ZETApress

hírportál

Bővítés Pakson

Stratégiai korszakváltás az energetikában nemzeti és vállalati szinten. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Nemzeti Energiastratégia és az MVM középtávú stratégiája kapcsolódási pontjairól beszélt ma délután az MVM Zrt. Szentendrei úti Székházában.

A vállalati koncepciót bemutató sajtótájékoztatón a tárcavezető kifejtette: a hatékonyan működő MVM kiemelt szerepet visz majd a Nemzeti Energiastratégia megvalósításában, a kormány ezért is támogatja a társaságot a kitűzött növekedési és regionális fejlődési pályán. Az elhangzottak szerint a paksi atomerőmű bővítéséről ősszel dönthet a kormány.

A piacosított, liberalizált és döntő részben magánosított energiagazdaságban a korábbi kormányzatok elhibázott megközelítése miatt meglehetősen mérsékelt az állami jelenlét. Az állam a nemzeti érdekeket ma elsősorban szabályozási eszközökkel tudja érvényesíteni az energetikában. A jogi és gazdasági feltételek összhangjának biztosítása önmagában nem elégséges eszköz a közjó hatékony érvényesítéséhez ? idézett a miniszter a Nemzeti Energiastratégiából.

A megfelelő állami intézkedések biztosítják, hogy az energetika hosszútávon fenntartható és biztonságos, a gazdaság versenyképességét a lehető legnagyobb mértékben szolgáló szektorként működjön. A Nemzeti Energiastratégia az állami tulajdonban lévő energetikai társaságok szerepének erősítését jelöli meg célként. Erre egyebek mellett a vállalatok működésének átgondolásában, a veszteséges tevékenységek csökkentésében, a profilbővítésben lát lehetőséget.

A miniszter hangsúlyozta: az uniós tagállamok és az Európai Bizottság között az ún. stressz tesztek tartalmáról létrejött megállapodás nyomán minden érintett országban, így Magyarországon is megkezdődtek a Célzott Biztonsági Felülvizsgálatok. Az átfogó biztonsági ellenőrzést és kockázati felmérést a Paksi Atomerőmű október 31-ig végzi el, annak eredményeiről felülvizsgálati jelentést állít össze és nyújt be az Országos Atomenergia Hivatalnak.

A kormány a vizsgálat tanulságait és az Országgyűlés 2009-es előzetes elvi hozzájárulását is figyelembe véve ősszel dönthet a paksi bővítésről. Az előttünk álló tíz-húsz évben a mindenkori kormányok és az MVM alaposan végiggondolt, széles körben tárgyalt és elfogadtatott nemzeti és vállalati stratégiák mentén működhetnek majd együtt Magyarország megerősítése érdekében ? húzta alá Fellegi Tamás a sajtótájékoztatón.

A Nemzeti Energiastratégia társadalmi vitája a napokban zárult le. A minisztérium közel félszáz érdemi és alapos véleményt kapott szakmai és társadalmi szervezetektől, energetikai vállalkozásoktól és a téma iránt érdeklődő állampolgároktól. A tárca június elsején három vitafórumot is tartott az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesülettel és a Levegő Munkacsoporttal együttműködve.

A találkozókon összesen mintegy 150-200 szakember jelent meg többek között a meghatározó iparági szereplők, civil környezet- és természetvédő szervezetek, épületenergetikával, fenntartható építéssel foglalkozó szakmai szervezetek egyetemek, kamarák, önkormányzatok és önkormányzati szövetségek képviseletében. A beérkezett észrevételekhez igazított dokumentum a közeljövőben a kormány, majd ? várhatóan már a nyári szünet után ? az Országgyűlés elé kerül.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Paks biztonságos | ZETApress

Szóljon hozzá!