ZETApress

hírportál

Bejárják az autóutakat

Munkacsoport alakult az autóutak közlekedésbiztonsági helyzetének felülvizsgálatára. Schváb Zoltán közlekedési helyettes államtitkár vezetésével megtartotta alakuló ülését a 2×1 sávos autóutak közlekedésbiztonsági helyzetének áttekintésére létrehozott eseti munkacsoport ma Budapesten.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az M15 és M70 autóutakon a közelmúltban történt tragikus közlekedési balesetek miatt döntött a szakértői testület összehívása mellett. A munkacsoport feladata a baleseti okok vizsgálata, a lehetséges beavatkozási megoldások meghatározása, a járművezetőkre vonatkozó követelmények ellenőrzési lehetőségeinek feltárása. A testület javaslatot tesz az eddig 2×1 sávosként tervezett autóutak keresztmetszeti kialakítására is.

Az NFM az M15 2×2 sávossá fejlesztésének megvalósítását ? az autóúton haladó nagy forgalom és a kedvezőtlen baleseti mutatók miatt ? a rövid távú programidőszakba ütemezte. A kisebb forgalmú M70 autóút eddig nem szerepelt a fejlesztési programban. A munkacsoport állást foglal majd az autópályává fejlesztés szükségességében is. Ha a szakértői álláspont azt támasztja alá, hogy az M70 biztonságának érdemi javítása nem garantálható forgalomtechnikai eszközökkel, akkor a tárca kész az autóút programba állítására, a beruházás előkészítésének megkezdésére.

A munkacsoportba a minisztérium mellett az Állami Autópálya Kezelő Zrt, a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ, a Közlekedéstudományi Intézet, a Magyar Közút Zrt, a Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Útügyi Társaság, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, az Országos Rendőr-főkapitányság, az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottsága és a Zala Megyei Kormányhivatal delegált szakértőket. A heti gyakorisággal ülésező testület a közeljövőben helyszíni bejárást tart az M70 autóúton ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztálya.

Szóljon hozzá!