ZETApress

hírportál

K+F megállapodás Szingapúrral

A július végén megjelent shenzeni pályázati felhívás után most egy újabb, távol-keleti vonatkozású lehetőség nyílt meg az érdeklődők előtt: a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal ezúttal a szingapúri kutatás-fejlesztésért felelős kormányzati szervvel, az A*STAR-ral jelenetett meg közös pályázati felhívást. A cél ? a shenzeni pályázathoz hasonlóan ? itt is a magyar ötletek, kutatási eredmények gyártásba való átvitele, piacra juttatása.

A pályázat a gyógyszertan, a nanotechnológia vagy az orvosbiológia témakörébe illeszkedő projektjavaslatok felé nyitott. A program olyan kutatás-fejlesztési projektek megvalósítását támogatja, amelyek a vállalkozások, non-profit és költségvetési kutatóhelyek egymás közti hatékony együttműködésével valósul meg, kutatási konzorcium keretében. További információ itt, illetve az (1) 484-2893-as telefonszámon kérhető.

A pályázaton résztvevő konzorciumok magyar tagjai az NKTH-nak, a szingapúri résztvevők az A*STAR-nak nyújtják be pályázataikat. A projektjavaslatokat egy szingapúri és magyar tagokból álló Vegyes Bizottság értékeli, a végső döntést az NKTH elnöke, illetve az A*STAR által kinevezett vezető közösen hozza meg. A projektek futamideje maximum 36 hónap lehet. A nyertes projektet (az NKTH és az A*STAR is külön-külön) 25-65 millió forinttal támogatja. A pályázat teljes keretösszege magyar részről 780 millió forint.

A pályázat ? a magyar kutatási eredmények hasznosulásán kívül ? számos más eredményt is magával hozhat. Hozzájárulhat a kétoldalú tudományos és technológiai kapcsolatok fejlesztéséhez Magyarország és Szingapúr között. A most létrejövő, projekt alapú együttműködések alapot teremthetnek az intézményi szintű kapcsolatok kialakulásához. A pályázat ? a Tudomány-, Technológia- és Innováció-politikai (TTI) stratégiába illeszkedve ? támogatja fiatal kutatók, PhD hallgatók nemzetközi projektekbe való bekapcsolódását.

A pályázat fokozottan (nagyobb támogatás-intenzitással) támogatja a magyar kis- és középvállalkozások részvételét a pályázaton; azok is előnyt élveznek, akik jelentős saját forrásokat tudnak hozzátenni a projektekhez. Mivel pályázati kritérium, hogy a projekteknek az érintett vállalatok fel ösztönző hatást kell kifejteniük (tehát támogatások eredményeként a K+F és innovációs tevékenységek körének a támogatott vállalkozás esetében növekednie kell), ezért a pályázat a hazai K+F aktivitás növekedéséhez, a vállalati K+F források bővítéséhez is hozzájárulhat. A pályázati kiírás itt megtalálható.

Szóljon hozzá!