ZETApress

hírportál

Egy fényesebb jövőért

Egy fényesebb jövőért Napos Napok kampány lesz Magyarországon május 5-től 12-ig ? tudtuk meg délelőtt az Aranytíz Kultúrházban rendezett sajtótájékoztatón.

A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata a hazai partner a májusban zajló Európai Solar Days nemzetközi kampánynak. Május 5-e és 12-e között minden évben arra ösztönzik az önkormányzati, a magán és a civil szektort is, hogy szervezzenek napenergiát népszerűsítő rendezvényeket hazánkban.

Azoknak a szervezeteknek, intézményeknek a csatlakozását várják, akik fontosnak tartják a napenergiában rejlő lehetőségek minél szélesebb körű elterjesztését, és ismeretségi köreik aktivizálásával hozzájárulhatnak a kampány kiszélesítéséhez. Céljuk, hogy egy hét alatt több tucat akcióra, előadásra, beruházás bemutatására kerüljön sor, így buzdítva egyre több embert a napenergia, mint kimeríthetetlen energiaforrás használatára.

Miért fontos felhívni a figyelmet a napenergiára? Mert ezt az energiaforrást jelenleg alig használjuk ki, pedig kétségtelenül számos kedvező tényező szól alkalmazása mellett: mindenki számára könnyen elérhető, tiszta, környezetkímélő energiaforrás. Még sok millió évig rendelkezésre fog állni. Kíméli a nyersanyagkészletet, kedvezően hat a helyi gazdaságra. Nem kell szállítani, hozzájutásához nem kell költséges közműhálózat, átalakítási, felhasználási költségei minimálisak.

Közelebb hozzuk a Napot

A kampány nem szab kereteket: bármilyen rendezvény, esemény megszervezésre sor kerülhet, amely megfelel a kampány célkitűzésének. Világos ugyanis, hogy a napenergia hasznosítással kapcsolatos ismeretek hiánya jelenti a legnagyobb akadályt az érdeklődők számára. Éppen ezért elsősorban ismereteket nyújtó szemléletformáló programok alkotják a gerincét a kampánynak, mely révén az átlagemberekhez közelebb hozzák a Napot, azaz napenergia hasznosításról szóló információkat. Sokan nem tudják még, hogyan nyerhető energia a napcellák, napkollektorok, lég-kollektorok révén. S ha választani lehet, vajon a sík-, a vákuumcsöves-, vagy a tartálykollektor a megfelelőbb?

Azonban a környezeti tanácsadók buzdítására technológiák, pályázati lehetőségek mellett a háztartásban már könnyebben és olcsóbban elérhető eszközök, játékok bemutatására, kreatív kézműves foglalkozásokra is lesz példa, legalábbis ez derül ki Napos Napok honlap rendezvényregisztrációjából.

Napos stand és kézműves program várja Budapesten az idén a Lágymányosi Eötvös Napokra érkező egyetemistákat, illetve a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet állománya részére a Levegő Munkacsoport szervez a napenergia hasznosítást is népszerűsítő szakmai napot. Napos Napokat szervez Nagykálló Város Önkormányzata, a hajdúböszörményi Zöld Kör, Pécsi Zöld Kör, Életfa Környezetvédő Szövetség, valamint a Nők a Balatonért Egyesület, amely információs- és kampánystandján ökológiai lábnyomszámítást is végez az érdeklődők részére.

Ezen túlmenően vendégül látják Németh Lajos meteorológust is, miközben a kisebbeket napocskák készítésével kötik le. Egerágon a református tiszteletes Plébánia napot szervez ? a Napról. A telkibányai ökoiskola fenntarthatóságra nevelő, az orosházi a Madarak és Fák napja programjába épít be egy napenergia köré szőtt témanapot. Nyíregyházán biovásárral egybekötött egész napos rendezvényre kerül sor a helyi megújuló energiákkal és környezetvédelemmel foglalkozó cégek, szervezetek bevonásával.

Az esztergomi Ökoházban a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület a megújuló energiákat hasznosító rendszereket mutat be. Egy ceglédi autókereskedő cég napelemes kis-erőművének működési tapasztalatait tárja az érdeklődők felé. Bükkaranyosra a Zöld Kapcsolat Egyesület szervez buszos tanulmányutat, ahol szélerőmű, napelem, biomassza kazán, nap parabola megtekintésére, és előadás meghallgatására kerül sor a BÜKK-MAK LEADER Nonprofit Kft. szervezésében. Miskolcon egy megújuló energiákat telepítő cég a lakosság, az intézmények számára tart bemutató termében látogatást, illetve egy avasi távfűtött panel társasházban a napkollektoros használati meleg víz rásegítés tapasztalatairól ad számot.

Egyébként Miskolcról regisztrálták a legtöbb Napos Napok eseményt ez idáig. Itt a szombati családi napon és a május 11-i Város Napon lehetőség nyílik a napenergiás technológiák, naptűzhelyek megismertetésétől kezdve az utcai óriás társasjátékba is bekapcsolódni. A Csanyiki Erdészeti Erdei Iskolában fából napkarikát készíthetnek a gyerekek, s ezen túlmenően több általános és középiskolában tartanak előadásokat, kreatív foglalkozásokat az Ökológiai Intézet Alapítvány munkatársai.

A Kötháló a Napos Napok című kampányával arra vállalkozik, hogy ösztönözze és segítse a napenergiát népszerűsítő rendezvények szervezését hazánkban. Céljuk, hogy az elkövetkező három év során számos akcióra, előadásra, beruházásra kerüljön sor, így buzdítva egyre több embert a napenergia, mint kimeríthetetlen energiaforrás használatára. Emellett remélik, hogy programjuk hozzájárul a társadalmi tudatosság növeléséhez. Az Európai Solar Days 17 európai államra kiterjedő nemzetközi kampány, mely mind az Európai Unió, mind pedig a Nemzetközi Napenergia Szövetség támogatását bírja.

A Kötháló folyamatosan várja a kampányhoz csatlakozni vágyókat, akik a honlapról válogathatnak a szervezőknek kínált ötletekből, akik ugyancsak itt regisztrálhatják szervezendő helyi eseményüket is, melyhez támogatásként ingyenes kommunikációs csomagot kaphatnak.

Szóljon hozzá!