ZETApress

hírportál

Kétszáz új munkahely Szolnokon

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, Dunai Zoltán, a Stadler Trains Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója és Michael Moser, a Stadler Szolnok Kft. ügyvezető igazgatója írta alá a Stadler Rail Group szolnoki beruházását elősegítő támogatási szerződést a szolnoki Városházán. A Stadler üzemében a FLIRT vonatok gyártásához használt alumínium kocsitestek hegesztését ez év végén megkezdik. A teljes kapacitással működő gyárban évi kétszáz alumínium kocsi-test készül majd el részben az állami hozzájárulásnak köszönhetően. A cég kétszáz fő foglalkoztatására vállalt kötelezettséget.

A Stadler Rail Group tevékenységének fókuszában a regionális, az elővárosi és a helyiérdekű vasúti szektor, továbbá a villamos- és fogaskerekű járművek, illetve dízel-elektromos mozdonyok gyártása áll. A Csoport járműcsaládjának legismertebb tagjai a Budapest környéki elővárosi közlekedésben használt FLIRT (Fast Light Innovative Regional Turbo-train), az alacsonypadlós csuklós GTW és az RSI Regio-Shuttle vonatok.

A cég többek között a termékei iránt világszerte növekvő kereslet miatt döntött gyártókapacitásának növelése mellett. A beruházás után Szolnokon gyártandó kocsitesteket a belföldi értékesítés mellett jelentős arányban exportálja majd a Stadler. Az üzemben alkalmazottak létszáma a Magyarországról és a régióból érkező további megrendelések függvényében a gyártókapacitással arányosan növekedhet. A beruházás nemcsak új munkahelyeket teremt, hanem az egész közép-kelet-európai régióban egyedülálló technológiát és szaktudást is hoz Magyarországra.

A beruházás megvalósításában a Stadler a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatására is számíthat a Munkaerőpiaci Alapból nyújtott munkahelyteremtő és képzési támogatás formájában, mivel a fejlesztés egy magas munkanélküliséggel küzdő régióban valósul meg. Az erre vonatkozó támogatási szerződés megkötésének előkészítése folyamatban van.

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter az ünnepélyes aláírás alkalmából hangsúlyozta, hogy Magyarországnak továbbra is vonzó befektetési célpontnak kell maradnia a fokozottabb gazdasági növekedés biztosítása és a foglalkoztatási helyzet javítása érdekében. Ehhez elengedhetetlen, hogy a magyarországi települések készek és alkalmasak legyenek a hazai és nemzetközi beruházások fogadására. Ezért jelentős siker, hogy Szolnokon ebben az évben már a második járműipari nagyberuházás valósulhat meg kormányzati támogatással.

Az aláírást követő sajtótájékoztatón Dunai Zoltán, a Stadler Trains Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a támogatási szerződés aláírásával szolnoki beruházásunk egy újabb mérföldkőhöz érkezett. Ez hatalmas öröm a társaságnak, hiszen az alumínium kocsitesteket gyártó üzem létrehozásával a Stadler már nem csak motorvonatokat szállító partnerként lesz jelen a magyar vasúti piacon, hanem immáron egy jelentős nemzetközi befektetőnek is számít. Külön öröm számunkra, hogy a gyáralapítással hozzájárulhatunk a nagy tradíciókkal rendelkező magyar vasúti járműgyártó ipar jelentős fejlesztéséhez is.

A termékdíjról egyeztettek

Az uniós irányelvből következő, még idén elengedhetetlen törvénymódosítást követően egy új, előremutató szabályozás kialakítását tűzte ki célul a GEF termékdíj ad hoc szakértői bizottsága a budapesti ülésén. Bár az álláspontok lényegesen nem közeledtek egymáshoz a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosításával kapcsolatos megbeszélésen, a résztvevők ? köztük zöld civil szervezetek és a zöld ombudsman hivatalának képviselője ? megállapodtak abban, hogy a jelenlegi javaslat elfogadása esetén is tovább folytatják a munkát egy új szabályozás előkészítésének érdekében. A kifogásolt pontok többsége a bonyolult adminisztrációról, a termékdíjtétel mértékéről, az ehhez kapcsolódó mentességi arányokról és a mentességgel érintettek köréről szólt.

A kormányzat és a gazdaság képviselői egyetértettek abban, hogy az Európai Unió csomagolásról és csomagolási hulladékról szóló 94/62/EK tanácsi irányelvében foglaltak teljesítése mindenképpen szükséges, ezért a mostani változtatás elkerülhetetlen. Ugyanakkor ígéret hangzott el a kormány részéről, hogy még az idén munkabizottság alakul annak érdekében, hogy május 31-ig egy új, a környezetvédelmi és gazdasági szempontokat együttesen figyelembevevő, hosszú távú szabályozás alakulhasson ki.

Az új termékdíj szabályozás célja, hogy egységesítse a termékdíj-tételeket, valamint hogy az újratölthető italcsomagolásokat és a csomagolási hulladék újrahasznosítását ösztönözve segítse a hazai és uniós környezetvédelmi szempontok érvényesülését. Jelenleg hazánkban az italtermékek mintegy háromnegyede egyszer használható, ún. ?egy-utas? csomagolásban kerül forgalomba, és az összes italtermék mintegy fele az egyszer használatos műanyag PET-palack. Annak ellenére, hogy a gyártók a hulladékká vált italcsomagolások közel ötödét hasznosítják, ma is mintegy kézmilliárd liter űrtartalmú csomagolóeszköz kerül a hulladéklerakókba. Az uniós előírások szerint 2012-re a csomagolások 60%-át kell hasznosítani.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Szolnoki FLIRT | ZETApress

Szóljon hozzá!