ZETApress

hírportál

Megalakult az ETI

Tegnap az MTA épületében ünnepélyes külsőségek közepette megalakult az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (ETI). A délelőtti ünnepi ülésen hazai és uniós közjogi méltóságok szólaltak fel. Délután megtartotta első, alakuló ülését az Intézet Igazgatótanácsa, amely elnökének Martin Schuurmans-t választotta.

Az ünnepi ülésen felszólalt Molnár Károly, kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Rodi Kratsa-Tsagaropoulou, az Európa Parlament alelnöke, illetve a francia elnökség képviseletében Valérie Pécresse, a francia kormány felsőoktatásért és kutatás fejlesztésért felelős minisztere.

A felszólalók beszédükben mind kiemelték: Európa számára létkérdés, hogy kutatási-innovációs tevékenységét a 2000-ben kötött és nemrégiben felülvizsgált Lisszaboni Szerződés értelmében a világ élvonalába juttassa. Ebben kulcsszerepe lehet a ma megalakult Intézetnek, amelynek elsődleges feladata az lesz, hogy kapcsolatokat teremtsen a felsőoktatási, a kutatási, illetve a gazdasági szféra szereplői között. Az Intézet létrejötte nem korlátozza majd az egyes tagállamok kutatási önállóságát; lehetőséget teremt ezen tevékenységek összehangolására. Az Intézet tevékenységét bizonyos előre meghatározott, kulcsfontosságú kutatási területekre fókuszálja majd, támogatást pedig kiválósági alapon ad majd a jelentkezőknek.

A rendezvényhez kapcsolódó sajtótájékoztatón Molnár Károly megerősítette: a kormány szeptemberben elfogadta az Intézet felállásához szükséges intézkedés-csomagot, illetve gondoskodott az intézet kapcsán tett magyar vállalások ? az ETI-nek otthont adó épület húszéves bérleti díja, illetve az Intézet húsz alkalmazottjának ötéves bére ? anyagi fedezetéről is. Ján Fidel, az Európa Bizottság tagja ugyancsak a sajtótájékoztatón mondta el: az ETI megalakulása egy fordulópont a Lisszaboni Szerződésben tett vállalások teljesítményében. Alapvető szerepe lehet abban, hogy a kutatóhelyeken létrejött tudás a piacra kerülhessen, és ezzel a kutatás valóban az innováció motorjává válhasson. Ráadásul az intézmény létrehozása tökéletesen illeszkedik az EU szervezetébe is ? hangsúlyozta Ján Figel.

A ETI igazgatótanácsa első ülését délután két órai kezdettel tartotta; első elnökét is ekkor választotta meg. A testület új elnöke, Martin Schuurmans az ülés után tartott door-step sajtótájékoztatón elmondta: éppen itt az ideje, hogy az európai kutatás új lendületet kapjon, és a világ élvonalába kerüljön.

Martin Schuurmans több évtizedes akadémiai és ipari kutatási, kutatásmenedzsmenti tapasztatai közül a Philipsnél végzett alapkutatási tevékenységét emelte ki, ahol elsősorban szupravezetőkkel, félvezetőkkel foglalkozott; megfogalmazása szerint mindig azzal, ami a legnagyobb újdonság volt. Elnökként ő vezeti majd az Igazgatótanács üléseit, ő határozza meg az ülések napirendjét, illetve az ő hatásköre lesz a hozott döntések végrehajtásának felügyelete is. Saját vezetési stílusáról elmondta: elsődleges feladatának mindig azt tartotta, hogy biztosítsa: a szükséges döntések végül is megszülessenek. Figyelni, gondosan megtárgyalni, majd dönteni ? röviden így foglalta össze vezetői filozófiáját.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Molnár NEKIFUT

Szóljon hozzá!