó települések vállalkozásfejlesztését tűzik célul, és amelyekhez az MFB vállalkozóbarát hitelkonstrukciói kapcsolódhatnak. Példaként említette, hogy az elmúlt néhány évben több mint 700 milliárd forintnyi beruházást finanszírozott a Bank, ami óriási bizalmat jelent ügyfelei részéről. Ilyen nagyságrendű vállalkozásfejlesztési, agrárfejlesztési és önkormányzati infrastruktúra-fejlesztési hitel került Magyarországon az MFB-n keresztül befektetésre, amelynek szinergiahatása ennél is jóval nagyobb. A vezérigazgató partnerséget ajánlott a balatoni és Balaton környéki fejlesztésekhez a Bankkal együttműködő intézmények közreműködésével. Ez az MFB Bankcsoport mellett a kereskedelmi bankok, takarékszövetkezetek részvételét, valamint a mikro- és kisvállalkozói hiteleket segítő ügynöki hálózaton keresztüli ügyintézést, hitelezést jelent.

Az előadásokat tájékoztatók követték, ahol Dr. Csillag István, a Magyar Export-Import Bank Zrt. (EXIMBANK) és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB) elnöke az exportfinanszírozás valamint az exporthitel biztosításának fontosságát hangsúlyozta és példákon keresztül mutatta be a két intézmény fejlesztéspolitikai és gazdasági jelentőségét. Az MFB Bankcsoport tagjaként a MAG Zrt. ? Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. ? ügyvezető igazgatója Dr. Novák Csaba kiemelte a társaság közreműködő szerepét, amelyet az a nemzeti és EU-s pályázati programokból származó vállalkozásfejlesztési támogatások közvetítésében tölt be. Aladics Sándor, az MFB vezérigazgató-helyettese részletesen szólt a Bank kedvezményes régi és új hiteleiről. Az előadók részletes információkkal szolgáltak az általuk kezelt források országos és regionális megoszlásáról is.

Szóljon hozzá!