ZETApress

hírportál

Kreatív helyre ért a találkozó

A fejlesztési tervek és fejlesztési források találkozója ?kreatív helyre? érkezett. A Magyar Fejlesztési Bank Budapesten tartotta ma az MFB Napok 2008 címmel ez év szeptemberében hét statisztikai régióba indított regionális rendezvénysorozatának záróeseményét. A tanácskozáson a Közép-magyarországi Régió fejlesztéseiben érdekelt vállalkozók, önkormányzati döntéshozók és fejlesztési szakemberek közvetlenül tájékozódhattak a Bank és a Bankcsoport által kínált kedvezményes finanszírozási lehetőségekről.

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter előadásában beszélt arról a hatásában 807 milliárd forintos csomagról, amelyet a kormányzat a nemzetközi pénzügyi válság Magyarországra gyakorolt hatásainak csökkentésére dolgozott ki. Kiemelte, hogy a forráshoz jutás megkönnyítése érdekében előnyösebb feltételű mikrohitelt, hitelgaranciákat és az MFB segítségével forrást is nyújtanak a mikro-, kis- és közepes méretű vállalkozások hitelezéséhez.

Dr. Erős János vezérigazgató a zárszavában kiemelte, hogy a Magyar Fejlesztési Bank az elmúlt évek során 700 milliárd forint értékű kedvezményes kamatozású, hosszú lejáratú finanszírozással segítette a fejlesztéseket. Az egyes régiókban eltérő intenzitással ugyan, de erős beruházási és fejlesztési szándékkal találkoztunk. A pénzügyi válság okozta nehézségekről a legtöbben úgy nyilatkoztak, hogy amikor a legnagyobb a baj, akkor előre kell menni, a jövő tervezésével kell foglalkozni a rövidtávú gondok ellenére.

A Magyar Fejlesztési Bank MFB Napok 2008 címmel összesen hét statisztikai régiót érintő regionális rendezvénysorozata kedden a Közép-magyarországi Régióba érkezett. (A nyolcadik találkozó helyszíne a Balaton Régió lesz október 15-én, Hévízen.)

A Budapesten megrendezett tanácskozáson elhangzott, hogy a Közép-magyarországi Régió a versenyképességét elsősorban a kreativitásra épülő kulturális gazdasággal, innovációval, kutatás-fejlesztéssel, tudásbázis építéssel kívánja megőrizni. A ?kreatív helyként? emlegetett régió találkozójára a regisztrálók száma meghaladta a félezret.

A találkozóra érkező Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter előadásában elmondta, hogy a hazai bankrendszer stabil, a nemzetközi pénzügyi válság másodlagos hatásai viszont érintik a magyar gazdaságot. A vállalkozók szempontjából a külpiacok szűkülése és a hitelek drágulása jelentkezik negatív következményként. A legfontosabb a magyar gazdaság iránti bizalom megőrzése, az elért stabilitás fenntartása.

Ez a kormányzat és a gazdasági szféra közös felelőssége, a konvergencia program céljainak teljesülését, az egyensúlyt nem szabad veszélyeztetni. A kormánynak aktív és gyors válaszokat kell adnia a kialakult helyzetre, ezért is dolgozta ki azt a hatásában 807 milliárd forintos csomagot, amely a kis- és középvállalkozások könnyebb forráshoz jutását hivatott biztosítani. A Magyar Fejlesztési Bank is tevékeny résztvevő: Új refinanszírozási hitelt nyújt majd a kereskedelmi bankoknak a kis- és középvállalkozások számára adható 10-100 milliós hitelekhez, ötvenmilliárd forintos kerettel, meghatározott kamatplafonnal.

Varju László, a Közép-magyarországi Fejlesztési Tanács elnöke a Régió 2009. évi fejlesztési tervének fő céljait ismertetve kiemelte, hogy célkitűzésünk, hogy a Közép-magyarországi Régió a Kárpát-medence fő szervezőerejét jelentő térséggé emelkedjen, egy olyan kreatív, regionális identitással rendelkező régióvá, mely egyszerre biztosítja az itt élőknek az egészséges lakó- és munkakörnyezetet, a vállalkozásoknak pedig a dinamikus és fenntartható fejlődés lehetőségét.

Aladics Sándor, az MFB vezérigazgató-helyettese részletesen szólt a Bank kedvezményes régi és új hiteleiről. Az MFB fejlesztésfinanszírozási eredményeiről szólva megerősítette, hogy az elmúlt néhány évben több mint 700 milliárd forint beruházást finanszírozott a Bank. A Közép-magyarországi Régió és az MFB szoros kapcsolatát jól mutatja, hogy augusztus 31-ig az összes kihelyezett fejlesztési hitel 27,1%-a került a Régióba. Ebből Pest megyének 53,7%, Budapestnek 46,3% jutott. Ez azt jelenti, hogy közel 55 milliárd forint vállalkozásfejlesztési, agrárfejlesztési és önkormányzati infrastruktúrafejlesztési hitel került a Régióban befektetésre, amelynek szinergiahatása ennél is jóval nagyobb.

Az előadásokat tájékoztatók követték, ahol Dr. Csillag István, a Magyar Export-Import Bank Zrt. (EXIMBANK) és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB) elnöke az exportfinanszírozás valamint az exporthitel biztosításának fontosságát hangsúlyozta és példákon keresztül mutatta be a két intézmény fejlesztéspolitikai és gazdasági jelentőségét. Az MFB Bankcsoport tagjaként a MAG Zrt. ? Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. ? vezérigazgatója, Ormosy Gábor kiemelte a társaság közreműködő szerepét, amelyet a nemzeti és EU-s pályázati programokból származó vállalkozásfejlesztési támogatások közvetítésében tölt be. Az előadók részletes információkkal szolgáltak az általuk kezelt források országos és regionális megoszlásáról.

Dr. Erős János, az MFB vezérigazgatója zárszavában röviden összefoglalta a regionális rendezvénysorozat eddigi állomásain szerzett tapasztalatokat: Az egyes régiókban eltérő intenzitással ugyan, de erős beruházási és fejlesztési szándékkal találkoztunk. ? emelte ki a vezérigazgató. A pénzügyi válság okozta nehézségekről többen úgy nyilatkoztak, hogy amikor a legnagyobb a baj, akkor előre kell menni, a jövő tervezésével kell foglalkozni a rövidtávú gondok ellenére.

Dr. Erős János kihangsúlyozta: Az Új Magyarország Fejlesztési Terv és a regionális fejlesztési tervek, beleértve a kistérségieket is, első alkalommal találkoztak az MFB széleskörű fejlesztési forrásaival. Reméljük, hogy a tervek pénzügyi fedezetének keresésekor feltétlenül számolnak az MFB kedvezményes kamatozású és hosszú lejáratú hiteleivel, amelyek az uniós és hazai pályázatok projekt-kiegészítő hitelével növelik a legkedvezőbb forráskombináció megtalálásának esélyét vállalkozóknak, önkormányzatoknak egyaránt.

A regionális rendezvény iránti kiemelt érdeklődést jól mutatja, hogy a félezernél is több regisztrált érdeklődő közül több mint 450 fejlesztési szakember, vállalkozó és önkormányzati vezető volt jelen a budapesti találkozón, amely remélhetőleg ebben a régióban is egy szorosabb együttműködés kezdetét is jelentette.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Fejlesztési tervek és fejlesztési források

Szóljon hozzá!